Άντρεα Νάλες: Η γυναίκα που καλείται να «ξελασπώσει» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Άντρεα Νάλες: Η γυναίκα που καλείται να «ξελασπώσει» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Η 47χρονη «Πίπη Φακιδομύτη» της Bundestag-όπως είναι το παρατσούκλι της-είναι πλέον και επισήμως το αντίπαλο δέος της Άνγκελα Μέρκελ

nales_main01
Ιστορικές στιγμές ζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία με την Άντρεα Νάλες να κατακτά το τίτλο της πρώτης γυναίκας που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα της ηγεσίας του SPD.

Η 47χρονη «Πίπη Φακιδομύτη» της Bundestag-όπως είναι το παρατσούκλι της-είναι πλέον και επισήμως το αντίπαλο δέος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Νάλες συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχοντας διατελέσει σε κορυφαία αξιώματα του κόμματος και της κυβέρνησης: πρόεδρος στην οργάνωση νεολαίας,γενική γραμματέας,επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και υπουργός.Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «κανείς δεν είναι τόσο καλά δικτυωμένος στο SPD».

Πλέον,δύο κυρίες,η Γερμανίδα καγκελάριος και η νέα επικεφαλής του SPD,εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό,καλούνται να συγκυβερνήσουν βάζοντας την ατμομηχανή της Ευρωζώνης σε μια τροχιά επανάκτησης της εμπιστοσύνης των Γερμανών ψηφοφόρων για τα κόμματα που εκπροσωπούν.Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες αποσπούν,κατά μέσο όρο,ποσοστό 33%,από τα χειρότερα του κόμματος της Μέρκελ.

Ωστόσο,η αξιοπιστία του κόμματος της Νάλες έχει υποστεί το πιο σοβαρό πλήγμα στην ιστορία του με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι έχει ολισθήσει στο 18%.Τώρα η πορεία του θα εξαρτηθεί από τον «τόνο» που θα δώσει η 47χρονη Σοσιαλδημοκράτισσα.

Κλείσιμο
Η Νάλες είναι ετοιμόλογη και χειμαρρώδης στο λόγο της.Έχει πολλούς εχθρούς στο κόμμα της όπως σχολιάζουν στα γερμανικά ΜΜΕ αποκωδικοποιώντας το αποτέλεσμα του χθεσινών εσωκοκομματικών εκλογών που δεν ξεπέρασε το 66,3%.

Το ποσοστό της Νάλες δεν θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι σωστό να γίνεται σύγκριση με το 100% που είχε λάβει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνθήκες προεκλογικού αγώνα.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Βίσμπαντεν,μετά την ψηφοφορία, η 47χρονη Νάλες δήλωσε καταχειροκροτούμενη:

«Θέλω να αποδείξω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε το κόμμα, ακόμη και αν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση».

Πάντως η εικόνα παραμένει απογοητευτική για τους σοσιαλδημοκράτες:χθεσινή δημοσκόπηση τους φέρνει για μία ακόμη φορά στο 18%, ενώ ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ προηγείται σταθερά με 33%.

Έλαβε το δακτυλίδι από τον Μάρτιν Σουλτς


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην επικεφαλής της Κ.Ο των Σοσιαλδημοκρατών έλαβε το δακτυλίδι από τον πρώην ηγέτη του SPD,Μάρτιν Σουλτς.Έχει διατελέσει γενική γραμματέας του SPD και είναι από τα γερά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.

Η νέα επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών είναι, μεταξύ άλλων, και καλλίφωνη. Και το απέδειξε πριν από πέντε χρόνια στο βήμα της Bundestag όταν άρχισε να τραγουδάει την... Πίπη Φακιδομύτη."Φτιάχνω τον κόσμο όπως μου αρέσει", άρχισε να τραγουδάει όπως η παιδική ηρωίδα με τις κόκκινες κοτσίδες και τις φακίδες.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Νάλες έδωσε μεγάλο αγώνα για να πείσει τη βάση του κόμματός της να πει «ja» (ναι) σε συγκατοίκηση «Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών».Στην προηγούμενη συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, η Νάλες διετέλεσε υπουργός Εργασίας. Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος SPD.Aπό το 2009 ανέλαβε γενική γραμματέας του κόμματος.Η πρώην αρχηγός Νεολαίας του SPD είναι έγγαμη και καθολική.


Κεντρική φωτογραφία: Daniel ROLAND / AFP
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης