Αβεβαιότητα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Δεν ξέρουν ποιος θα δώσει τα λεφτά στον Ερντογάν

EU-Turkey

Η συμφωνία προέβλεπε πως, η πρώτη δόση θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δις από τα κράτη μέλη - Μια ομάδα κρατών μελών αρνούνται να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης, καλώντας την Επιτροπή να καταβάλει όλο το ποσό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, λόγο διαφωνίας για το ποιος θα καταβάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομάδας κρατών μελών.

Η Συμφωνία για το μεταναστευτικό προβλέπει δύο δόσεις ύψους 3 δις. ευρώ η κάθε μια για την υποστήριξη έργων και πρότζεκτ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά και στη Τουρκική ενδοχώρα, από διεθνείς και Τουρκικούς οργανισμούς.

Η συμφωνία προέβλεπε πως, η πρώτη δόση θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δις από τα κράτη μέλη. Το πρόβλημα τώρα όμως είναι πως μια ομάδα κρατών μελών αρνούνται να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της δεύτερης δόσης, καλώντας την Επιτροπή να καταβάλει όλο το ποσό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Εμπόδια σε μια κρίσιμη συμφωνία

Σύμφωνα όμως με το περιεχόμενο της συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν διατυπώνεται ξεκάθαρα ο τρόπος πληρωμής της δεύτερης δόσης, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να μην βρίσκονται εκτός πλαισίου και την Επιτροπή να πιέζει για διατήρηση της προηγούμενης φόρμουλας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα αυτό συνεχίζονται και πως “ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι άπειρος”.

Η εκπρόσωπος εκτίμησε πως αν αλλάξει το πλαίσιο χρηματοδότησης, όχι μόνο θα διαταράξει την ομαλή συνέχεια του προγράμματος αλλά θα χρειαστεί να αλλάξει η διοικητική οργάνωση του προγράμματος χρηματοδότησης της Τουρκίας και τα κεφάλαια θα πρέπει να αντληθούν από άλλα προγράμματα της ΕΕ για τη μετανάστευση όπως οι έλεγχοι που γίνονται για μετανάστες στη κεντρική Μεσόγειο και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η ομάδα των κρατών που δεν προτίθενται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι επτά χώρες από τη κεντρική Ευρώπη, ανάμεσα τους και η Γερμανία.

Τέλος, σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιογραφικές έρευνες που δείχνουν πως η Τουρκία δαπανά τα μέρος των κεφαλαίων για τους πρόσφυγες σε οπλικά συστήματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, απάντησε πως δεν δίδεται καμία υλική ή χρηματική βοήθεια στη Τουρκία για οπλικά συστήματα και πως υπάρχουν μηχανισμοί για την παρακολούθηση των δαπανών που γίνεται από τη Τουρκική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Μάνος

Επιβολή κυρώσεων απο την Ε.Ε. στην Τουρκία και γρήγορα. Ανάλογες με αυτές που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. Ο κατευνασμός απέτυχε και αποθράσσυνε τον σουλτάνο

ετοιμασου για ελληνικη μειονοτητα

τουλαχιστον στα ανατολικα μας νησια

Nik

Δεν στελνουν την Τουρκια και τα ταλιμπανια προσφυγες στον αγυριστο που νομιζουν οτι οφειλουμε και να τους ταιζουμε. Μας εχει χαντακωσει η Μερκελ με την προσφυγολατρεια της

M59

Δώστε λεφτά στον σουλτάνο να αγοράσει S-400 χαιβάνια.......Όταν δίνετε λεφτά στην Ελλάδα, τα δίνετε με το σταγονόμετρο και απαιτείτε μεταρρυθμίσεις και προγραμματισμό για το που θα πάνε. Τώρα τα δίνετε ανεξέλεγκτα γιατί φοβάστε όλοι τις αντιδράσεις των υπηκόων σας από το μεταναστευτικό φοβούμενοι μη χάσετε τις καρέκλες σας και το κυριότερο να διασφαλίσετε τις τεράστιες επενδύσεις που έχετε κάνει ασύστολα στην χώρα αυτή της απόλυτης δικτακτορίας!! Πληρώστε λοιπόν από τους δικούς σας προυπολογισμούς ανάλογα με τα συμφέροντά σας.....και αφήστε τα περί κοινού ευρωπαικού ταμείου πληρώνοντας και μεις τα δικά σας κερατιάτικα. Είστε άξιοι της μοίρας σας και τα ευρωπαικά ιδεώδη είναι για τον κλείδωνα όταν έρχονται ενάντια στα συμφέροντά σας. Αργά η γρήγορα ο σουλτάνος θα σας ρίξει στα τέσσερα ...και καλό οθωμανικό ......."χαστούκι"!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1J814I

Η Ένωση απέρριψε νωρίτερα το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit - Το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα σταματήσουν να παρίστανται στις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΕ από 1ης Σεπτεμβρίου

2
neta

Η εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου τόνισε ότι η πράξη της συζύγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε αθέλητα - Για πολλούς Ουκρανούς το ψωμί θεωρείται «ιερό», είναι το σύμβολο της ζωής και το χρησιμοποιούν σε παραδοσιακές τελετές

9