Ιαπωνία: 6.660 αστυνομικοί... αναζητούν έναν δραπέτη ανοιχτής φυλακής

Ιαπωνία: 6.660 αστυνομικοί... αναζητούν έναν δραπέτη ανοιχτής φυλακής

Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί ο φυγάς

japan_police_099
Μια υπουργός στην Ιαπωνία ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους πολίτες για την αδυναμία των αρχών να συλλάβουν έναν δραπέτη φυλακών, τον οποίο αναζητούν... 6.600 αστυνομικοί.

Ο «υποδειγματικός» αυτός κρατούμενος δραπέτευσε από μια ανοιχτού τύπου φυλακή πριν από μια εβδομάδα.

Οι χιλιάδες αστυνομικοί επιδίδονται σε ένα άκαρπο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 27χρονου Τατσούμα Χιράο, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για πολλαπλές κλοπές, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπόθεση έχει γίνει πρώτη είδηση στη χώρα με τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν λεπτομερή ρεπορτάζ.

Ο Χιράο δραπέτευσε στις 8 Απριλίου από το «ανοιχτού τύπου σωφρονιστικό ίδρυμα», όπου οι κρατούμενοι μπορούν μέσα στους χώρους του να περιφέρονται ελεύθερα.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει τα δακτυλικά αποτυπώματά του, ενώ από τότε που δραπέτευσε έχουν σημειωθεί πολλές κλοπές. Ο ίδιος ωστόσο παραμένει άφαντος.

Κλείσιμο
Ανάμεσα στα κλοπιμαία είναι κάλτσες, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πορτοφόλι, ένα ζευγάρι πέδιλα και ένα κλειδί αυτοκινήτου, ο ιδιοκτήτης του οποίου βρήκε ένα ευγενικό σημείωμα--προφανώς από τον δραπέτη--που έλεγε: «Δανείζομαι το αυτοκίνητό σου αλλά δεν πρόκειται να το καταστρέψω».

Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί ο φυγάς: «Πληροφορήθηκα ότι το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στους ντόπιους, ειδικά δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους ... λυπούμαι ειλικρινά».

Η υπουργός Γιόκο Καουακάμι πρόσθεσε ότι 96 σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιστρατεύθηκαν για να φρουρούν σε 24ωρη βάση τα σχολεία στο νησί Μουκαϊσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο φυγάς.

Αυτό που επιβραδύνει τις έρευνες είναι ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 1.000 ακατοίκητα σπίτια, αλλά η αστυνομία χρειάζεται την άδεια των ιδιοκτητών προκειμένου να ερευνήσει το εσωτερικό τους, γράφει η Mainichi Shimbun.

Επιπλέον, η μορφολογία της περιοχής με τα πολλά βουναλάκια δεν επιτρέπει στην αστυνομία να εντοπίσει από ελικόπτερο τον δραπέτη, προσθέτει η εφημερίδα.

Το νησί έχει έκταση περίπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό σχεδόν 22.000 κατοίκους.

«Ο τρόμος και η αγωνία σε ένα φιλήσυχο νησί», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ του δικτύου Fuji TV, το οποίο μάλιστα φιλοξένησε στο στούντιο πάνελ προσκεκλημένων με αυτό το θέμα συζήτησης.

Από τότε που άνοιξε η συγκεκριμένη φυλακή, το 1961, συνολικά 21 κρατούμενοι έχουν δραπετεύσει.

Η Ιαπωνία έχει ένα τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά σχετικά υψηλό ποσοστό υποτροπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης