Τουρκία: Ισόβια στον στρατηγό Καρανταγί και άλλα 20 άτομα για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997

Τουρκία: Ισόβια στον στρατηγό Καρανταγί και άλλα 20 άτομα για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997

Το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας - Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Καρανταγί και ο υπαρχηγός ανάμεσα στους καταδικασθέντες 

1478695
Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο 21 άτομα, για το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα του 1997, που είχε ως συνέπεια την ανατροπή της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανάμεσα στους καταδικασθέντες με την ποινή των ισοβίων ήταν και ο στρατηγός εν αποστρατεία Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, που θήτευσε ως αρχηγός ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1994-1998. Επίσης, καταδικάστηκε ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων την ίδια περίοδο, στρατηγός εν αποστρατεία Τσεβίκ Μπιρ.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει άλλους 68 κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με το CNN-Türk, οι καταδικασθέντες δεν θα μπουν φυλακή, λόγω της μεγάλης ηλικίας τους.

Η δίκη είχε ξεκινήσει το 2013

Το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα έγινε χωρίς προσφυγή στα όπλα το 1997, όταν ο πρώτος επικεφαλής ισλαμικής κυβέρνησης και πολιτικός μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νετσμετίν Ερμπακάν πιέστηκε να παραιτηθεί από το εθνικό επιτελείο γενικής άμυνας.

Η δίκη είχε ξεκινήσει το 2013, με 103 κατηγορούμενους στο εδώλιο, όμως ορισμένοι εξ αυτών απεβίωσαν από την έναρξή αυτής της μακράς δικαστικής διαδικασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης