Ο Πάπας παραδέχεται για πρώτη φορά την κουλτούρα συγκάλυψης των βιασμών παιδιών στην Καθολική Εκκλησία

pope-pontific

Με αφορμή όλα όσα αποκαλύφθηκαν στη Χιλή

Ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που αποκηρύσσει δημόσια την «κουλτούρα της κακοποίησης και της συγκάλυψης» στην Καθολική Εκκλησία έγινε ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζοντας τη ντροπή του για το γεγονός ότι ούτε αυτός ούτε οι επικεφαλής της εκκλησίας στη Χιλή δεν άκουσαν ποτέ αληθινά τα θύματα του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στη χώρα.

Σε επιστολή του προς τους Χιλιανούς πιστούς λίγο πριν συναντήσει εκ νέου θύματα του σκανδάλου, ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε τα θύματα για την επιμονή τους στην αναζήτηση της αλήθειας «παρά τις ελπίδες ή τις προσπάθειες δυσφήμησης τους».

«Με ντροπη πρέπει να πω ότι δεν γνωρίζαμε πώς να ακούσουμε ή πώς να αντιδράσουμε έγκαιρα» παραδέχθηκε ο Πάπας στην οχτασέλιδη επιστολή του που ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα με την επιστροφή στη Χιλή των ερευνητών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παράλληλα σε αρκετά σημεία της επιστολής του αναφέρεται σε μια «κουλτούρα κακοποίησης και ένα σύστημα συγκάλυψης που επιτρέπει σε αυτή (σ.σ. την κουλτούρα κακοποίησης) να διαιωνίζεται».

Μέχρι σήμερα κανείς άλλος Ποντίφικας δεν έχει μιλήσει δημόσια για την κουλτούρα συγκάλυψης στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Την περασμένη δεκαετία το Βατικανό είχε επικεντρωθεί στην τιμωρία των βιαστών και όχι στους επισκόπους που μετακινούσαν τους παιδόφιλους από ενορία σε ενορία αντί να τους καταγγέλλει στην αστυνομία ή στην αποπομπή τους από τους κόλπους της Εκκλησίας.

Η πρώτη αναφορά στις ευθύνες των ανώτατων κληρικών έγινε το 2010 από τον Πάπα Βενέδικτο όταν επέκρινε τους Ιρλανδούς επισκόπους «για την συχνά ανεπαρκή απάντησή τους» σε παρόμοιες υποθέσεις κακοποίησης χωρίς, όμως, ποτέ να μιλά για ένα ολόκληρο σύστημα ισχύος που ήταν σχεδιασμένο να προστατεύει τους βιαστές και να επικρίνει τα θύματα.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

...

Σε όλους τους "ηθικότατους" σχολιαστάδες που βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τους ορθόδοξους μοναχούς, να θυμήσω ότι ζουν σε μια χώρα που βασιλεύουν οι ομοφυλόφιλοι, οι παιδεραστές, οι αιμομικτες, οι κτηνοβάτες, οι πατροκτόνοι, οι παιδοκτόνοι κλπ. (οι ειδήσεις στο Π.Θ. και αλλού ειναι χαρακτηριστικές). Βάζω στοίχημα ότι οι εν λόγω "καλοπροαίρετοι" σχολιαστάδες ανήκουν σε μιά ή περισσότερες από τις πιό πάνω κατηγορίες. Να μας γράψουν λοιπόν τα δικά τους αίσχη και των οικογενειών τους που τα ξέρουν απο πρώτο χέρι και να μην ασχολούνται με τρίτους και άγνωστους.

ΧχΧ

Αυτός ο παππας δεν μιλάει για τίποτα άλλο? Οπότε ανοίγει το στόμα του μιλάει μόνο για παιδεραστία και σκάνδαλα.

ass

Ενώ οι δικοί μας ρασοφόροι εδώ εκτός από αυτό είναι και πισωγλέντηδες.

@ ass

Ονομα και πράμα είσαι φιλαράκο.... τίποτα άλλο.

ΝΙΚ

ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΑΚ

ΕΔΩ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΛΕΡΕΣ

@ ass

είμαι σίγουρος ότι το ψευδώνυμο σου το διάλεξες την ώρα που κοιτούσες τον εαυτό σου στον καθρέφτη...

εκτος απο μερακληδες

...ειναι και κουλτουριαρηδες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης