Black blocks: Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι που «διέλυσαν» εχθές το Παρίσι;

Black blocks: Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι που «διέλυσαν» εχθές το Παρίσι;

Η κυβέρνηση Μακρόν δέχεται δριμεία κριτική ότι υποτίμησε την δύναμη του αναρχικού κινήματος 

black-blocks
Φορώντας κουκούλες, οι αναρχοαυτόνομοι «Black blocks» έκαναν χθες άνω-κάτω το Παρίσι με την γαλλική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα λάβει ισχυρότερα μέτρα στις επόμενες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία,τουλάχιστον 1.200 κουκουλοφόροι ήταν αποφασισμένοι να «προσφέρουν» μια μέρα «κόλασης» στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέν Μακρόν και «στον κόσμο του». Και φαίνεται ότι τα κατάφεραν αφού ο Μακρόν εγκαλείται σήμερα από τους συμπολίτες του για δύο λόγους: 1ον: Για το ότι απουσίαζε την ημέρα της Πρωτομαγιάς την ώρα που στην πατρίδα του είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια και 2ον, ότι οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους την δύναμη των «Black blocks».

Ένα 24ωρο μετά τα σοβαρά επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα, τα γαλλικά ΜΜΕ διερωτώνται πώς είναι δυνατόν αφού η Εισαγγελία των Παρισίων είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επεισοδίων, και παρά τις ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις με 22 έκτακτες μονάδες των γαλλικών ΜΑΤ, οι «Black Blocks» να κάνουν «γυαλιά καρφιά» ότι βρήκαν μπροστά τους κατά μήκος του σταθμού του Austerlitz. Για την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», χτες ήταν η Πρωτομαγιά των «Black blocks».


Η ακροαριστερή αυτή οργάνωση έχει γερμανικές ρίζες, όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σκιαγραφώντας το προφίλ της.

Πρόκειται για μία οργανωμένη ομάδα. Τα μέλη της φορούν πάντα μαύρα ρούχα, κασκόλ, ακόμη και γυαλιά ηλίου όπως και κράνη μοτοσικλετιστών. Έχουν πάντα μαζί τους αντικείμενα που προστατεύουν το πρόσωπά τους σε περίπτωση συμπλοκών με τους αστυνομικούς. Έτσι όπως είναι ντυμένοι, καθιστούν δύσκολη την αναγνώρισή τους από τις αρχές. Τα σπρέι πιπεριού βρίσκονται σχεδόν πάντα στην τσέπη τους.

Κλείσιμο
Οι «Black blocks» φέρουν τη στάμπα των αναρχικών. Η ακροαριστερή αυτή οργάνωση αναπτύχθηκε τη δεκαετίας του '80 με τα μέλη της να ξεχύνονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της εξουσίας, της παγκοσμιοποίησης, της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και των περιορισμών στην άμβλωση.

Το 1977, η αυξημένη παρουσία αστυνομίας σε διαδήλωση στο Brokdorf της Γερμανίας έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία της οργάνωσης.

Την 1η Μαΐου του 1987, οι διαδηλωτές στο στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυτικογερμανούς αστυνομικούς. Τότε χιλιάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στις αρχές με ρόπαλα, μπουκάλια και κοκτέιλ μολότοφ. Οι ταραχές την Πρωτομαγιά στο Κρόιτσμπεργκ έμειναν στην... ιστορία καθώς οι ταραχοποιοί λεηλατούσαν επί ώρες καταστήματα της περιοχής.

Όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν επισκέφθηκε το Βερολίνο τον Ιούνιο του 1987, τον «υποδέχθηκαν» περίπου 50 χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου. Ανάμεσά τους και οι Black blocks που υπολογίζονταν σε τρεις χιλιάδες.

Την 1η Μαΐου του 1988, ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες διοργάνωσαν μια διαδήλωση την Πρωτομαγιά στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου όπου ξέσπασαν σοβαρές ταραχές και μάλιστα πιο βίαιες απ΄ότι τον προηγούμενο χρόνος. Ένα 24ωρο αργότερα,ο τίτλος της εφημερίδας «BZ» του Βερολίνου ήταν ενδεικτικός: "Βηρυτός;Όχι, είναι το Βερολίνο!".

«Η ριζοσπαστική αυτή οργάνωση έλαβε σάρκα και οστά στη χώρα της Μέρκελ τη δεκαετία του '80, έκτοτε όμως εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί σύντροφοι τους ενέπνευσαν με όλη την τεχνογνωσία», εξηγεί Γάλλος αξιωματικός της αστυνομίας σε συνέντευξή του άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Οι αναρχικοί διαδηλώνουν κατά της παγκοσμιοποίησης κι έχουν απέχθεια στο όργανο της τάξης.

Τα Black blocks ισχυρίζονται ότι θέλουν να τρομάξουν τα θεσμικά όργανα. Μέσω των κοινωνικών δικτύων κι εφαρμόζοντας κώδικα επικοινωνίας σε αποκρυπτογραφημένη μορφή, οργανώνουν την δράση τους.

«Έμπειροι και τέλεια οργανωμένοι, ανταλλάσσουν μέσω του Διαδικτύου οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές. Πάρτε μια μαντίλα ή πώς να κρύψετε το πρόσωπό σας και μην χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο έχοντας «επαφές». Στη διάρκεια της διαδήλωσης αλλάξτε ρούχα για να μπορέσετε να ξεφύγετε από τους αστυνομικούς», επισημαίνει ο Γάλλος αξιωματικός της αστυνομίας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης