Ιρλανδία: Μέχρι το τέλος του χρόνου ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις λέει ο πρωθυπουργός

Ιρλανδία: Μέχρι το τέλος του χρόνου ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις λέει ο πρωθυπουργός

Μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, η Ιρλανδία ετοιμάζεται για φιλελευθεροποίηση του νομοθετικού πλαισίου – Διαδηλώσεις προαναγγέλλουν οι οπαδοί του «όχι»

irland_yes
Νέο νόμο για τις αμβλώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκαρ, μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έδειξαν σαρωτική νίκη υπέρ των αλλαγών.

Μέχρι στιγμής, οι αλλαγές προσανατολίζονται στο να επιτρέπονται οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μέχρι την 24η εβδομάδα σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας, Σάιμον Χάρις θα ζητήσει την Τρίτη τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για να προχωρήσει στις αλλαγές στη νομοθεσία.


Διαδηλώσεις προαναγγέλλουν οι οπαδοί του «όχι»

Από την άλλη πλευρά, οι οργανώσεις που τάχθηκαν κατά των αλλαγών χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «τραγωδία ιστορικών διαστάσεων» ενώ ήδη ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν έξω από τις κλινικές αμβλώσεων, όταν αυτές ανοίξουν.
Κλείσιμο


Για απόρριψη της Καθολικής εκκλησίας μιλά ο ιρλανδικός και βρετανικός Τύπος


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η συντριπτική νίκη υπέρ του «ναι» στη φιλελευθεροποίηση των αμβλώσεων συνιστούν μια νέα ένδειξη απόρριψης της Καθολικής εκκλησίας, αναφέρει ο ιρλανδικός και βρετανικός Τύπος που σχολιάζουν ότι αναζωπυρώνεται η διεκδίκηση για νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Όταν ήμουν νέος, δεν μπορούσες να αγοράσεις προφυλακτικά, να είσαι ομοφυλόφιλος, να πάρεις διαζύγιο, ούτε καν να δεις την ταινία Life of Brian» (Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης) των Μόντι Πάιθον, έγραψε στο Twitter ο Τζέισον Ο' Μαχόνι, δημοσιογράφος της ιρλανδικής έκδοσης των Times. «Τώρα είμαστε μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου. Απίστευτο».

Από την πλευρά τους, οι Irish Times επισημαίνουν ότι «η ψευδαίσθηση μιας συντηρητικής και δογματικά καθολικής Ιρλανδίας διαλύθηκε με πάταγο», σημειώνοντας ότι «η ψήφος αντανακλά μάλλον την αλλαγή, παρά τη φέρνει».

Στη Βρετανία, η εφημερίδα The Observer εκτιμά πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν μια ευρεία υποστήριξη στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και «ρήξη μ' ένα από τα τελευταία κατάλοιπα της επιρροής της Εκκλησίας στο Κράτος».

Στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η απόφαση στη Βόρεια Ιρλανδία αναφέρεται η Sunday Telegraph, καθώς οι γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση κινδυνεύουν με ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνον όταν απειλείται η ζωή της μητέρας.

Ήδη σήμερα η πίεση αυξάνεται στη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να πραγματοποιήσει μεταρρύθμιση σ' αυτή τη βρετανική επαρχία, που από το 2017 δεν έχει τοπική κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης