Αβεβαιότητα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Δεν ξέρουν ποιος θα δώσει τα λεφτά στον Ερντογάν

Αβεβαιότητα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Δεν ξέρουν ποιος θα δώσει τα λεφτά στον Ερντογάν

Η συμφωνία προέβλεπε πως, η πρώτη δόση θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δις από τα κράτη μέλη - Μια ομάδα κρατών μελών αρνούνται να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης, καλώντας την Επιτροπή να καταβάλει όλο το ποσό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

EU-Turkey
Συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, λόγο διαφωνίας για το ποιος θα καταβάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομάδας κρατών μελών.

Η Συμφωνία για το μεταναστευτικό προβλέπει δύο δόσεις ύψους 3 δις. ευρώ η κάθε μια για την υποστήριξη έργων και πρότζεκτ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά και στη Τουρκική ενδοχώρα, από διεθνείς και Τουρκικούς οργανισμούς.

Η συμφωνία προέβλεπε πως, η πρώτη δόση θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δις από τα κράτη μέλη. Το πρόβλημα τώρα όμως είναι πως μια ομάδα κρατών μελών αρνούνται να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης, καλώντας την Επιτροπή να καταβάλει όλο το ποσό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Εμπόδια σε μια κρίσιμη συμφωνία

Σύμφωνα όμως με το περιεχόμενο της συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν διατυπώνεται ξεκάθαρα ο τρόπος πληρωμής της δεύτερης δόσης, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να μην βρίσκονται εκτός πλαισίου και την Επιτροπή να πιέζει για διατήρηση της προηγούμενης φόρμουλας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα αυτό συνεχίζονται και πως “ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι άπειρος”.

Η εκπρόσωπος εκτίμησε πως αν αλλάξει το πλαίσιο χρηματοδότησης, όχι μόνο θα διαταράξει την ομαλή συνέχεια του προγράμματος αλλά θα χρειαστεί να αλλάξει η διοικητική οργάνωση του προγράμματος χρηματοδότησης της Τουρκίας και τα κεφάλαια θα πρέπει να αντληθούν από άλλα προγράμματα της ΕΕ για τη μετανάστευση όπως οι έλεγχοι που γίνονται για μετανάστες στη κεντρική Μεσόγειο και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η ομάδα των κρατών που δεν προτίθενται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι επτά χώρες από τη κεντρική Ευρώπη, ανάμεσα τους και η Γερμανία.

Τέλος, σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιογραφικές έρευνες που δείχνουν πως η Τουρκία δαπανά τα μέρος των κεφαλαίων για τους πρόσφυγες σε οπλικά συστήματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, απάντησε πως δεν δίδεται καμία υλική ή χρηματική βοήθεια στη Τουρκία για οπλικά συστήματα και πως υπάρχουν μηχανισμοί για την παρακολούθηση των δαπανών που γίνεται από τη Τουρκική πλευρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης