Δημοψήφισμα: Με το συντριπτικό 67,38 οι Ιρλανδοί είπαν «ναι» στις αμβλώσεις

DeI6UvDXUAAfUIJ

Ολοκλήρωσαν την αθόρυβη επανάσταση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με την νομιμοποίηση, και πάλι με δημοψήφισμα, του γάμου των ομοφύλων

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της «αθόρυβης επανάστασης» στην χώρα του όπου το «ναι» κατήγαγε ηχηρή νίκη στο δημοψήφισμα για την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των αμβλώσεων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της καταμέτρησης.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό ... υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία».

Το 67,38 των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας για την άμβλωση στην καθολική Ιρλανδία, που είναι μία από τις πλέον περιοριστικές στην Ευρώπη, έπειτα από την καταμέτρηση του 21% των ψήφων. Η συμμετοχή ανέρχεται στο 64,75%.

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος είναι ο δεύτερος σεισμός που συγκλονίζει την Ιρλανδία τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση, και πάλι με δημοψήφισμα, του γάμου των ομοφύλων.

Η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της άμβλωσης για τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης και μέχρι και τις 24 εβδομάδες για λόγους υγείας. Ο Λίο Βαράντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος ιρλανδός πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο, όπου θα υιοθετηθεί χωρίς δυσκολίες αφού οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κόμματων, του Fianna Feil και του Sinn Fein υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση.

«Το τέλος της εποχής του ερέβους»

Σε ένα εκλογικό κέντρο του Δουβλίνου, η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Οι άνθρωποι αγκαλιάζονται και φιλιούνται συγκινημένοι. «Τελειώσαμε οριστικά με μία ιστορία που ήταν πραγματικά πολύ σκληρή για τις γυναίκες», λέει η 71χρονη Ailbhe Smyth.

Δύο exit polls δίνουν στο «ναι» 68% και 69,4% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα Ipsos/MRBI για τους Irish Times, to 70% των γυναικών ψήφισε «ναι», αλλά και το 65% των ανδρών. Το ποσοστό όμως είναι συντριπτικό στους νέους που ψήφισαν κατά 87% υπέρ της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας. Οι άνω των 65 ετών ψήφισαν κατά πλειοψηφία «όχι».

«Βγήκαμε από την εποχή του ερέβους. Δεν είμαστε πια μία οπισθοδρομική χώρα, όπως ήθελε να μας κάνει να πιστέψουμε η Εκκλησία», έλεγε μία 53χρονη ανθοπώλις του Δουβλίνου.

ΣΧΟΛΙΑ (68)

Κατι τελευταιο

Και ειλικρινά δε το κανω για να εχω τη τελευταια λεξη...απλως θελω να εξηγησω το σκεπτικο μου. Ο προγεννητικος ελεγχος γινεται γι αυτο το λογο. Ορισμενοι δεν ειναι διατεθειμένοι να μεγαλωσουν ενα παιδι με καποιο σοβαρο προβλημα. Καλως ή κακως..δε θα το σχολιασω. Μπορει να ειναι για οικονομικους μπορει και για ψυχολογικους λογους. Αλλα ειναι καλο να υπαρχει αυτη η επιλογη. Αυτο ηθελα να προσθεσω..Απο εκει και περα θα σεβαστω αυτο που μου ζητας.

.

Ο προγεννητικός έλεγχος εχει πολύ μεγάλα ποσοστά λάθους και είναι επικίνδυνος και για το βρέφος και για τη μητέρα.

Όσοι γνωρίζετε αγγλικα

Γουγλαρετε και ψάξτε τι έχει κάνει η Καθολική εκκλησία στην άλλοτε συντηρητική Ιρλανδία, και τότε θα καταλάβετε γιατί βγήκαν τα ποσοστά που βγήκαν. Αναφέρω το πιο πρόσφατο που είναι οι ομαδικοί τάφοι 800 βρεφών και των μανάδων τους στο καθολικό Ίδρυμα του Tuam, τις αγοραπωλησίες βρεφών και τα εγκλήματα που έγιναν εκεί το 50 και για χρόνια πριν και μετά, και τις κατηγορίες για σκάνδαλα και παιδεραστία στην Ιρλανδία μόνο, που είναι ολόκληρο κεφάλαιο που συγκλονίζει την χώρα εδώ και χρόνια γιατι τα θύματα έχουν κινηθεί νομικά μαζί με άλλα θύματα από άλλες χώρες. Έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, απλά εμείς εδώ δεν τα μαθαίνουμε. Ένα γουγλαρισμα είναι με εκατοντάδες επίσημα δημοσιεύματα, να διαβάζετε γ θα ώρες. Τότε θα καταλάβετε πολλά.

Octavius

Οι αμβλώσεις καλώς ή κακώς γίνονταν, γίνονται και (όσο και αν δεν μας αρέσει) θα γίνονται! Για αυτό όσες είναι αναγκασμένες ή (χειρότερα) επιλέγουν αβίαστα να κάνουν άμβλωση, ας έχουν το δικαίωμα να την κάνουν νόμιμα σε ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής και άς επωμιστούν την ηθική ευθύνη της πράξης τους. Όσες δεν θέλουν να κάνουν, απλά δεν κάνουν! Γιατί πρέπει να επιβάλουν οι μεν στις δε (και αντίστροφα) τις προσωπικές απόψεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους; Δεν το καταλαβαίνω. Το μείζον ζήτημα είναι να εκλείψουν οι λ ό γ ο ι για τους οποίους θα καταφύγουν σε αυτή την λύση οι γυναίκες και όχι να δαιμονοποιηθεί η εφαρμογή της. Προσωπικά, προτιμώ μια ασυνείδητη μητέρα να θανατώσει το ανεπιθύμητο (και αδιαμόρφωτο ακόμα) έμβρυο της, μία και οριστική φορά, παρά να το κάνει καθημερινά και αδιάλειπτα για το υπόλοιπο της ζωής της, βασανίζοντας έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Βέβαια, κατανοώ την αδικία που αισθάνονται τα άτεκνα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν, και βλέπουν εξοργισμένοι αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως καλοδεχούμενη ευλογία, να το αντιμετωπίζουν κάποιοι άλλοι ως κατάρα και γιαυτό θεωρώ πως θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρα υπόψιν τα αίτηματα τους και η πιθανή εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία.

Πολύ "ωραία"

το πιάνουμε από την αρχή: ΦΟΝΟΙ καλώς ή κακώς γίνονταν, γίνονται και (όσο και αν δεν μας αρέσει) θα γίνονται! Για αυτό όσοι είναι αναγκασμένοι ή (χειρότερα) επιλέγουν αβίαστα να κάνουν ΦΟΝΟ, ας έχουν το δικαίωμα να τον κάνουν νόμιμα σε ελεγχόμενες συνθήκες και άς επωμιστούν την ηθική ευθύνη της πράξης τους. Όσοι δεν θέλουν να κάνουν, απλά δεν κάνουν! Γιατί πρέπει να επιβάλουν οι μεν στους δε (και αντίστροφα) τις προσωπικές απόψεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους; Δεν το καταλαβαίνω...κλπ κλπ κλπ Πως σου φαίνεται το παραπάνω; Φίλε μου, το βρέφος είναι άνθρωπος εξ άκρας συλλήψεως. Και ένα γεννημένο βρέφος 20 ημερών, με βάσει τα κριτήρια που εξέθεσες δεν είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος από άποψη αντίληψης/κρίσης κλπ... Επίσης, ένα γεννημένο βρέφος με ενδεχόμενη δυσπλασία δεν είναι "ολοκληρωμένος" άνθρωπος! Ακόμη, ένας ενήλικας μετά από εγκεφαλικό δεν είναι "ολοκληρωμένος" άνθρωπος, πάντα με βάση τα παραπάνω κριτήρια! Να τους φονεύσουμε όλους; Τελικά, τι κάνει τον άνθρωπο ολοκληρωμένο; Και ποιος αποφασίζει πότε ο άνθρωπος "ολοκληρώνεται"; Και το ακόμη χειρότερο, ποιος αποφασίζει να πάρει την ζωή ενός "ανολοκλήρωτου" ατόμου; Σου θυμίζω ότι η μητέρα και το έμβρυο, είναι δύο ξεχωριστοί άνθρωποι με ΙΣΑ δικαιώματα. Το δεύτερο όμως δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του (στο πιο φιλόξενο μέρος του κόσμου-τη κοιλιά της μάνας του)! Ακόμη και αν δεχθούμε τα γνωστά επιχειρήματα περί μη-ολοκληρωμένου ανθρώπου στη μήτρα της μητέρας του, υπάρχει ένας που μπορεί να απαντήσει ποιο ακριβώς είναι το χρονικό σημείο, η στιγμή εκείνη κατά την οποία ο άνθρωπος μέσα στη μήτρα ολοκληρώνεται;;; Δηλαδή, π.χ. έμβρυο 12 εβδομάδων παρά ενός δευτερολέπτου δεν είναι άνθρωπος, ενώ 12 εβδομάδων και ενός δευτερολέπτου είναι;;; Η απάντηση δόθηκε στην αρχή: είναι άνθρωπος από την στιγμή της σύλληψης, με εν δυνάμει αναπτυσσόμενα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, όπως άλλωστε και ένα παιδί 4 ετών! Τέλος, περί "καημένου" παιδιού που διεγνώσθη με οργανική ανεπάρκεια/δυσπλασία κλπ κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Μία μόνο ερώτηση: ο γονέας που το παιδί του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, ασθένησε, προσβλήθηκε από ιο ή ότιδήποτε άλλο, σε ηλικία 2, 3, 4, 5, 10, 15 ετών ή οποιαδήποτε άλλη, θα κινήσει Γη και Ουρανό για την ανάρρωσή του ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Η μήπως θα βρεθεί κάποιος να πει: "Δε το σκοτώνω να μην υποφέρει το ΚΑΗΜΕΝΟ";;; Η Αγία του Θεού Ορθόδοξη Εκκλησία έχει λύσει με την Σοφία του Παναγίου Πνεύματος ΟΛΑ τα παραπάνω ζητήματα αλλά και ολα τα ζητήματα που μας απασχολούν, αρκεί να ανατρέξουμε σε αυτήν

Ασχετοσύνης το ανάγνωσμα...

Για τους βλάκες σχολιαστές να τονίσουμε ότι η Ιρλανδία απαγόρευε τις αμβλώσεις, ακόμα κι αν κινδύνευε η ζωή της εγκύου ή ακόμα κι αν το έμβρυο δεν είχε διαμορφωθεί φυσιολογικά και θα είχε μόνο λίγες ώρες ζωής αφότου γεννιόταν. Κλασσική περίπτωση ο εξαναγκασμός καρκινοπαθούς να συνεχίσει την κύηση, παρά τις ιατρικές γνωματεύσεις ότι πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε χημειοθεραπεία (υπόθεση A. B. C. v Ireland). Μεταξύ μιας γεγενημένης ζωής και μιας αγέννητης, πρωτεραιότητα έχει η ζωή και η υγεία (σωματική και ψυχική) της εγκύου. Δεν είναι η γυναίκα μηχανή παραγωγής παιδιών, αλλά άνθρωπος.

Με βαση τα άρθρα

του ΠΘ αυτές τις μέρες η έκτρωση επιτρεπόταν αν κινδύνευε η υγεία της μητέρας οπότε ένας από τους δυο σας λέει ψέματα.

Είδα φως και μπήκα

Πρέπει να βγει ειδικό προγεννητικό τεστ που να δείχνει ποιος θα γίνει ανεγκέφαλος σχολιαστής και να διακόπτεται η κύηση πάραυτα.

Οπως μπηκες να βγεις

Πιστευω στην ελευθερη εκφραση του λογου αλλα σε ανθρωπους σαν εσενα που μπαινουν απλως για να πεταξουν μια βλακεια θα ηθελα για το καλο ολων μας να το παραλειψουν.

Και για να γίνετε πιο προοδευτικοι

Θα μπορούσατε να απαιτήσετε η ‘’έκτρωση’’ να μπορεί να γίνει και οταν γεννήθει το έμβρυο, σε μορφή βρέφους, για παράδειγμα μέχρι ενός μηνός να μπορείτε να το σκοτώσετε, παλι δεν θα καταλάβει τίποτα, ούτε θα μάθει το γιατί;...ανυμπορο θα ειναι όπως και στην κοιλιά της μητέρας του Αυτο ειναι πρόοδος, να μπορείς να το κοιτάξεις στα μάτια και να το σκοτώσεις, και μαγκιά αν το θέλετε ειναι, να σας βγάλουμε και το καπέλο

...

Αν δε μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά, είσαι για λύπηση.

Αληθειες

Δικαίωμα στον φόνο δεν έχει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρεί μια ζωή και να λέει ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Είστε απλα ΔΟΛΟΦΌΝΟΙ

@αληθειες

Στον φονο κανεις! Η εκτρωση δεν ειναι φονος ομως και σε ορισμενες περιπτωσεις ειναι η μονη οδος που μπορεις να ακολουθησεις. Εξηγησε μου το λογο που υποστηριζεις ενα εμβρυο και στερεις το δικαιωμα μιας γυναικας στη ζωη της. Εσυ θα περασεις τη διαδικασια της εγκυμοσυνης με τις επιπλοκες της? Οχι. Εσυ θα το μεγαλωσεις? Οχι. Εσυ θα υποστεις αλλαγες στο σωμα σου και στη ψυχολογια σου? Οχι. Εσυ θα στηριξεις μετα το παιδι ψυχολογικα και οικονομικα? Οχι. ΜΗ. ΜΙΛΑΣ.

καλως ηρθατε στο club

των δολοφονων. Η ΖΩΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ/ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ/ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ. οσα ονοματα κι αν δωσουμε στην πραξη μας οσες μπουρδες κι αν ισχυριστουμε περι δικαιωματων στο σωμα μας ή ακομη και για κοινωνικους λογους ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΝΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ακομη κι αν δεν ειναι στην "τελεια" μορφη τους, αν υπαρχει τετοια, αφου η φυσιολογια του οργανισμου μεταβαλλεται ουτως ή αλλως με την ηλικια του). ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ, ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ (φοβος σημαινει δεος οχι τρομο, αν και θα μας επρεπε να τρεμουμε απο φοβο οχι γιατι ο Θεος τιμωρει, αλλα γιατι ο Θεος μας προστατευει απ το κακό μεχρι ενος οριου, αν αρει την προστασια Του απο πανω μας λογω της ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑΣ μας -οχι απλα της αμαρτιας μας- ΤΟΤΕ ζουμε απλα τις φρικτες συνεπειες της συντριβης μας ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ). Ο Θεος να μας λυπηθει για τις σιχαμενες μας αμαρτιες, μονο με το ελεος Του μπορει να σωθουμε τοσες αηδιες που κανουμε στους αλλους και στους εαυτους μας. Μεγαλη μας ντροπη να βαφτιζουμε προοδο τετοια ξεφτιλα

Φιλοσοφισμοι και πρασινα αλογα

Και τα αγριοχορτα μορφη ζωης ειναι αλλα τα ξεριζωνουμε . Ενα 'παραλλογο' παραδειγμα για μια παραλογη κατ εμε αντιληψη

Έτσι θα τσιρίζουν αυτές

Και όταν θα τις καβαλάνε οι ισλαμιστες

?

Δεν καταλαβαινω τον συσχετισμό σου

Η έκτρωση

Είναι έγκλημα

Απο γυναικα προς γυναικα

Ευχομαι την επιλογη του τι θα κανεις στο σωμα σου και στο ποιον να αγαπησεις να μη σου τη στερησει ποτε κανεις. Οπισθοδρόμηση ειναι το γεγονος οτι δεν μπορεις να αποδεχτεις οτι ενας αντρας μπορει να αγαπησει μια γυναικα το ιδιο οσο εναν αντρα και το ιδιο ισχυει για μια γυναικα. Επανασταση ειναι το γεγονος οτι επιτελους σαν γυναικα σου δινεται η επιλογη να κανει οτι θελει στο σωμα της χωρις να της επιβάλλονται οι πεποιθήσεις και τα πιστευω αλλων

Η εκτωση

ΔΕΝ ειναι εγκλημα

Αληθειες

Εχω παρατηρήσει πως όσοι μιλούν υπέρ των εκτρώσεων, έχουν ήδη γεννηθεί. ΚΑΙ ΝΑΙ είναι έγκλημα εναντίων ενός βρεφους που δεν μπορεί να αμυνθει στον δολοφόνο του.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

043_dpa-pa_1912_123433009

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι αν η Ευρώπη δεν δεχτεί να παραλάβει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται αιχμάλωτοι, θα αναγκαστεί να τους απελευθερώσει στις χώρες από τις οποίες προήλθαν όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία

us_tramp

Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει το λεγόμενο «δίκαιο του εδάφους», δηλαδή το δικαίωμα οποιουδήποτε γεννιέται στις ΗΠΑ να αποκτά την υπηκοότητα, με εκτελεστικό διάταγμα

21517010

Η Ρωσία θεωρεί απειλή τυχόν ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν – Η δήλωσή του έρχεται μετά την εκτόξευση κρουζ από το Πεντάγωνο, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συνθήκη INF

trump_dania

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες την επίσκεψή του στη Δανία, αφού η Μέτε Φρεντέριξεν αποκάλεσε την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, «παράλογη»

merkel_johnson

Δεν απάντησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την ομαλή αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ - «Σταματήστε το Brexit» φώναζαν οι διαδηλωτές