Γερμανία: Σκάνδαλο στην υπηρεσία Μετανάστευσης που χορηγούσε μαζικά άσυλο σε χιλιάδες Ιρακινούς και Αφγανούς μετανάστες

Γερμανία: Σκάνδαλο στην υπηρεσία Μετανάστευσης που χορηγούσε μαζικά άσυλο σε χιλιάδες Ιρακινούς και Αφγανούς μετανάστες

Το γραφείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας  Μετανάστευσης και Προσφύγων στη Βρέμη κατηγορείται ότι ενέκρινε περισσότερες από 1.200 αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους με καταγωγή το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς αυτοί να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος

bafm1
Αντιμέτωπoς με ένα πιθανό σκάνδαλο στη γερμανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που καλείται να εξηγήσει στους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag) αν υπάρχει αμέλεια ή δόλος στις μαζικές παράτυπες χορηγήσεις ασύλου σε Αφανούς και Ιρακινούς μετανάστες.

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Βαυαρία, όπου το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ενδέχεται να καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά, ο επικεφαλής του κόμματος και Ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, δέχεται επίθεση τόσο από βουλευτές της συγκυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, ώστε να ρίξει φως στην «υπόθεση του σκανδάλου του BAMF»

Τί είναι το «σκάνδαλο BAMF»

Η υπόθεση που δοκιμάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία και ενισχύσει την ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και των Φιλελεύθερων (FDP), αφορά στη μαζική χορήγηση ασύλου από τη γερμανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF)).

Το γραφείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στη Βρέμη κατηγορείται ότι ενέκρινε περισσότερες από 1.200 αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους με καταγωγή το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς αυτοί να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος.

Εισαγγελείς στο κρατίδιο της Βρέμης ερευνούν την πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας «Ulrike B» καθώς και πολλούς άλλους υπαλλήλους, ώστε να εξακριβώσουν αν υπήρξε αμέλεια εκ μέρους τους ή σκοπιμότητα.

Κλείσιμο

Τον Απρίλιο του 2018, οι εισαγγελείς ερεύνησαν τις κατοικίες έξι υπαλλήλων του BAMF και τα γραφεία δύο δικηγορικών εταιριών που υπόσχονταν ευνοϊκή αντιμετώπιση στις αιτήσεις ασύλου με αντάλλαγμα 1000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφερε στην επιφάνεια μια γενικότερη ανωμαλία στο σύστημα παροχής ασύλου στη Γερμανία, καθώς η χορήγηση ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κρατίδιο στο οποίο θα υποβληθεί το αίτημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στη Γερμανία, πολίτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να λάβουν άσυλο στη Βρέμη απ 'ό, τι σε κρατίδια όπως το Βρανδεμβούργο και η Βαυαρία.

Στη Βρέμη, το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πολίτες του Ιράκ ήταν 96,4% το πρώτο εξάμηνο του 2017, σχεδόν διπλάσιο από το Βερολίνο όπου το ποσοστό ήταν 50,3%. Παράλληλα το 65% των αιτήσεων ασύλου από τους Αφγανούς έγιναν δεκτές στη Βρέμη, σε αντίθεση με το 30,9% στο Βρανδεμβούργο.


Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να εξετάσει προσεκτικότερα τις καταγγελίες και να επανεξετάσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε δέκα από τα δεκαέξι κρατίδια της Γερμανίας, όπου χορηγήθηκαν είτε ασυνήθιστα υψηλά είτε ασυνήθιστα χαμηλά έγγραφα σε μετανάστες.

Εξεταστική επιτροπή ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης

Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, μια διαδικασία που για να ενεργοποιηθεί απαιτείται η ψήφος μόλις του 25% των βουλευτών. Καθώς όμως τα δύο αυτά κόμματα δεν συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο των βουλευτών απαιτείται και η ψήφος άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προς το παρόν το κόμμα των Πράσινων αρνείται να συμμαχήσει με την AfD και τους Φιλελεύθερους, ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης