Μέρκελ: Παράταση 10-15 χρόνια ζωής 17 πυρηνικών αντιδραστήρων

Μέρκελ: Παράταση 10-15 χρόνια ζωής 17 πυρηνικών αντιδραστήρων

Μια παράταση 10 - 15 ετών είναι "τεχνικά ορθολογική", δήλωσε η καγκελάριος βασιζόμενη στην έκθεση των ανεξάρτητων συμβούλων που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα...

Παράταση 10 με  15 χρόνια της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας σε σχέση με την προβλεπόμενη παύση της λειτουργίας τους το 2021 δίνει η  καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Μια παράταση 10 - 15 ετών είναι "τεχνικά ορθολογική", δήλωσε η καγκελάριος βασιζόμενη στην έκθεση των ανεξάρτητων συμβούλων που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα. Η έκθεση αναλύει κυρίως το οικονομικό κόστος της παράτασης διάρκειας ζωής των εργοστασίων και τα επακόλουθα από τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος.

H δήλωσή της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, συμπίπτει με την παράδοση έκθεσης εμπειρογνωμόνων, ύστερα από παραγγελία της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό "Focus"και την εφημερίδα Στούτγκαρτερ Τσάιτουνγκ "τα πιο συμφέροντα αποτελέσματα" των διαφόρων σεναρίων παράτασης και εκμετάλλευσης των πυρηνικών εργοστασίων καταγράφονται "ανάμεσα στα 12 με 20 χρόνια".

Το σταδιακό κλείσιμο των 17 αντιδραστήρων (ορισμένοι είναι εκτός λειτουργίας επί χρόνια λόγω επισκευαστικών εργασιών) που υπάρχουν σε 12 πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία είχε προγραμματιστεί για το 2021 από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (1998-2005).

Ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ είχε ανακοινώσει στο εκλογικό της πρόγραμμα ότι θα εξετάσει την παράταση της ημερομηνίας αυτής, κυρίως για να δοθεί ο χρόνος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παραλάβουν τη σκυτάλη από την πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politbarometer που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, το 56% των Γερμανών αρνείται εκμετάλλευση των πυρηνικών εργοστασίων πέραν του 2012.

Οι Πράσινοι έχουν καλέσει σε μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση την Τετάρτη στο Βερολίνο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

turkish-army

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί αναμένοντας την δίκη τους στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστολής που πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα