Χωρίς νικητή οι εκλογές στην Αυστραλία

Χωρίς νικητή οι εκλογές στην Αυστραλία

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, εισέρχεται η Αυστραλία καθώς από τις χθεσινές εκλογές προέκυψε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών...

Χωρίς νικητή οι εκλογές στην Αυστραλία
Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, εισέρχεται η Αυστραλία καθώς από τις χθεσινές εκλογές προέκυψε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών, αποτέλεσμα που ερμηνεύεται από αναλυτές ως «τιμωρία» της πρωθυπουργού των Εργατικών.

Με το 78% των ψήφων καταμετρημένες, οι Εργατικοί καταλαμβάνουν 70 έδρες έναντι 72 για το Φιλελεύθερο/Εθνικό συνασπισμό του Τόνι Άμποτ, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Κατά προβλέψεις οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν 73 έδρες κι οι Εργατικοί 72, λιγότερες από τις 76 που ήταν απαραίτητες (επί συνόλου 150) για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, γεγονός που υποχρεώνει τις δύο παρατάξεις να εξερευνήσουν τα περιθώρια συμμαχίας με τους τέσσερις ανεξάρτητους και τον έναν βουλευτή των πρασίνων ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Τζούλια Γκίλαρντ, 48 ετών, η οποία τον Ιούνιο έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ανατρέποντας τον προκάτοχό της Κέβιν Ραντ από την ηγεσία των Εργατικών, παραδέχθηκε το βράδι του Σαββάτου ότι το κόμμα της δεν θα εξασφαλίσει τις 76 έδρες που χρειαζόταν.

«Το Κόμμα των Εργατικών απώλεσε σίγουρα την πλειοψηφία του», δήλωσε ο Τόνι Άμποτ από την πλευρά του ενώπιον οπαδών του που συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ.
Κλείσιμο

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή έχει χάσει τη νομιμότητά της. Δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει όντας μειοψηφία», πρόσθεσε ο 52χρονος πρώην δημοσιογράφος..

«Οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθοριστεί ακριβώς τι είπαν» δήλωσε από την πλευρά της η Γκίλαρντ, η οποία υπέστη ανατροπή--καθώς εδώ και εβδομάδες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το κόμμα της θα κέρδιζε. Έρευνα της Newspoll έδινε στους Εργατικούς 55% της πρόθεσης ψήφου την 19η Ιουλίου.

Αλλά μια σειρά αλλαγών θέσεων και αντιδημοφιλών τοποθετήσεων για ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση, ο φόρος άνθρακα ή ο φόρος στα υπερκέρδη των ορυχείων μετέστρεψε μέρος του εκλογικού σώματος.

Η έκβαση των εκλογών αποτελεί σημαντική ήττα για τους Εργατικούς, μετά την ευρεία νίκη του Ραντ το 2007, με την οποία δόθηκε τέλος στην 11ετή διακυβέρνηση του συντηρητικού Τζον Χάουαρντ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, κατά αναλυτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης