Ο δικηγόρος του Τραμπ «λαδώθηκε» και από τον Ποροσένκο

Ο δικηγόρος του Τραμπ «λαδώθηκε» και από τον Ποροσένκο

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Ποροσένκο επέστρεψε στο Κίεβο και η υπηρεσία της χώρας του για την καταπολέμηση της διαφθοράς σταμάτησε την έρευνα που διεξήγαγε για τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ

trump-poroshenko
Ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Κόεν έλαβε μυστικά ένα ποσό τουλάχιστον 400.000 δολαρίων, προκειμένου να διαμεσολαβήσει για τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Αμερικανού προέδρου, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο πηγές στο Κίεβο.

Η πληρωμή διευθετήθηκε μέσω μεσαζόντων για λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ ο Κόεν δεν έχει καταχωρηθεί ως εκπρόσωπος των ουκρανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, όπως απαιτεί σχετική αμερικανική νομοθεσία.

Ο Κόεν απορρίπτει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Ποροσένκο επέστρεψε στο Κίεβο και η υπηρεσία της χώρας του για την καταπολέμηση της διαφθοράς σταμάτησε την έρευνα που διεξήγαγε για τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της κυβέρνησης Ποροσένκο περιέγραψε τι συνέβη πριν από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Ο Κόεν ήρθε στο προσκήνιο των επαφών καθώς τόσο οι λομπίστες της Ουκρανίας, αλλά και η πρεσβεία της χώρας στην αμερικανική πρωτεύουσα μπορούσαν μόλις να εξασφαλίσουν ελάχιστα περισσότερα από μια κοινή φωτογράφηση μεταξύ των προέδρων Ποροσένκο και Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ανάγκη από μία προσωπική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία και θα μπορούσε να περιγραφεί “με την έννοια της διεξαγωγής συνομιλιών.”

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου, η κατάσταση εξελίχθηκε ως εξής: Ο πρόεδρος Ποροσένκο αποφάσισε την οργάνωση ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας με τον πρόεδρο Τραμπ. Η αποστολή αυτή ανατέθηκε σε έναν πρώην συνεργάτη του που απευθύνθηκε σε ένα έμπιστο μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας ζητώντας την βοήθειά του. Ο βουλευτής αυτός χρησιμοποίησε προσωπικές γνωριμίες σε εβραϊκή φιλανθρωπική οργάνωση (Chabad of Port Washington). Εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή αξιωματούχων της οργάνωσης.

Η επικοινωνία αυτή οδήγησε στον Μάικλ Κόεν που εμφανίζεται να πληρώθηκε με το ποσό των 400.000 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρο Τραμπ είχε λάβει γνώση για την πληρωμή αυτή.

Δεύτερη πηγή στο Κίεβο παρουσίασε τα ίδια στοιχεία, αυξάνοντας ωστόσο το ποσό που εμφανίζεται να έλαβε ο Κόεν στα 600.000 δολάρια.

Η πληρωμή του Κόεν υποστηρίχθηκε κι από τον Μάικλ Αβενάτι, που είναι δικηγόρος της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς κι έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες που είναι σχετικές με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Κόεν. Η Ντάνιελς βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Αβενάτι δήλωσε ότι αναφορές ύποπτων οικονομικών συναλλαγών (Suspicious Activity Reports) που έχει συμπληρώσει η τράπεζα του Κόεν προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνουν ότι έχει λάβει χρήματα από “ουκρανικά συμφέροντα".

Όπως κι ο Κόεν, οι δύο Ουκρανοί που οργάνωσαν το μυστικό κανάλι επικοινωνίας για λογαριασμό του προέδρου τους αρνούνται τα όσα αποκαλύπτονται.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Κίεβο είπε ότι ο Κόεν έλαβε βοήθεια από τον Φέλιξ Σέιτερ που έχει καταδικαστεί, ενώ είναι πρώην μέλος συμμορίας και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί επιχειρηματικά με τον Τραμπ. Ωστόσο, τους ισχυρισμούς για την εμπλοκή του πελάτη του στα όσα αποκαλύπτονται απορρίπτει κι ο δικηγόρος του Σέιτερ.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ μετά από ερώτηση δημοσιογράφου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις “κατάφωρο, συκοφαντικό και κατασκευασμένο ψέμα.”

Όπως είχε καταγραφεί δημοσιογραφικά τον περασμένο Ιούνιο, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ήξερε την ακριβή χρονική διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τραμπ. Το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο ίδιος θα μπορούσε “να πεταχθεί μια στιγμή” στο Οβάλ Γραφείο, ανάμεσα σε άλλες συναντήσεις που θα είχε ο πρόεδρος Τραμπ με διάφορα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτό είχε συμφωνηθεί μέσω της επίσημης διπλωματικής διαδικασίας. Η πληρωμή του Κόεν έγινε για να έχει ο Ουκρανός πρόεδρος κάτι περισσότερο από μια συνομιλία ολίγων λεπτών και μια χειραψία με τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την συνάντηση συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Στην ουκρανική πλευρά φαίνεται ότι επικρατούσε εκνευρισμός, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου αξιωματούχου, καθώς ο Κόεν είχε λάβει “εκατοντάδες χιλιάδες” δολάρια από το Κίεβο για κάτι που δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είχε πειστεί ότι θα μπορούσε ν΄ αποφύγει τον εξευτελισμό. “Ο στενός κύκλος των ανθρώπων του Ποροσένκο είχε σοκαριστεί από το πόσο βρόμικη ήταν αυτή η συμφωνία [με τον Κόεν],” δήλωσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο ήθελε με κάθε τρόπο να συναντήσει τον Τραμπ εξαιτίας των γεγονότων στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2016 η εφημερίδα “The New York Times” δημοσίευσε ένα έγγραφο το εμφάνιζε τον Πολ Μάναφορτ να έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια μέσω της υποστήριξης ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία.

Το έγγραφο αυτό εμφανίζονταν να προέρχεται από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς που έχει οργανώσει η Ουκρανία και η οποία πραγματοποιούσε σχετικές έρευνες, ενώ ο Μάναφορτ έπρεπε να παραιτηθεί.

Αρκετές πηγές στην Ουκρανία δήλωναν ότι για την διαρροή του εγγράφου είχε δώσει την έγκρισή του ο Ποροσένκο, πιστεύοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε σίγουρα τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, οι εκτίμηση αυτή δεν επαληθεύτηκε από τις εκλογικές εξελίξει Η Ουκρανία ήταν και παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία και τις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει στα ανατολικά της χώρα και υπό την πίεση της κατάστασης αυτής το Κίεβο δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μία επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανακουφισμένος κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ενώ υπερηφανεύτηκε που είδε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, πριν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος, χαρακτήρισε την επίσκεψη του, ως μια “ουσιαστική επίσκεψη,” δίνοντας συνέντευξη Τύπου μπροστά από την είσοδο του Λευκού Οίκου (North Portico).

Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του Ουκρανού προέδρου στο Κίεβο, η υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι δεν διεξήγαγε πλέον έρευνα για τον Μάναφορτ. Την περίοδο εκείνη, έγινε γνωστό ότι ο Μάναφορτ δεν είχε υπογράψει το έγγραφο αποδοχής της πληρωμής του για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, ενώ είναι Αμερικανός πολίτης. Η ουκρανική νομοθεσία επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών μόνο για Ουκρανούς πολίτες.

Ο Μάναφορτ διώκεται στις ΗΠΑ για συνωμοσία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Οι κατηγορίες αυτές, σχετίζονται με τις δραστηριότητες που είχε για την Ουκρανία και του έχουν απαγγελθεί από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Ο ίδιος, έχει δηλώσει αθώος, ενώ η πρώτη του δίκη αρχίζει τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης