Εργατική Πρωτομαγιά: Σκληρές μάχες αστυνομίας, διαδηλωτών σε Παρίσι - Κωνσταντινούπολη

Εργατική Πρωτομαγιά: Σκληρές μάχες αστυνομίας, διαδηλωτών σε Παρίσι - Κωνσταντινούπολη

Σε 200 προσαγωγές προχώρησε η γαλλική αστυνομία -  1200 κουκουλοφόροι έσπασαν και έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους - 84 συλλήψεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου είχαν αναπτυχθεί 26.000 αστυνομικοί

gallia_prwtomagia_1
Για ακόμη μία χρονιά η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκε από σφοδρά επεισόδια, με σημαντικότερα αυτή τη φορά όσα συνέβησαν σε Παρίσι και Κωνσταντινούπολη.

Στο Παρίσι ξέσπασαν συγκρούσεις στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 1.000 διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και νερό υπό πίεση, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ορισμένοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα σε ένα ταχυφαγείο και πέταξαν βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό του.

parisi
Κλείσιμο

parisi1


Η γαλλική αστυνομία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο συγκρούσεων με οργανώσεις αναρχικών, τους επονομαζόμενους Black Blocs, έπειτα από την έκκληση που απηύθυναν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για μια «Ημέρα Επανάστασης».

Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 1.200 κουκουλοφόροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο περιθώριο της προγραμματισμένης πορείας των συνδικαλιστικών ενώσεων για την Πρωτομαγιά.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα πρακτορεία, διακρίνονται επίσης τα σπασμένα παράθυρα ενός χώρου στάθμευσης σε δρόμο κοντά στον σταθμό Austerlitz και ένα όχημα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

parisi2

parisi3


Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και κρατώντας πανό κατά της κυβέρνησης, ενώ πέταξαν κροτίδες. Ορισμένοι άρχισαν να φτιάχνουν οδοφράγματα.

Πλησιάζοντας τη γέφυρα οι επικεφαλής της πορείας, και διαπιστώνοντας την έκρυθμη κατάσταση, οπισθοδρόμησαν και πολλοί διαδηλωτές κατέβηκαν στην αποβάθρα κατά μήκος του Σηκουάνα, που είναι ταχείας κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, προκαλώντας την πλήρη σύγχυση.

Αυτές τις ώρες το ερώτημα πολλών είναι γιατί η αστυνομία δεν διέλυσε έγκαιρα τους «Black blocks» πάνω στη γέφυρα Austerlitz, αφού η Εισαγγελία είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πράγματι αποτελεσματικός έλεγχος για τα άτομα που πήραν μέρος στην πορεία. Αυτή τη φορά όμως οι ταραξίες άλλαξαν μέθοδο και αντί να δράσουν στο τέλος της πορείας, βγήκαν μπροστά, δίνοντας ραντεβού στη γέφυρα. Εκεί πέρασαν χωρίς να τους γίνει έλεγχος για το τι μετέφεραν στα σακίδιά τους.

parisi5

parisi6


Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τα επεισόδια και ιδίως την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Ο καθένας όμως σχολίασε με τον τρόπο του: για την Μαρίν Λεπέν τα επεισόδια έγιναν από τις ακροαριστερές, αναρχικές ομάδες, για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν οι ταραξίες προέρχονταν από ακροδεξιές ομάδες.

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 140.000 άτομα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 50.000 στο Παρίσι. Κατά την άποψη του συνδικάτου CGT που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 210.000. Περίπου 200 μέλη των ακροαριστερών αναρχικών «black blocks» προσήχθησαν, αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας.

Manifestation CGT Paris - 1er mai 2018

Heurts violents à Paris lors de la manif' du 1er mai


Στην επαρχία, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης CGT «εναντίον της αμφισβήτησης των κοινωνικών κεκτημένων, της επιλογής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης».

«Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα (…). Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο Κλερμόν- Φεράν, η Ζενεβιέβ Ντιράντ, συνταξιούχος.

Στη Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 4.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».

Ο Μακρόν καταδίκασε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο τα βίαια επεισόδια

«Με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο τις βιαιοπραγίες που εκτυλίχθηκαν και που αμαύρωσαν τις πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά» καταδίκασε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι αυτουργοί να αναγνωριστούν και να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους» υπογράμμισε μέσω Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

Σε δελτίο τύπου, ο Εντουάρ Φιλίπ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επισήμανε «την ανευθυνότητα των ακραίων λόγων που ενθαρρύνουν τέτοιες ταραχές» και χαιρέτισε «τον επαγγελματισμό των δυνάμεων επιβολής του νόμου» που «απάντησαν με αυτοκυριαρχία» σε «ενέργειες σφοδρής βιαιότητας».

84 συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη

Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και στην Τουρκία. Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 84 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη συνοικία Μπεσίκτας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από τις τουρκικές αρχές, η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, αποκλείστηκε. Επιπλέον, οι αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον κεντρικότερο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης.

taxim-syllipsi

taxim2
tourkia-slyllipsi
turkia_sillipseis
taxim-syllipsi


Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να μεταβούν στην πλατεία Ταξίμ συνελήφθησαν, με τους αστυνομικούς να ακινητοποιούν ορισμένους εξ αυτών ρίχνοντάς τους στο έδαφος, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 26.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων, 85 οχημάτων με κανόνια νερού και 67 θωρακισμένων οχημάτων.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την οποία είχαν επιτρέψει οι αρχές, στη συνοικία Μαλτέπε.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Turkey: May Day rally sees clashes, arrests in Istanbul
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης