Βουλγαρία: «Ξεσκεπάστηκε» διάσημη ψυχαναλύτρια η οποία ήταν πράκτορας επί κομμουνισμού

szdfbhsdfg

Η βουλγαρική επιτροπή, που εντοπίζει πρόσωπα που εργάσθηκαν για τις μυστικές υπηρεσίες κατά την κομμουνιστική περίοδο, ανακοίνωσε πως η Κρίστεβα είχε δουλέψει, με το κωδικό όνομα «Σαμπίνα»

Η διάσημη βουλγάρα ψυχαναλύτρια και φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα, η οποία ζει από το 1965 στη Γαλλία, είχε εργασθεί κατά την κομμουνιστική περίοδο ως πράκτορας της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας, ανακοινωσε βουλγαρική κρατική επιτροπή, όμως η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία.

Η Κρίστεβα, η οποία είναι συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων και εργάσθηκε δίπλα σε άλλους κορυφαίους γάλλους διανοουμένους όπως ο Ζακ Ντεριντά, ο Ζακ Λακάν και ο Ρολάν Μπαρτ, δήλωσε πως ο ισχυρισμός αυτός συνιστά «επίθεση στην τιμή και τη φήμη μου».

Η βουλγαρική επιτροπή, που εντοπίζει πρόσωπα που εργάσθηκαν για τις μυστικές υπηρεσίες κατά την κομμουνιστική περίοδο, ανακοίνωσε πως η Κρίστεβα είχε δουλέψει, με το κωδικό όνομα «Σαμπίνα», ως συνεργάτρια της πρώτης διεύθυνσης της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας. Η διεύθυνση αυτή επέβλεπε τη συγκέντρωση πληροφοριών στον τομέα των τεχνών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την επιτροπή, άρχισε να εργάζεται για την Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας στις 19 Ιουνίου 1971. Είχε μετακομίσει στο Παρίσι το 1965 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Στο έγγραφο δεν αναφέρεται για πόσο καιρό εργάσθηκε για την Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας ή αν έλαβε κάποια πληρωμή. Η επιτροπή αναφέρει πως βάσισε τα συμπεράσματά της σε δύο τόμους αποχαρακτηρισμένων φακέλων.

«Η αναφορά ότι μπορεί να ήμουν μέλος των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών με το όνομα Σαμπίνα δεν είναι μόνο αναληθής και τερατώδης. Βλάπτει την τιμή και τη φήμη μου και βλάπτει επίσης τη δουλειά μου», αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Ρόιτερ η Κρίστεβα, η οποία έχει την έδρα της στο Παρίσι.

Η Κρίστεβα, 76 ετών σήμερα, δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες στον δικηγόρο της να αναλάβει δράση σε βάρος εκδόσεων που διαδίδουν αυτή την κατηγορία.

 

«Κάποιος θέλει να με βλάψει»

Σε χωριστά σχόλια που έκανε στο γαλλικό ηλεκτρονικό περιοδικό L'Obs, η Κρίστεβα ανέφερε: «Κάποιος θέλει να με βλάψει. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει στους φακέλους μας».

Η ίδια είπε στο L'Obs πως ο φάκελός της δημοσιοποιήθηκε επειδή ήθελε να εργασθεί για μια βουλγαρική εφημερίδα και, βάσει ορισμένων κανόνων που διέπουν τα αρχεία, αυτά τα τελευταία οφείλουν να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες για το παρελθόν όλων των δημοσιογράφων.

Στην περίοδο της ακμής της, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας της Βουλγαρίας, η οποία συνεργαζόταν στενά με τη σοβιετική KGB, διέθετε ένα δίκτυο περίπου 100.000 πρακτόρων και πληροφοριοδοτών. Διαλύθηκε το 1989 μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το περιοδικό Foreign Policy έχει κατατάξει την Κρίστεβα μεταξύ των 100 σπουδαιότερων στοχαστών του 20ου αιώνα. Εκτός από βιβλία για την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία, έχει γράψει εκτενώς για πολιτιστικά και φεμινιστικά ζητήματα και είναι επίσης μυθιστοριογράφος.

Η Τζούλια Κρίστεβα είναι ακόμη επίτιμη καθηγήτρια στο παρισινό πανεπιστήμιο Paris-Diderot (Paris VII) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wash

Τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης έδωσε οδηγίες σε συνεργάτες του για τη διεξαγωγή συνάντησης το φθινόπωρο

19559068

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα διαγράψει ορισμένες «ψευδείς ειδήσεις» (fake news), που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες  διευκρινίζοντας ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει τοποθετήσεις

cyber

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών ή στο DHS (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να παρεισφρύσουν και ότι παρενέβησαν στο εκλογικό σύστημά μας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας

19798585

Στο βίντεο διακρίνεται ένα ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο MiG-31 να απογειώνεται από μια αεροπορική βάση ενώ μεταφέρει τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Kinjal και κατόπιν να τον εκτοξεύει εν ώρα πτήσης.

trump_putin2

Ο στρατηγός του Αμερικανικού ΣτρατούΤζόζεφ Βότελ, ο οποίος ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης εποπτεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είπε πως δεν έχουν υπάρξει «μέχρι σήμερα οποιεσδήποτε νέες οδηγίες