Μακρόν: Το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και αλλαγές στην Ευρωζώνη

macron_009

Ανέπτυξε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο 4 σημείων το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας

Στη ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα, από τα ατομικά δικαιώματα, την προστασία της Δημοκρατίας και την μεταναστευτική κρίση, η οποία δεν θα υποκαθιστά, αλλά θα συμπληρώνει την εθνική κυριαρχία των κρατών – μελών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο πρόεδρος Μακρόν ανέπτυξε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο τεσσάρων σημείων το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και να οικοδομήσει ένα σταθερό μέλλον, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε την φορολόγηση των τεχνολογικών και ψηφιακών κολοσσών «GAFA» (Google, Amazon, Facebook, Apple) ως μια λύση για τη χρηματοδότηση του κοινού προϋπολογισμού από ιδίους πόρους ενώ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το Brexit, αρκεί να αλλάξει η δομή του και να επικαιροποιηθούν οι στόχοι χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, την οποία τα κράτη – μέλη από μόνα τους δεν μπορούν να βρουν επαρκείς απαντήσεις. «Φαίνεται να υπάρχει μια εμφύλια διαμάχη εντός της Ευρώπης, ένα πλαίσιο διαίρεσης και αμφιβολίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Μακρόν, υπερασπιζόμενος την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα. «Ας δούμε ποιος άλλος στον κόσμο έχει την ίδια ζωτικότητα στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, της προστασίας της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της ισότητας των γυναικών.. Στην Ευρώπη έχουμε έναν μοναδικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, έναν πολιτισμό με πάθος για την ελευθερία και ισότητα, αλλά αυτό το μοντέλο είναι επίσης ευάλωτο επειδή εξαρτάται από το κατά πόσον είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπιστούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Το τρίτο σημείο που ανέπτυξε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου o Εμανουέλ Μακρόν αφορούσε στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και μάλιστα πριν την διενέργεια των επόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, με την τραπεζική ένωση και την εφαρμογή ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος να αποτελούν προτεραιότητα. Ο Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε, τέλος, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ο πολιτισμός που επιτρέπει στην Ευρώπη να είναι δημιουργική και πλούσια ήπειρος».


Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην Ευρωζώνη, η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ο Πρόεδρος Μακρόν κατά την δευτερολογία του, απεύθυνε κάλεσμα στις πρόθυμες χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν από κοινού σε μια στενότερη ενοποίηση τους χωρίς ωστόσο να κλείσουν την πόρτα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη.«Υπάρχει ήδη η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Ο χώρος Σένγκεν, η Ευρωζώνη.. Έχουμε ηθικό χρέος να μην κηρύξουμε κλειστές λέσχες και να αποκλείσουμε κράτη – μέλη, αλλά να προχωρήσουμε οι πιο φιλόδοξοι και πρόθυμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι ορισμένες χώρες οφείλουν να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να συμφωνούν με τους κανόνες του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» (σ.σ ο κύκλος συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ), αλλά παράλληλα πρέπει να δημιουργηθεί δημοσιονομική δυνατότητα για επενδύσεις και σταθεροποίηση της οικονομίας σε περίοδο κρίσης.

«Αυτό το σχέδιο υπερασπίζομαι και θα συνεργαστώ με την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική γραμμή συνεργασίας που δεν μπορεί να είναι μόνο διακυβερνητική. Πρέπει να έχουμε δομές κοινοτικού τύπου και τότε θα χρειαστεί και δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς θα είναι απαραίτητος ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με την δημιουργία μιας μορφής εκτελεστικής εξουσίας για σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Αν δεν γίνει αυτό μέσα στους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσει η Ευρώπη


Για μια αληθινή ευρωπαϊκή κυριαρχία

Λίγο πριν μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την πρότασή του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκή κυριαρχίας, η οποία θα συμπληρώνει την εθνική και δεν θα την υποκαθιστά, καλώντας του Ευρωβουλευτές να εμψυχώσουν του πολίτες των κρατών τους ώστε να συμμετάσχουν στον ευρύτερο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. «Κάποιο κατηγορούν την Ευρώπη για τις δικές τους ευθύνες, μιλούν για γη της επαγγελίας και άλλοι αρνούνται την επιτάχυνση της προόδου. Αυτά είναι λόγια αδράνειας. Λόγια του παρελθόντος. Δεν χρειαζόμαστε δημαγωγούς στην Ευρώπη αλλά πολιτικούς που θα δίνουν απαντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι στις μεγάλες αλλαγές που ζει ο κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια ισχυρότερη κυριαρχία από την εθνική, συμπληρωματική και όχι υποκατάστατη, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να βρεθούν απαντήσεις σε ζητήματα όπως η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.


Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο διάλογός του με Ευρωβουλευτές, εντάσσεται σε έναν γενικότερο πλαίσιο εμφάνισης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου και ο Σαβιέ Μπέτελ του Λουξεμβούργου θα μιλήσουν στην Ολομέλεια του Σώματος τον ερχόμενο Μάιο. Θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, τον Ιούνιο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Τον Οκτώβριο θα βρεθεί στην Ολομέλεια του Σώματος ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, ενώ τον Νοέμβριο θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ


Η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ελλάδα αν απειληθεί από την Τουρκία

Την ετοιμότητα της Γαλλίας να δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Απατώντας σε ερωτήματα ευρωβουλευτών αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας ο Πρόεδρο Μακρόν δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύης στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση εξωτερικής απειλής, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η Γαλλία θα προτείνει την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε καθώς δεν γίνεται να αφεθούν μόνες τους οι χώρες πρώτης γραμμής να διαχειριστούν το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ενώ δι8αβεβαίωσε τους Ευρωβουλευτές ότι θα προωθήσει και το ζήτημα μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες στα κράτη- μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20707939

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή του προς τον Ζόραν Ζάεφ εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την κύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών – Του αποδίδει «θαρραλέα ηγετική ικανότητα»