Εκλογές στη Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο

Εκλογές στη Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο

Δεδομένης της διαφοράς ώρας, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν ήδη στην ρωσική Απω Ανατολή - Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου

Εκλογές στη Ρωσία:  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο
Αρχισε στη ρωσική Απω Ανατολή η ψηφοφορία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που αναμένεται να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μοναδικό ισχυρό άνδρα της Ρωσίας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Δεδομένης της διαφοράς ώρας, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν ήδη στην ρωσική Απω Ανατολή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειξε στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι, στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, ή στο Αναντίρ, στην αυτόνομη περιοχή της Τσουκότκα.

Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ...ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Κλείσιμο

Ατάραχος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία, πριν τραβήξει σέλφις με νέους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του '90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί.

Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού ΚόμματοςΠάβελ Γκρουντίνιν πιστώνεται με το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

«Γενιά Πούτιν»

Λόγω της παντελούς έλλειψης σασπένς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο υπήρξε μνεία να μην είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια αυτής της άτονης προεκλογικής εκστρατείας ήταν να παρακινήσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, κυρίως τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει παρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας τους.

Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή , που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.

Στο εξωτερικό, το Κίεβο αποφάσισε να μπλοκάρει την ψηφοφορία για τους Ρώσους που κατοικούν στην Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην προσαρτημένη Κριμαία.

Συμβολικά, η ψηφοφορία διεξάγεται τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την επικύρωση της προσάρτησης που αποφασίσθηκε με δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Εάν η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Βρετανία δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ψήφο των Ρώσων, που είναι συνηθισμένοι στις κατηγορίες των Δυτικών κατά της Μόσχας, κινδυνεύει ωστόσο να ορίσει τον τόνο της επόμενης θητείας του Βαλντίμιρ Πούτιν, που θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, το οποίο υποσχέθηκε να μην αγγίξει.

«Οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας θα είναι περισσότερο σοβαρές» από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας, προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Μπαούνοφ, του Carnegie Centre της Μόσχας. Η επίθεση «ενός ευρωπαίου πολίτη στο ευρωπαϊκό έδαφος επαναφέρει τους φόβους ως προς τη Ρωσία. Και αυτό δεν είναι καλό για το Κρεμλίνο».

«Κρατάμε καλά»

 Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας σχεδόν δεν έκανε εκστρατεία, αρκούμενος σε δύο ολιγόλεπτες παρεμβάσεις σε συναυλίες και σνομπάροντας τις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Επικεντρώθηκε σε μία δυνατή ομιλία στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας κόμπασε για τους νέους αήττητους πυραύλους του ρωσικού στρατού που αναπτύχθηκαν σε αντίδραση στην αντιπυραυλική ασπίδα, προειδοποιώντας τους Δυτικούς «να ακούσουν επιτέλους τη Ρωσία».

«Στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούν να μας λυγίσουν, να μας γονατίσουν, αλλά κρατάμε καλά. Μας υποσχέθηκαν μία κρίση, αλλά αντισταθήκαμε. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα του Πούτιν», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαμπάγεφ, ένας 55χρονος Μοσχοβίτης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης