Βενεζουέλα: Η αποχή «νικά» τον Μαδούρο του 70%

Βενεζουέλα: Η αποχή «νικά» τον Μαδούρο του 70%

Ο  μεγάλος «πονοκέφαλος» του προέδρου η χαμηλή συμμετοχή  - Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο,το 75% των συμπολιτών του αποδοκιμάζει το έργο του,ωστόσο, χθες σχεδόν το 70% τον στήριξε σε μία δεύτερη θητεία

madouros
Mπορεί το πολιτικό τέκνο του Ούγκο Τσάβες να αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές εκλογές αποσπώντας το ποσοστό που αγγίζει το 70%, όμως η οικονομική κατάρρευση της πετρελαικής χώρας επισκιάζει την δεύτερη θητεία του, κυρίως όμως την δημοτικότητά του που πνέει τα λοίσθια.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013, ο Μαδούρο σηκώνει τα μανίκια για μία δεύτερη εξαετή θητεία την ώρα που η Βενεζουέλα μαστίζεται από υπερπληθωρισμό, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας.Οι πολίτες ξεχύνονται στου δρόμους και διαδηλώνουν κατά της πολιτικής Μαδούρο δείχνοντάς του την ...έξοδο ενώ δεν λείπουν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο,το 75% των συμπολιτών του αποδοκιμάζει το έργο του,ωστόσο, χθες σχεδόν το 70% τον στήριξε σε μία δεύτερη θητεία.

Την ίδια ώρα, μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα τα τελευταία χρόνια με την χώρα να οδεύει σε οικονομική καταστροφή.
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο CNN, εξαιτίας της φτώχειας που μαστίζει τη χώρα, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ των ετών 2015- 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Κλείσιμο
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ένρι Φάλκον, ο οποίος δεν κατάφερε χθες να πείσει τους συμπολίτες του να τον εκλέξουν στην προεδρία,ζήτησε την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η νίκη του Μαντούρο δεν είναι νόμιμη, καθώς πολλοί ψηφοφόροι έμειναν στο σπίτι,ανταποκρινόμενοι στο αίτημα να μποϋκοτάρουν τις εκλογές που θεωρούνται απαράδεκτες.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Μαδούρο υποστηρίζουν επίσης ότι, σε πολλούς ψηφοφόρους ασκήθηκαν πιέσεις για να ψηφίσουν τον Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες κυβερνήσεις έσπευσαν να απορρίψουν το εκλογικό αποτέλεσμα προτού καν αυτό ανακοινωθεί επισημαίνοντας ότι πολλοί βασικοί αντίπαλοι του Μαδούρο τέθηκαν εκτός κούρσας.

Μπορεί ο Μαδούρο να είναι ο νικητής των εκλογών,αλλά κατά βάθος ξέρει ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γαλλικό δίκτυο «France24», η αμφισβητούμενη νίκη του Μαδούρο είναι πιθανό να αυξήσει τη διεθνή πίεση σε βάρος καθώς η προσέλευση των ψηφοφόρων- 46%- ήταν η χαμηλότερη από την αρχή της αριστερής επανάστασης της Βενεζουέλας πριν από δύο δεκαετίες.Το επίσημο ποσοστό συμμετοχής των χθεσινών εκλογών ήταν σχεδόν το μισό (46%), αν το συγκρίνει κανείς με τις τελευταίες δύο προεδρικές αναμετρήσεις (80%).

Οι εκλογές «χωρίς καμία αμφιβολία στερούνται νομιμότητας και κατηγορηματικά αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε αυτή τη διαδικασία»,υποστηρίζει τις τελευταίες ώρες ο Φάλκον.

Φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών του το αμερικανικό δίκτυο CNN επισημαίνει ο Φάλκον ήταν υποστηρικτής της πολιτικής Τσάβες μέχρι το 2013.Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γυρίσει την... πλάτη στο κυβερνών κόμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης