Παγκόσμιο σοκ από τη «ματωμένη Δευτέρα» με τους 59 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας

Παγκόσμιο σοκ από τη «ματωμένη Δευτέρα» με τους 59 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας

ΗΠΑ και Ισραήλ υπεραμύνονται της ωμής βίας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες  - Οχτώ παιδιά και ένα βρέφος ανάμεσα στους νεκρούς - Καταδίκασαν Γαλλία, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ - Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

israel_war_main01
Στο αίμα βάφτηκε η Γάζα την Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό 59 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά και ένα βρέφος (που σκοτώθηκε από τα δακρυγόνα), και 2700 οι τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

Το τρομακτικό μακελειό, το οποίο ήταν το πλέον πολυαίμακτο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση από το καλοκαίρι του 2014 και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε άμεσα διεθνείς αντιδράσεις. Οι Ευρωπαίοι απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε δυσανάλογη βία τις επιθέσεις των Ισραηλινών. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί την Τρίτη στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.

2
3
4


Πάντως οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κλείσιμο
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά των ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

«Οι επίκαιρες εξελίξεις είναι ένας επιπλέον λόγος να πιστεύω ότι χρειάζεται μία πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει κάποιο «σχέδιο Β» στη λύση των δύο κρατών, με την οποία θα μπορούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», διαμήνυσε από τη Βιέννη ο Γκουτέρες, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γάζα, επισημαίνοντας «έναν γενικά πολλαπλασιασμό των διεθνών προβλημάτων», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την συμφωνία που είχε υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα είναι η Χαμάς.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».

«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.

Εξάλλου, η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».

5
6
7
8
9



Νετανιάχου: Ηταν αυτοάμυνα

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα δεκάδες Παλαιστίνιοι, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.


Η προοπτική της ειρήνης στη Μέση Ανατολή απομακρύνεται κι άλλο

Η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και οι θάνατοι δεκάδων παλαιστίνιων διαδηλωτών τη Δευτέρα απομακρύνουν ακόμη πιο πολύ το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρήνη με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, σημείωσαν αναλυτές.

«Κάπου μεταξύ του μηδέν και της καμίας», τοποθέτησε ο Μάρτιν Ίντικ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, τις πιθανότητες που έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να φέρει τα μέρη στο τραπέζι και να μεσολαβήσει για την επίτευξη αυτής που ο ρεπουμπλικάνος αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα».

Η μεταφορά της πρεσβείας σήμανε την υλοποίηση μιας δέσμευσης που είχε κάνει ο Τραμπ προεκλογικά, αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε επικρίσεις από πολλές πλευρές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις προσπάθειες που γίνονταν από την Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε το πώς οποιοσδήποτε παλαιστίνιος ηγέτης θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια ειρηνευτική διαδικασία υπό αμερικανική αιγίδα» μετά τη μετακίνηση της πρεσβείας και το μακελειό στη Γάζα, σχολίασε ο Χάλεντ Ελγκίντι, πρώην σύμβουλος της παλαιστινιακής ηγεσίας που εργάζεται σήμερα στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον. «Αν και όταν η κυβέρνηση (Τραμπ) προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, θα είναι πιθανότατα θνησιγενές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Κατ' ελάχιστον, αυτό θα προϋπέθετε (η Ουάσινγκτον) να προτρέψει τους Ισραηλινούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών», εξήγησε.

Αντί να καλέσει το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Χαμάς.

«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτή την αντίδραση», έκρινε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει ότι η μεταφορά της πρεσβείας ή η βία πλήττουν το ειρηνευτικό της σχέδιο.

Ο Τραμπ επιχειρηματολογεί ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «αφαιρεί την Ιερουσαλήμ, το δυσκολότερο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, από το τραπέζι» και αναγνωρίζει επίσημα την πραγματικότητα στο πεδίο.

Το Ισραήλ θεωρεί όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού της τομέα, που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε κατόπιν, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει, «αιώνα και αδιαίρετη πρωτεύουσά του».

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης και ότι η μεταφορά των πρεσβειών τους θα έφερνε τη διαπραγμάτευση προ τετελεσμένων. Η κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται ότι η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας δεν είχε σκοπό να προκαταλάβει τη χάραξη των συνόρων.

Για τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν, υποψήφιο των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2016, «οι περισσότεροι στην περιοχή θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν ενδιαφέρονται να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνη, κι αυτό απλά επιτείνει την απόγνωση και είναι τραγικό».

Ο Νταν Κούρτσερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, ο οποίος διδάσκει σήμερα στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, σημείωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας της έναντι των Παλαιστινίων εάν υποσχόταν να ανοίξει μια πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους, όταν υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία.

«Αν (ο Τραμπ) το πει αυτό, οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στο επίκεντρο» της διαδικασίας, έκρινε, αλλά «πόσο πιθανό είναι; (...) Πολύ ισχνό».

Αναφερόμενος στη μεταφορά της πρεσβείας, ο Ίντικ ανέφερε πως «δεν είναι απλά το ότι προκάλεσε τη βία, ή ότι έκανε τις ΗΠΑ να μοιάζουν σαν προκατειλημμένος μεσολαβητής μάλλον, παρά σαν έντιμος μεσολαβητής», αλλά και ότι «πήγε τόσο πολύ πίσω τη διαδικασία που όλα αυτά τα σχόλια για το πώς θα προωθήσει την ειρήνη είναι αστεία».

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ λένε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, αρχιτέκτονες του οποίου είναι ο γαμπρός του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, είναι «σχεδόν έτοιμο».

Αλλά ο σκεπτικισμός κυριαρχούσε ήδη πριν από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον και τη διαδικασία αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για την Ιερουσαλήμ την 6η Δεκεμβρίου.

Για τον Ίντικ, η απόφαση του ρεπουμπλικάνου κάθε άλλο παρά «προώθησε την ειρήνη». «Η ιδέα ότι έτσι θα πείθονταν οι Παλαιστίνιοι να γυρίσουν στο τραπέζι είναι θεμελιώδης παρερμηνεία αυτού που έκανε» η κυβέρνηση Τραμπ, τόνισε. «Έδιωξε τους Παλαιστίνιους από το τραπέζι και τους έδωσε τη δικαιολογία για να μην επιστρέψουν», πρόσθεσε.


Ο Μακρόν καταδίκασε τη βία στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών» στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης στους συνομιλητές του την «αποδοκιμασία της Γαλλίας» όσον αφορά «την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Ιερουσαλήμ», και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης «δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο ανάμεσα στα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης» υπό την αιγίδα «της διεθνούς κοινότητας».

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Ελιζέ, «υπογράμμισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ειρήνη και στην ασφάλεια», ενώ ταυτόχρονα υπενθύμισε «την προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην πάγια γαλλική θέση υπέρ μιας λύσης δύο Κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν πλάι-πλάι με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα».

Ο Μακρόν είχε συνδιαλέξεις «με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, προστάτη κατά την παράδοση των Αγίων Τόπων της Ιερουσαλήμ» και «με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς», ενώ θα έχει επίσης μια συνδιάλεξη σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Αναφερόμενος στην «έντονη ανησυχία της Γαλλίας για την κατάσταση στη Γάζα, στην Ιερουσαλήμ και στις παλαιστινιακές πόλεις», ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για «τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα (χθες Δευτέρα) και τις τελευταίες εβδομάδες» και «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών».

«Απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αξιωματούχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση» και να φροντίσουν να υπάρξει «αποκλιμάκωση» ενώ «επέμεινε στην ανάγκη οι διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί τις επόμενες ημέρες», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

10
11
12
13
14
15



Αμπάς: ΟΙ ΗΠΑ προσέβαλαν Παλαιστίνη, Αραβες και Ισλάμ

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.

«Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια», είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας, είπε ότι παραμένει δεσμευμένος για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.


Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ενώ διαδήλωναν εναντίον της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών νόμων» που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς» τόνισε ο ίδιος.

Στις πρώτες αναφορές από ιατρικές πηγές, που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρεται ότι «δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεφάλι ή το στήθος» σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΜΚΟ.

«Αν και ορισμένοι διαδηλωτές ενδεχομένως προσέφυγαν σε κάποια μορφή βίας, αυτό δεν δικαιολογεί πάντα την χρήση αληθινών σφαιρών» είπε ο Φίλιπ Λούθερ.

16
17
18


ΕΕ: Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση Ισραήλ και Χαμάς

Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

"Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών" τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια "περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη" κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνι ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

"Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας", επέμεινε.

"Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού", συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών "με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά".

Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη "σαφή και ενιαία" θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της σραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.


Ρωσία: Ανησυχούμε

Η Μόσχα και το Κάιρο ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.

«Επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σ' εκείνες τις αρχές οι οποίες διέπουν την Ειρηνική πρωτοβουλία των Αραβικών χωρών. Τόσο σε εμάς όσο και στην Αίγυπτο, προκαλούν ανησυχία οι προσπάθειες που γίνονται να αναθεωρηθούν οι σημαντικές αυτές αποφάσεις και εκείνες οι προσεγγίσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. «Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.

19
20
21

Δείτε βίντεο: Παγκόσμιο σοκ από τη «ματωμένη Δευτέρα» με τους 59 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας
Παγκόσμιο σοκ από τη «ματωμένη Δευτέρα» με τους 59 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης