Σαουδική Αραβία: Αντιμέτωπες με την ποινή του θανάτου επτά ακτιβίστριες για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση

Σαουδική Αραβία: Αντιμέτωπες με την ποινή του θανάτου επτά ακτιβίστριες για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση

Τι καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

saudiwomen
Επτά γυναίκες γνωστές στη Σαουδική Αραβία για τους αγώνες τους ενάντια στην αυστηρή «κηδεμονία» των γυναικών από τους άνδρες της οικογένειάς τους συνελήφθησαν την Παρασκευή, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόκειται για τις ακτιβίστριες Eman al-Nafjan, Loujain al-Hathloul, Aziz al-Yousef, Aisha al-Manea, Madiha Al-Ajroush, Walaa Al-Shubbar και Hasah Al-Sheikh που μαζί με τους ακτιβιστές Ibrahim Modeimigh και Mohammed al-Rabe συνελήφθησαν μέσα στα σπίτια τους την Παρασκευή το βράδυ (τοπική ώρα) με την κατηγορία «παράνομης εμπλοκής σε δραστηριότητες που καταπατούν τις εθνικές και θρησκευτικές σταθερές», όπως αναφέρει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, οι συλληφθείσες κατηγορούνται για «ύποπτη επαφή με ξένους φορείς ώστε να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους, να στρατολογήσουν ορισμένα άτομα σε ευαίσθητες κυβερνητικές θέσεις και να παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε εχθρικά στοιχεία εκτός της χώρας».

Όλα τα άτομα που συνελήφθησαν την Παρασκευή έχουν συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια της απαγόρευσης των γυναικών να οδηγούν, μια απαγόρευση που ο νέος διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεσμεύτηκε να άρει από τον προσεχή Ιούνιο. Η Sarah Leah Whitson, επικεφαλής της Human Rights Watch στη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Φαίνεται πως το μόνο "έγκλημα" που αυτοί οι ακτιβιστές έχουν διαπράξει είναι πως θέλουν οι γυναίκες να οδηγούν πριν από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν».

Μετά την σύλληψη των ακτιβιστών, που αποτελούν μια μικρή κοινότητα μέσα στο συντηρητικό βασίλειο, ορισμένα ημιεπίσημα μέσα ενημέρωσης τους άσκησαν σκληρή κριτική. «Δεν υπάρχει χώρος για προδότες ανάμεσά μας», έγραψε σε εκτενές άρθρο γνώμης η εφημερίδα Okaz ενώ ανέφερε πως ίσως τα άτομα που συνελήφθησαν να τιμωρηθούν με θανατική ποινή.

Στο συντηρητικό βασίλειο οι γυναίκες για να εκπληρώσουν βασικές ανάγκες τους, όπως να ταξιδέψουν, να μορφωθούν ή να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να έχουν την άδεια αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους.

Κλείσιμο
Αν και ο 32χρονος διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επιθυμεί με το φιλόδοξο πρόγραμμά του Vision 2030 να εκσυγχρονίσει το συντηρητικό βασίλειο και να μην εξαρτάται πλέον η οικονομία του μόνο από το πετρέλαιο, «είναι ξεκάθαρο πως στα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνεται ο ακτιβισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ανέφερε η Samah Hadid, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης