Βόρεια Κορέα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το επικείμενο «κλείσιμο» των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Βόρεια Κορέα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το επικείμενο «κλείσιμο» των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Άραγε, ο Κιμ θα πάει στο ραντεβού με τον Τραμπ έχοντας κλείσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας;

kim

Ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στις 12 Ιουνίου, το καθεστώς της Βόρειας Κορεας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στις πύλες του Κεντρικού Σταθμού Πυρηνικών Δοκιμών της χώρας το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 Απριλίου και 7 Μαΐου 2018.

Oι εικόνες του δορυφόρου δείχνουν ότι η διάλυση του πυρηνικού σταθμού δοκιμών στη Βόρεια Κορέα προχωρά", αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα Merkur.de.

Ορισμένες πύλες στην τεράστια περιοχή δοκιμών Punggye-ri στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας κατεδαφίστηκαν, ανέφεραν εμπειρογνώμονες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο "38 NORTH" με έδρα την Πιονγιάνγκ.

Την ίδια στιγμή, η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Στόχος τους να σφραγίσουν την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Κιμ -Μουν τον Απρίλιο.

Κλείσιμο


Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται εξάλλου να ανατινάξει τη μονάδα πυρηνικών δοκιμών μέσα στο τριήμερο 23 - 25 Μαΐου. Στο Punggye-ri, η Βόρεια Κορέα είχε διεξάγει τις έξι πυρηνικές δοκιμές της, με τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2017. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέτεινε στη συνέχεια τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ που φαίνεται να είχαν ως αποτέλεσμα να "μαλακώσουν" τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο δικτάτορας θέλει να αποδείξει με την καταστροφή του χώρου πυρηνικών δοκιμών, μεταξύ άλλων, ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί. Η επικείμενη διάσκεψη κορυφής του Προέδρου των ΗΠΑ Τράμπ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη αποτελεί αφενός ευκαιρία για μία ειρηνική λύση στην πυρηνική διαμάχη. Αφετέρου προσφέρει τη δυνατότητα στον Κιμ να παραμείνει στο τιμόνι και να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα έξω από την απομόνωση.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν στις 27 Απριλίου, ο Κιμ συμφώνησε να μειώσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Πώς και μέχρι πότε θα επιτευχθεί η "πλήρης αποπυρηνικοποίηση", παρέμεινε ασαφής.

Σύμφωνα με Κινέζους γεωλόγους, ο επίμαχος χώρος Punggye-ri  έχει υποστεί βλάβη από προηγούμενες υπόγειες πυρηνικές δοκιμές και είναι προς το παρόν αχρησιμοποίητος. Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες του "38 North" είχαν γράψει στα τέλη Απριλίου ότι το εργοστάσιο ήταν ακόμα κατάλληλο για πυρηνικές δοκιμές.

Για αύριο Τετάρτη, πάντως, αντιπροσωπείες της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ θα έχουν συνομιλίες στην συνοριακή πόλη Panmunjom.



Η Νότια Κορέα επιδιώκει να «θέσει τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε το υπουργείο Ανάπτυξης της Σεούλ την Τρίτη. Ο υπουργός ενοποίησης Cho Myoung Gyeon θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Νότιας Κορέας. Κατά συνέπεια, η Βόρεια Κορέα αποστέλλει αντιπροσωπεία με εκπροσώπους της επιτροπής που είναι αρμόδια για διακοινοτικές υποθέσεις, καθώς και υψηλού επιπέδου αθλητικούς και οικονομικούς αξιωματούχους.

Και τα δύο κράτη συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής τους να παραιτηθούν από όλες τις εχθροπραξίες και να εγκαινιάσουν μια νέα ειρηνική εποχή για την Κορεατική Χερσόνησο. Επιπλέον, πρέπει να επαναληφθούν ανθρωπιστικά σχέδια, όπως οι άμεσες επαφές μεταξύ χωρισμένων οικογενειών, και να ενισχυθούν οι ανταλλαγές και η συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης