Τουρκία: Ισόβια στον στρατηγό Καρανταγί και άλλα 20 άτομα για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997

1478695

Το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας - Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Καρανταγί και ο υπαρχηγός ανάμεσα στους καταδικασθέντες 

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο 21 άτομα, για το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα του 1997, που είχε ως συνέπεια την ανατροπή της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανάμεσα στους καταδικασθέντες με την ποινή των ισοβίων ήταν και ο στρατηγός εν αποστρατεία Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, που θήτευσε ως αρχηγός ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1994-1998. Επίσης, καταδικάστηκε ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων την ίδια περίοδο, στρατηγός εν αποστρατεία Τσεβίκ Μπιρ.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει άλλους 68 κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με το CNN-Türk, οι καταδικασθέντες δεν θα μπουν φυλακή, λόγω της μεγάλης ηλικίας τους.

Η δίκη είχε ξεκινήσει το 2013

Το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα έγινε χωρίς προσφυγή στα όπλα το 1997, όταν ο πρώτος επικεφαλής ισλαμικής κυβέρνησης και πολιτικός μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νετσμετίν Ερμπακάν πιέστηκε να παραιτηθεί από το εθνικό επιτελείο γενικής άμυνας.

Η δίκη είχε ξεκινήσει το 2013, με 103 κατηγορούμενους στο εδώλιο, όμως ορισμένοι εξ αυτών απεβίωσαν από την έναρξή αυτής της μακράς δικαστικής διαδικασίας

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

donald

«Μαζί με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας) Τερέζα Μέι προετοιμάσαμε μια πολύ καλή και ασφαλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί την απέρριψαν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα»