Βρετανία: Ο Ισημερινός έστησε επιχείρηση 5 εκατ. δολαρίων για να παρακολουθεί τον Ασάνζ

assange_ecuador

Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση από τη μία προσέφερε καταφύγιο στον ιδρυτή του Wikileaks κι από την άλλη τον παρακολουθούσε – Κατέγραφαν ακόμη και την αλλαγή στη συμπεριφορά του

Η κυβέρνηση του Ισημερινού προσέφερε καταφύγιο στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όμως παράλληλα τον παρακολουθούσε, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε σήμερα και το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με τον ερευνητικό ιστότοπο Focus Ecuador.

O 46χρονος Αυστραλός κατέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, κατηγορίες που αρνείται, ενώ στο μεταξύ η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.

Ξόδεψαν 5 εκατ. δολάρια για παρακολούθηση

Σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επικαλείται έγγραφα των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισημερινού, το Κίτο οργάνωσε μια επιχείρηση ο προϋπολογισμός της οποίας έχει φτάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια (4,2 εκατομμύρια ευρώ) με στόχο αρχικά να «προστατεύσει και να στηρίξει» τον Ασάνζ προτού στραφεί στη συστηματική παρακολούθηση των κινήσεών του.

Για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση αυτή η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε τη συνδρομή μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία νοίκιαζε ένα διαμέρισμα κοντά στην πρεσβεία, αλλά και μυστικών πρακτόρων και της βρετανικής αστυνομίας.

Κατέγραφαν τα πάντα

«Το προσωπικό ασφαλείας κατέγραφε λεπτομερώς τις καθημερινές δραστηριότητες του Ασάνζ και τις συναλλαγές του με το προσωπικό της πρεσβείας, τη νομική του ομάδα και άλλους επισκέπτες. Επίσης κατέγραφε τις αλλαγές στη διάθεσή του», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Operation Hotel» είχε την έγκριση του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Οι εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης περιλαμβάνουν βίντεο και πληροφορίες για τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε ο Ασάνζ.

Ο Ασάνζ απέκτησε πρόσβαση στις επικοινωνίες του προσωπικού

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του WikiLeaks, όπως αναφέρει ο Guardian, κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημα επικοινωνιών της πρεσβείας του Ισημερινού και είχε αποκτήσει δική του δορυφορική σύνδεση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Παραβιάζοντας το firewall της πρεσβείας ο Ασάνζ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε επίσημες και προσωπικές επικοινωνίες του προσωπικού.

Επιδεινώθηκαν οι σχέσεις Ασάνς – Ισημερινού

Ο WikiLeaks διέψευσε τις πληροφορίες αυτές καταγγέλλοντας μια προσπάθεια «δυσφήμησης» του ιδρυτή του και προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισημερινού και του Ασάνζ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Το Κίτο, ενοχλημένο από κάποιες απόψεις του Ασάνζ, έκοψε τα συστήματα επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο.

Ωστόσο ο πρόεδρος Λενίν Μορένο, που διαδέχθηκε τον Κορέα τον Μάιο του 2017, επανέλαβε τον Φεβρουάριο ότι ο Ισημερινός θα συνεχίσει να προστατεύει τον Ασάνζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

new_york

Απίστευτο περιστατικό στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης - Πεσμένη στο πάτωμα με πέντε αστυνομικούς από πάνω της, ένας εκ των οποίων είχε αρπάξει το μωρό και το τραβούσε με μανία σαν να ήταν κούκλα

macron_main2

Μετά τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε «πακέτο» μέτρων με αύξηση του βασικού μισθού 100 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2019, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές - Κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης»

65