Γαλλία: Δύο χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή στον πρώην υπουργό Προϋπολογισμού

Jerome_Cahuzac

Ο Ζερόμ Καϊζάκ καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος – Θα αποφύγει τη φυλακή 

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Ζερόμ Καϊζάκ από το εφετείο του Παρισιού.

Ο Καϊζάκ κρίθηκε ένοχος για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, καθώς διέθετε κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Πάντως, λόγω της αναστολής στη μισή ποινή θα αποφύγει τη φυλακή.

Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ ενώ στερείται του δικαιώματος εκλογής σε αιρετό αξίωμα για πέντε χρόνια.

Με τις ποινές αυτές ολοκληρώθηκε το πιο ηχηρό σκάνδαλο της προεδρίας του Ολάντ, πέντε χρόνια αφότου ξέσπασε. Ο Καϊζάκ θεωρούταν πρωταγωνιστής τότε στη μάχη κατά της διαπλοκής.

Ζητά μείωση της ποινής του

Ο δικηγόρος του, Ερίκ Ντιπόν – Μορετί ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αμέσως μείωση της ποινής, ενώ υποστήριξε ότι «δεν αξίζει τη φυλακή».

Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης μείωσης για κάθε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών, εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή.


Φοβόταν ότι θα πάει φυλακή

Ο 65χρονος πρώην υπουργός ήταν ήρεμος και συγκεντρωμένος κατά την ανακοίνωση της ποινής του δικαστηρίου, που εκδίκαζε την υπόθεση στο δε΄τυερο βαθμό. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της δίκης είχε εξομολογηθεί τον «φόβο του να πάει φυλακή».


Οι δικηγόροι του είχαν προειδοποιήσει μέχρι και για τον κίνδυνο αυτοκτονίας του πρώην υπουργού, που ήταν ανερχόμενο αστέρι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ζήτησαν ποινή που «δεν θα καταρρακώσει περισσότερο απ' ό,τι είναι απαραίτητο έναν διαλυμένο άνθρωπο».

Η απόφαση αποτελεί χαστούκι για τη γαλλική οικονομική εισαγγελία, που είχε ζητήσει να του επικυρωθεί η πρωτόδικη ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή για ένα λάθος «εξαιρετικής σοβαρότητας».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

juncker_main01

Υποβασταζόμενος μπήκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο δείπνο της συνόδου Ευρώπης - Αφρικής στη Βιέννη - «Ο πρόεδρος είναι καλά, πονάει μερικές φορές όταν περπατάει» δηλώνει εκπρόσωπός του

7