Βίκτορ Ορμπάν: Κυρίαρχος για άλλη μία τετραετία στην Ουγγαρία

viktor-orban

Επειτα από μία προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στην αντίσταση στη μετανάστευση και στις επιτυχίες της ουγγρικής ηγεσίας στην οικονομία, το κόμμα Fidesz εξασφάλισε το 48,8% των ψήφων κερδίζοντας μία τρίτη συνεχή θητεία

Ο Βίκτορ Ορμπάν βγαίνει ενισχυμένος από την συντριπτική νίκη του εθνικο-συντηρητικού κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, που εδραιώνει τη θέση του στην ηγεσία της εθνικιστικής δεξιάς στην Ευρώπη και προαναγγέλλει νέες επιθέσεις στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επειτα από μία προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στην αντίσταση στη μετανάστευση και στις επιτυχίες της ουγγρικής ηγεσίας στην οικονομία, το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν εξασφάλισε το 48,8% των ψήφων, βελτιώνοντας το σκορ του και κερδίζοντας μία τρίτη συνεχή θητεία.

Η εντυπωσιακή νίκη του Fidesz δίνει στον Βίκτορ Ορμπάν τεράστια νομιμοποίηση, και σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Daniel Hegedus του Freedom House, ο οποίος προβλέπει ενίσχυση των επιθέσεων κατά της επικριτικής μερίδας της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία.

Ο 54χρονος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, με τη ρητορική του κατά της «μεταναστευτικής εισβολής», της «ανάμειξης των Βρυξελλών» και της πολυπολιτισμικότητας, ενσαρκώνει μία ακομπλεξάριστη εθνοκεντρική λαϊκιστική δεξιά που εδώ και οκτώ χρόνια καταγίνεται με την υπερσυγκέντρωση της εξουσίας.

Μοντέλο Ορμπάν

Μαζί με την αύξηση της κινητοποίησης των ψηφοφόρων (69,2%), ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει τουλάχιστον 133 έδρες στο 199μελές κοινοβούλιο, δηλαδή μία σούπερ πλειοψηφία των τριών τρίτων, όπως και το 2010 και 2014, η οποία του επιτρέπει να προχωρήσει σε συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Ο Βίκτορ Ορμπάν εξασφάλισε σήμερα τα συγχαρητήρια και της μεγάλης χριστιανοδημοκρατικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι το Fidesz, αλλά και των εθνικιστικών κινημάτων της Ευρώπης για τα οποία ενσαρκώνει ένα μοντέλο διακυβέρνησης.

«Η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που υποστηρίζονται από την ΕΕ απορρίπτονται και πάλι», δήλωσε ενθουσιασμένη η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τα συγχαρητήρια της οποίας ήρθαν να προστεθούν στις ενθουσιώδεις ανακοινώσεις του αντιμουσουλμάνου ολλανδού βουλευτή Γκεερτ Βίλντερς, της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία και του βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, που διεκδικεί την πρωθυπουργία, χειροκρότησε την Ουγγαρία που «ψήφισε με την καρδιά και το μυαλό, αψηφώντας τις απειλές των Βρυξελλών».

Εκτός του άξονα που έχει σχηματίσει με τους γείτονές του της κεντρικής Ευρώπης, ο Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θέλει να συνεργασθεί με την Ιταλία και την Αυστρία για τη συγκρότηση συμμαχίας με τις χώρες που είναι εχθρικές προς τη μουσουλμανική μετανάστευση.

Τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύτηκαν από προειδοποίηση για τον αναγκαίο σεβασμό στις «κοινές αξίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τώρα θα είναι χειρότερα...»

Ομως ο Βίκτορ Ορμπάν δεν έδειξε ποτέ να συγκινείται από τις επικρίσεις των ευρωπαίων εταίρων του ή των διεθνών παρατηρητηρίων, ενώ το Fidesz κατηγορείται για την χειραγώγηση πλήθους δημοκρατικών θεσμών και ανεξάρτητων αρχών, των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, αλλά και της οικονομίας και του πολιτισμού. Και όλα αυτά νομίμως, χάρη στην σούπερ κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σημείωσαν ότι η ξενοφοβική ρητορική και η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης στην προεκλογική εκστρατεία εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να κάνουν μία επιλογή έχοντας σχηματίσει εγνωσμένη άποψη. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης «ευνόησαν σαφώς τον κυβερνώντα συνασπισμό».

Πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θέλει να λάβει «ηθικά, πολιτικά και δικαιικά» μέτρα κατά των αντιπάλων του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να σκληρύνει και πάλι τη στάση του απέναντι στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού.

«Τώρα θα είναι χειρότερα. Θα χάσουν κάθε έλεγχο, θα έχουν απόλυτη αυτοπεποίθηση», δήλωσε ένα συνταξιούχος στη Βουδαπέστη.

Μία νέα σειρά μέτρων, που σχεδιάσθηκαν πριν από τις εκλογές, προβλέπει τη φορολόγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων «που υποστηρίζουν τη μετανάστευση». Το κείμενο ονομάστηκε «Stop Soros» και θα είναι από τα πρώτα που θα υποβληθούν στο κοινοβούλιο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας φοβίσουν εκείνοι που προσπαθούν να φιμώσουν τις κριτικές φωνές στην Ουγγαρία και να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα φόβου», προειδοποίησε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Η ουγγρική αριστερά και οι φιλελεύθεροι που κατήγγειλαν την παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, τη μετανάστευση των νέων, τις αμφίβολες πρακτικές και το πελατειακό σύστημα των κύκλων της εξουσίας δεν φαίνεται ότι θεωρήθηκαν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στο Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Chris

Eσυ 06:01 κοίτα πρώτα να δώσεις τα 220.000.000 ευρώ που χρωστάει το κόμμα σου και μετά σκέψου που θα δώσεις την ψήφο σου! Εδώ δεν μπορείτε να νοικοκυρέψετε το σπίτι σας, θέλετε να νοικοκυρέψετε την χώρα λες και δεν ξέρουμε οτι 40 χρόνια την καταστρέψατε την λεηλατήσατε και μαζί με το κλεφτοπασοκ την χρεωκοπήσατε!

Χρυσαυγίτns

Συγχαρητήρια στον Ορμπάν!

ξυδάκι αριστερούληδες

ξυδάκι και πολύ πολύ γλύψιμο γιατί έρχονται τα χειρότερα για εσάς

λάκης

καμμία σχέση η ψοφοδεξιά η δική μας με το κόμμα του Ορμπάν. Εύγε στους Ούγγρους!

Γκαντεμοσκυλο

Μετά από 5 δεκαετίες αριστερής δημοκρατίας (χοχοχο) καί μεταρρύθμισης οι λαοί τού πρώην ανατολικού μπλοκ βάλανε μυαλό, μέ αποτέλεσμα νά ακούνε αριστερά και νά κάνουν εμετό..... εμείς θέλουμε μία τετραετία Σφύριζαν ακόμη και μετά με εγγύηση θά έχουμε βάλει μυαλό...... έτσι απλά...

Ωραία

Και στα δικά μας. Έξω η ελίτ των Βρυξελλών. Οι κοπρίτες της καταστροφής.

Και στα δικά μας. Σύντομα...

Ας μη ξεςχνάμε ότι το κόμμα του μεγάλου νικητή των ουγγρικπών εκλογών 'Ορμπαν, το Φιντές, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, (όπως και η Νέα Δημοκρατία, στην οποία δώσω την ψήφο μου, στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές). Συνεπώς, εύχομαι και στα δικά μας. Σύντομα...

Nτάλε κoυάλε μαδoύρoι και γαλάzιοι μιzαδόρoι

@06:01: Κάνεις μεγάλο λάθος, μπουμπούκο. Το κόμμα του Βίκτορος Όρμπαν κλείνει πιο πολύ προς την άκρα δεξιά και τα προγράμματα και η ρητορική του είναι ταυτόσημη της Χ.Α.. Βέβαια, μακάρι να έλεγε ότι θα κάνει τα μισά του Όρμπαν ο Κούλης που μέχρι τώρα ψηφίζει αντιρατσιστικούς νόμους για τους Έλληνες και τεμένη για τους μουσουλμάνους! Συνεπώς, κι εγώ επίσης, εύχομαι σύντομα και στα δικά μας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mikela

Η Μικέλα Σούσα είναι προιόν τρισδιάστατου λογισμικού, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» -  Το άβαταρ δίνει συμβουλές μόδας και ομορφιάς στους συνδρομητές του κοινωνικού δικτύου - Το άβαταρ από τη Βραζιλία δημιουργήθηκε το 2016 και ήδη μετρά πάνω από 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές

filip_car

Δύο ημέρες μετά το τροχαίο, φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι βρετανικές εφημερίδες «Daily Mail» και «Τhe Sun» δείχνουν τον 97χρονο Δούκα, να οδηγεί μόνος του στο κτήμα Sandringham ένα νέο Land Rover χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας.