Συρία: Ο ΟΗΕ ζητά πρόσβαση στους κατοίκους στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα

east_ghouta_syria

Περίπου 80.000 έως 150.000 άμαχοι «έχουν γονατίσει» μετά από χρόνια πολιορκίας και σφοδρών μαχών – Ο ΟΗΕ ζητά συμφωνία που θα επιτρέψει σε όσους το επιθυμούν να παραμείνουν, αμνηστία σε όσους καταθέσουν τα όπλα και ευκαιρία για όσους θέλουν να αποχωρήσουν 

Πρόσβαση στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα ζητά ο συντονιστής του ανθρωπιστικού έργου των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Γιαν Έγκελαντ, μετά από πολλά χρόνια πολιορκίας και σφοδρών μαχών. Περίπου 80.000 έως 150.000 άμαχοι «έχουν γονατίσει» είπε ο Έγκελαντ.

Η ανατολική Γούτα, σχεδόν στο σύνολό της έχει ανακαταληφθεί από τις συριακές δυνάμεις του καθεστώτος, με τη στήριξη της Ρωσίας. Η περιοχή ήταν ο τελευταίος μεγάλος θύλακας ανταρτών στα περίχωρα της Δαμασκού. Η μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψής της ξεκίνησε το Φεβρουάριο.

Διαπραγματεύονται συμφωνία με ένοπλη ομάδα μέσα στην Ντούμα

Σύμφωνα με τον Έγκελαντ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις με ένοπλη ομάδα μέσα στην Ντούμα, που είναι και η τελευταία περιοχή που παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο της ένοπλης αντιπολίτευσης.

«Ελπίζουμε πως η συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα οι άνθρωποι που θα το επιλέξουν να μπορούν να παραμείνουν, να δοθεί αμνηστία σε εκείνους που θα καταθέσουν τα όπλα, αλλά επίσης και μια ευκαιρία σε όσους το επιλέξουν να φύγουν από την Ντούμα», είπε ο Έγκελαντ.

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες έφυγαν 130.000 άνθρωποι

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν αποχωρήσει από την ανατολική Γούτα, από τους σχεδόν 400.000 που πολιορκούνται επί χρόνια. Ο ΟΗΕ ζητά να είναι εθελοντικές οι αποχωρήσεις.

Από τους αποχωρήσαντες, 80.000 βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επίσης, 50.000 βρήκαν καταφύγιο στην Ιντλίμπ που κατέχουν οι αντάρτες. Ο Έγκελαντ αποκάλεσε την περιοχή ως το «το μεγαλύτερο σύμπλεγμα καταυλισμών εκτοπισμένων στον κόσμο» με περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Οι αντάρτες απελευθέρωσαν 5 κρατούμενους

Σήμερα, πέντε κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από την ομάδα ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την Ντούμα, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κρατικά ΜΜΕ. Η οργάνωση δεν έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας για την ανατολική Γούτα.

«Θα λέγαμε ότι από 80.000 έως 150.000 άνθρωποι βρίσκονται στην περιοχή της Ντούμα που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, με μεγαλύτερη την Τζάις αλ-Ισλάμ», δήλωσε ο Έγκελαντ.

«Γιατί δεν μπορούμε να διανείμουμε [βοήθεια] στους ανθρώπους στης Ντούμα σήμερα για παράδειγμα, αν και είμαστε στις παραμονές μιας συμφωνίας για την Ντούμα, έχουν πραγματικά, πραγματικά γονατίσει σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που έχουν», διερωτήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

parkland-survivor-ena

Και οι δύο νέοι υπέφεραν από μετατραυματικό σοκ, αφού πριν από ένα χρόνο περιπου, ένας νέος είχε εισβάλει με ημιαυτόματο στο σχολείο τους σκοτώνοντας δεκατέσσερις συμμαθητές τους τρεις εργαζόμενους