Μακρόν: Μετά τις αγκαλιές και τα φιλιά με τον Τραμπ... ήρθαν και οι επικρίσεις

Μακρόν: Μετά τις αγκαλιές και τα φιλιά με τον Τραμπ... ήρθαν και οι επικρίσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την επίθεση γοητείας προς τον Τραμπ... τον προκαλεί και μάλιστα στην έδρα του

makron_tram_099
Μετά τις θερμές αγκαλιές και τους εναγκαλισμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας τον Αμερικανό ομόλογό του από το βήμα του Κογκρέσου και μάλιστα στη γλώσσα του.

Ο χαρισματικός Μακρόν, όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNN, είχε στόχο να αποσπάσει τη δέσμευση της κυβέρνησης του Τραμπ στο δυτικό σύστημα: να τον πείσει να «κλείσει» το θέμα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να δεσμευτεί για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και να διασφαλίσει την παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο.

Ένα 24ωρο μετά την επίθεση γοητείας του Μακρόν προς τον Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος τον προκαλεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Ο 39χρονος πρόεδρος λειτούργησε ως βασικός διαμεσολαβητής των ΗΠΑ και της Ε.Ε, ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιτύχει κανέναν από τους στόχους του. Δεν κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να συμβιβαστεί με τις δυτικές θέσεις.

Κλείσιμο
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανέπτυξε μία ασυνήθιστα ευαίσθητη σχέση με το Τραμπ - την οποία εξέφρασε με φιλιά και αγκαλιές, όπως σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η απόφαση του Μακρόν να απευθυνθεί στο Κογκρέσο σε άπταιστα αγγλικά αναλύοντας τις πολιτικές που ο ίδιος υποστηρίζει, ήταν μία συναρπαστική στιγμή σε μία προσπάθεια να βρει συμμάχους.

Αρχικά, βέβαια ο Μακρόν μίλησε για τις κοινές θυσίες και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ με τη Γαλλία και τους σημερινούς κοινούς αγώνες κατά της τρομοκρατίας στη πατρίδα τους αλλά και σε χώρες όπως η Συρία.

Σε τι αποσκοπούσε η επίθεση γοητείας του Μακρόν προς τον Τραμπ


Η επίθεση φιλίας του προέδρου Μακρόν προς τον Αμερικανό ομόλογό του είχε προφανείς στόχους. Ο πρώτος ήταν να δεσμεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη μεταπολεμική κατάσταση στη Συρία, απομακρύνοντάς τον από την υπόσχεσή του ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στην ανοικοδόμηση της Συρίας, οι ΗΠΑ «έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο». Επίσης, θέλει να διασώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυρθούν, προκαλώντας την οργή και της Τεχεράνης. Αν και δεν είναι τέλεια, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Τέλος, ήθελε να προετοιμάσει και την αυριανή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον καθώς θα πρέπει να στρώσει το χαλί του αιτήματος της Ε.Ε για μόνιμη εξαίρεση από την επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, εξαίρεση που λήγει στις αρχές Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης