Ιταλία: Ακαρπες οι συναντήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Mattarella

Η κεντροαριστερά, με τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επανέλαβε ότι, προς το παρόν, δεν εννοεί να πάρει μέρος σε κανένα κυβερνητικό σχήμα

Οι θέσεις των ιταλικών κομμάτων, που προσήλθαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων, δεν άλλαξαν σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα.

Η κεντροαριστερά, με τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επανέλαβε ότι, προς το παρόν, δεν εννοεί να πάρει μέρος σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.

Η κεντροδεξιά (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας) στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια, αλλά ότι δεν δέχεται κανενός είδους «βέτο» του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, κατά της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Πριν αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους δημοσιογράφους «να φερθούν καλά και να είναι ικανοί να διακρίνουν τους πραγματικούς δημοκράτες, από όσους δεν γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας». Η Λέγκα υπογράμμισε ότι ήταν ένα «εκτός προγράμματος» που δεν είχε συμφωνηθεί με τους συμμάχους.

Από την μεριά του, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο η Λέγκα και ο Σαλβίνι, που μπορούν να δώσουν ζωή σε μια κυβέρνηση της αλλαγής, επιμένουν να προτείνουν, για το κυβερνητικό σχήμα, όλη την κεντροδεξιά συμμαχία». Μια συμμαχία, η οποία, σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, είναι «ούτως ή άλλως, ήδη διχασμένη».

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, αύριο το απόγευμα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποφασίσει ποια ακριβώς οδό θέλει να ακολουθήσει και αν θα αναθέσει, ενδεχομένως, μια διερευνητική εντολή. Με κύριο στόχο να εξακριβωθεί αν μπορεί να επιτελεσθεί κάποια πρόοδος, για την δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

conte-haftar-ansa

Εικόνες ζωντανής μετάδοσης έδειξαν τον Χάφταρ, να ανταλλάζει χειραψίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, για τον καθορισμό «οδικού χάρτη» για το μέλλον της Λιβύης

kim-trump-0

Ο εντοπισμός τους έγινε με δορυφορικές εικόνες - Οι 13 βάσεις είναι ανάμεσα στις 20 που εκτιμάται ότι υπάρχουν, είναι μικρές και διασκορπισμένες σε όλη τη Βόρεια Κορέα - Θεωρείται ότι έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κινητούς εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, σύμφωνα με την έκθεση του Beyond Parallel, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον

artour-mas

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης