Βόρεια Κορέα: Δημοσιογράφοι μόνο από πέντε χώρες στην καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων

kim_2

Θα  μεταφερθούν με τρένο στην περιοχή καταστροφής και μετά την εκδήλωση θα επιστρέψουν στις χώρες τους με πτήσεις τσάρτερ στις 26 ή στις 27 Μαΐου

Σε μια εκδήλωση με παρόντες δημοσιογράφους μόνο από την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία, η Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να κατεδαφίσει το κέντρο των πυρηνικών της δοκιμών μεταξύ 23 και 25 Μαΐου - Γιατί ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η περιοχή είναι ήδη «άχρηστη» για τη Βόρειο Κορέα

Πρόσκληση για να παραστούν στην καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βορείου Κορέας στην περιοχή Punggyeri, όπου έχουν πραγματοποιηθεί και οι έξι πυρηνικές δοκιμές του απομονωμένου κράτους, έλαβαν οκτώ δημοσιογράφοι από τη γειτονική Νότιο Κορέα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας: «Οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι θα παραλάβουν βίζες από την πρεσβεία της Βορείου Κορέας στην Κίνα και θα πετάξουν στις 22 Μαΐου από το Πεκίνο στο αεροδρόμιο Κάλμα της πόλης Βονσάν μαζί με άλλους ξένους δημοσιογράφους».

Οι ξένοι δημοσιογράφοι από την ανατολική πόλη Βονσάν της Βορείου Κορέας θα μεταφερθούν με τρένο στην περιοχή καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων και μετά την εκδήλωση θα επιστρέψουν στις χώρες τους με πτήσεις τσάρτερ στις 26 ή στις 27 Μαΐου.

Το Σάββατο η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως η καταστροφή του κέντρου των πυρηνικών δοκιμών της χώρας θα πραγματοποιηθεί δημόσια με εκδήλωση την οποία θα προσκληθούν να καλύψουν δημοσιογράφοι από την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία
και τη Βρετανία.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η καταστροφή του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της Βορείου Κορέας έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αφού μετά από έξι πυρηνικές δοκιμές έχει ήδη καταρρεύσει και είναι πλέον «άχρηστο».

Πάντως, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν πως η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι σημαντική ενόψει του κρίσιμου τετ α τετ του «ελέω θεού» ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη. Το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των δύο ανδρών κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζε Ιν, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του Yonhap News Agency πως η Σεούλ θα ζητήσει από την Πιονγκγιάνγκ την αποστολή περισσότερων δημοσιογράφων στην εκδήλωση.

Η καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βορείου Κορέας αποτελεί επακόλουθο της ιστορικής συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο Μουν Τζε Ιν στις 27 Απριλίου στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου οι δύο άντρες συμφώνησαν την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης