Κάλεσμα ΟΗΕ σε Ιράν για αντιμετώπιση του ρατσισμού

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγορεί τις ΗΠΑ το Ιράν

Το Ιράν θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τις εθνικές μειονότητές του, όπως τους Άραβες, τους Κούρδους και τους Βαλούχους...

Το Ιράν θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τις εθνικές μειονότητές του, όπως τους Άραβες, τους Κούρδους και τους Βαλούχους, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD).

Η CERD, μια ομάδα 18 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στα ανθρώπινα δικαιώματα, διευκρίνισε ότι το Ιράν δεν διαθέτει δεδομένα για τον αριθμό των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες παρά την απογραφή του 2007, όμως η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στη δημόσια ζωή φαίνεται ότι είναι μικρότερη απ' ό,τι θα αναμενόταν.
Αρκετές ένοπλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση δραστηριοποιούνται στο Ιράν και αποτελούνται κυρίως από Κούρδους στις βορειοδυτικές περιοχές, Βαλούχους στις νοτιοανατολικές και Άραβες στις νοτιοδυτικές.

«Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η αραβική, η αζερινή, η βαλουχική, η κουρδική κοινότητα και ορισμένες κοινότητες μη πολιτών απολαμβάνουν περιορισμένων πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης της συμμόρφωσης του Ιράν προς μία διεθνή συνθήκη του 1969 που απαγορεύει το ρατσισμό.

Καλεί επίσης το Ιράν να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών και την προώθηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Μερικές διατάξεις του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, θέτουν σε μειονεκτική θέση τις Ιρανές, δήλωσε ο Ινδός Ντιλίπ Λαχίρι, μέλος της επιτροπής. «Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στις θέσεις εργασίας, στο Ιράν έχει πραγματοποιηθεί πολύ αξιόλογη πρόοδος», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

merkelina

Μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CDU, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι και το κόμμα της καγκελαρίου θα δει το ποσοστό του να πέφτει πολύ την 28η Οκτωβρίου

arabia

Νιώθει προδομένος από ηγέτες που του γύρισαν την πλάτη, αναφέρει στην Wall Street Journal πηγή από το στενό περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας - Φέρεται να συνδέεται με στενή φιλία με τον Τζάρεντ Κούσνερ, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι «είναι απλοί γνωστοί»

6