ΗΠΑ: Καναδός υπουργός Σιχ ελέγχθηκε σε αεροδρόμιο γιατί φορούσε... τουρμπάνι

ΗΠΑ: Καναδός υπουργός Σιχ ελέγχθηκε σε αεροδρόμιο γιατί φορούσε... τουρμπάνι

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η επέμβαση των Αμερικανών πρακτόρων - Η ασφάλεια απαίτησε από τον Ναβντίπ Μπέινς να βγάλει το τουρμπάνι από το κεφάλι του

navdeep
Ένας Καναδός υπουργός, Σιχ στο θρήσκευμα, ελέγχθηκε από τις αμερικανικές αρχές πέρσι σε ένα αεροδρόμιο των ΗΠΑ επειδή φορούσε τουρμπάνι, με αποτέλεσμα η Οτάβα να διαμαρτυρηθεί επισήμως στην Ουάσινγκτον για το περιστατικό αυτό.

Τον Απρίλιο του 2017 ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ναβντίπ Μπέινς επέστρεφε στον Καναδά μετά από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ντιτρόιτ. Όμως στο αεροδρόμιο, πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας επέμεναν να βγάλει το τουρμπάνι του για να τον ελέγξουν, αν και μόλις είχε περάσει χωρίς πρόβλημα από όλους τους προηγούμενους ελέγχους.

«Ήταν μια εμπειρία που με ανησύχησε» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα La Presse, προσθέτοντας ότι οι πράκτορες ήταν «πολύ επίμονοι και πολύ δύστροποι». 'Ηταν «σαν να μου είχαν ζητήσει να βγάλω τα ρούχα μου», εξήγησε.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Καρλ Σάσβιλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπέινς δεν δήλωσε αμέσως ότι είναι υπουργός, για να καταλάβει τι βιώνουν οι απλοί πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως όταν οι πράκτορες επέμειναν ότι θα έπρεπε να ξαναπεράσει από όλους τους ελέγχους ασφαλείας, έδειξε το διπλωματικό διαβατήριό του και αμέσως τον άφησαν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε συγγνώμη από τον Καναδά για τη συμπεριφορά που επιφυλάχθηκε στον υπουργό. Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν επίσης να εκπαιδευτεί καταλλήλως το προσωπικό της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ.

Οι αμερικανικές αρχές επιτρέπουν από το 2007 στους Σιχ να μην βγάζουν το τουρμπάνι τους όταν ελέγχονται στα αεροδρόμια.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Μπέινς πάντως είχε μια παρόμοια εμπειρία και πέρσι τα Χριστούγγενα, όταν επέστρεφε στον Καναδά από τις οικογενειακές διακοπές του στην Αντίγκουα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης