Πρόεδρος Ισραήλ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην ειρήνη

Πρόεδρος Ισραήλ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην ειρήνη

Στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ή τη «Νάκμπα» για τους Παλαιστινίους, δηλαδή τη μαζική έξοδο του 1948, όπου εκατομμύρια από αυτούς εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, βρίσκοντας καταφύγιο σε Λίβανο, Συρία και Ιορδανία

reuven_rivlin
«Αυτές τις ημέρες, οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν μια ιδιαίτερη επέτειο. Τα εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ».

Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, σε σημερινό του άρθρο που δημοσιεύεται σε τέσσερις εφημερίδες -την ισραηλινή «Yedioth Axhronoth», τη γερμανική «Bild»,την ιταλική «La Stampa» και την γαλλική «Le Figaro»- καλεί τους Ισραηλινούς να συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ειρήνη:

«Κοιτάζοντας το μέλλον ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 70 χρόνια για την ειρήνευση στη περιοχή. Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να σταματήσει να αγωνίζεται για την ειρήνη. Ναι, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Ίσως να πρέπει να ανοικοδομήσουμε φράχτες για να σταματήσουμε τους τρομοκράτες ή να αλλάξουμε στρατηγική για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας αλλά ποτέ δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην ειρήνη».

Στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ή τη «Νάκμπα» για τους Παλαιστινίους, δηλαδή τη μαζική έξοδο του 1948, όπου εκατομμύρια από αυτούς εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, βρίσκοντας καταφύγιο σε Λίβανο, Συρία και Ιορδανία.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι μια τρίτη Ιντιφάντα είναι αναπόφευκτο γεγονός, πολύ δε περισσότερο όταν,ως τις 15 Μαΐου,θα έχει μεταφερθεί η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου,Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο Μεσανατολικό, όπου το ζήτημα της Ιερουσαλήμ αποτελούσε ανέκαθεν το κατεξοχήν ακανθώδες σημείο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών,καθώς τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι τη διεκδικούσαν ως πρωτεύουσα του κράτους τους.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι ισορροπίες δεκαετιών στην περιοχή έχουν αλλάξει άρδην: χάος σε Ιράκ, εμφύλιος και αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ έναντι της Συρίας, έξαρση της τρομοκρατίας στη γειτονική Αίγυπτο, αλλά και κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της Τουρκίας, δια στόματος του ίδιου του προέδρου της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης