Χαβάη: Συνεχίζονται οι σεισμοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα

Χαβάη: Συνεχίζονται οι σεισμοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα

Ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο Κιλαουέα απειλούν κατοικημένες περιοχές - Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την έκρηξη  του ηφαιστείου - Η Εθνοφρουρά του νησιού σε πλήρη ετοιμότητα 

kilauea_hawaii
Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκεται η Χαβάη μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν πλήξει την περιοχή και την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα με ποτάμια λάβας να καλύπτουν κατοικημένες περιοχές.

Οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά την έκρηξη του ηφαιστείου καθώς η λάβα έφθασε σε κατοικημένες περιοχές εξαναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να ξεσπιτωθούν.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους κατοίκους ότι η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί μετά το σεισμό που έπληξε το νησί στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας χτες το μεσημέρι.

«Μέχρι να δούμε ότι η γη σταματά να σείεται, είναι πιθανό να συνεχιστεί και η σεισμική αλλά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα» προειδοποιεί η Τίνα Νεάλ, επικεφαλής του επιστημονικού προσωπικού στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης.

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από χθες στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS),ο πρώτος από τους σεισμούς σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιομέτρων.

Κλείσιμο
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 110 σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη να έχει μέγεθος 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στο νησί από το 1975. Η ισχυρή σεισμική δόνησε προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι κάνουν λόγο για λεηλασίες ενώ ελήφθησαν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην «Puna Geothermal Venture», μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της έκρηξης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Περιφέρειας Χαβάης ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξουν νέες εκρήξεις λάβας οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες περίπου 1.150 βαθμών Κελσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Κilauea, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και ένα από τα πέντε στο νησί παραμένει ενεργό τα τελευταία 35 χρόνια.
Τ
α ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο έχουν ήδη καλύψει 48 τετραγωνικά μίλια (125 τετραγωνικά χιλιόμετρα), σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Περίπου 1.700 πολίτες στις περιοχές Leilani Estates και Lanipuna Gardens διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενώ ο Ντέιβιντ Ιντζ, κυβερνήτης της Χαβάης ενεργοποίησε και την Εθνοφρουρά. 

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας προειδοποίησαν τους πολίτες για υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου κοντά στο ηφαίστειο, ένας από τους λόγους για τους οποίους διατάχθηκε εκκένωση των περιοχών αυτών. Το διοξείδιο του θείου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος και δυσκολίες στην αναπνοή. Αποπνικτική κάνουν την ατμόσφαιρα ο πυκνός καπνός από το διοξειδίου του θείου και τα δέντρα που καίγονται.


volcano1
volcano2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης