Αϊόβα: Πάρα πολλές θέσεις εργασίας για λίγους πολίτες

Αϊόβα: Πάρα πολλές θέσεις εργασίας για λίγους πολίτες

Ένα παράδοξο φαινόμενο συμβαίνει στην Αϊόβα των ΗΠΑ – Οι εταιρείες ζητούν απεγνωσμένα υπαλλήλους και δεν μπορούν να βρουν ενδιαφερόμενους

steel_worker
Απίστευτο κι όμως αληθινό!Στην Αϊόβα των ΗΠΑ, οι εταιρείες-κυρίως οι κατασκευαστικές-ζητούν απεγνωσμένα εργατικό δυναμικό, όμως, ελάχιστοι χτυπούν την...πόρτα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Τέρι Σουμέικερ, κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα,πολλές εταιρείες τον παρακαλούν να εκπαιδεύσει μηχανικούς. Μόνο που δεν υπάρχουν τα άτομα για να καλύψουν τις θέσεις. Το δημοσίευμα της αμερικανικής εταιρείας Wall Street Journal είναι αποκαλυπτικό.

Ποσοστό ανεργίας μόλις στο 2,9%


Το ποσοστό ανεργίας στην Αϊόβα είναι 2,9%, γεγονός που ελκύει χιλιάδες ανέργους, εντός κι εκτός της Αϊόβα. Το ποσοστό των ενηλίκων που εργάζονταν ή αναζητούσαν εργασία ήταν 67,9% τον Φεβρουάριο, σχεδόν πέντε μονάδες υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Τμήματος Εργασίας των ΗΠΑ.

Αυτό δείχνει ότι, πολλοί ήταν αυτοί που απορροφήθηκαν εκ νέου από την αγορά εργασίας, αλλά το πρόβλημα παραμένει...

Κλείσιμο
«Δεν μας χτυπούν την πόρτα για να υποβάλουν αίτηση», δήλωσε ο Τέρι Σουμέικερ.

Υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι


Το πρόβλημα τις Αιόβα είναι ότι υπάρχουν δουλειές,όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι... Πρόκειται για μία περιοχή στις ΗΠΑ όπου οι εργοδότες, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, παραπονιούνται συνεχώς ότι υπάρχουν λίγοι εργαζόμενοι.

Πρόκειται για ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο στις μέρες μας καθώς έρχεται σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις πόλεις του κόσμου όπου οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε εργασιακά θέματα υποστηρίζουν συχνά ότι οι άνεργοι στερούνται απλώς τις δεξιότητες για να προσληφθούν.

Όπως εξηγεί ο Σουμέικερ στην εφημερίδα «Wall Street Journal», η Αϊόβα διαθέτει πολλά δωρεάν προγράμματα για την εκπαίδευση των εργαζομένων. Και η κυβερνήτης της Αϊόβα, Κιμ Ρέινολντς βάζει αύριο την υπογραφή της σε νόμο που θα δώσει το πράσινο φως για την ενίσχυση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων, ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν έχουμε πολλά άτομα εδώ»

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ακόμη κι αν κάθε άνεργος τοποθετηθεί σε κάποια θέση, κενές θα παρέμεναν πάνω από 180.000 θέσεις.

«Το κλειδί του προβλήματος είναι ότι δεν έχουμε άτομα εδώ (Αϊόβα)», υπογραμμίζει ο Ντέιβ Ζρόστλικ,πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας εμπορικών φορτηγών «Stellar Industries Inc.», με έδρα το Garner, μια αγροτική πόλη περίπου τριών χιλιάδων ατόμων κοντά στο Mason City.

«Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών που καθυστερούν», δηλώνει από την πλευρά του ο Ζρόστλικ. Κανονικά, η εταιρεία του, που απαριθμεί 450 εργαζομένους, παραδίδει τις παραγγελίες ανά περίπου οκτώ εβδομάδες. Σήμερα χρειάζονται πάνω από 18 εβδομάδες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης