Βαθαίνει η ρήξη Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας με σύσσωμη τη Δύση να στηρίζει τη Μέι

Βαθαίνει η ρήξη Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας με σύσσωμη τη Δύση να στηρίζει τη Μέι

ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία συνασπίζονται πίσω από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η οποία εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος του Κρεμλίνου για την υπόθεση Σκριπάλ

Βαθαίνει η ρήξη Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας με σύσσωμη τη Δύση να στηρίζει τη Μέι
Προς ολική ρήξη βαίνουν οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες
, τη Γαλλία και τη Γερμανία να συνασπίζονται πίσω από τη
Τερέζα Μέι.

Σε μια σπάνια κίνηση κορυφής, οι ηγέτες των παραπάνω χωρών στοχοποιούν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του διπλού Ρώσου πράκτορα και της κόρης του. Σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται χρήση νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικού επιπέδου στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι η επίθεση απειλεί «την ασφάλεια όλων μας». Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση του υπουργού  Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Ουίλιαμσον:  «Η Ρωσία θα πρέπει να το βουλώσει και να φύγει μακριά»
Κλείσιμο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν «συντριπτικές» αποδείξεις ότι πίσω από την επίθεση με χημική ουσία εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι βρίσκεται η Ρωσία. Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας αποτελούσε για το Κρεμλίνο αντικείμενο «εκδίκησης και αντιποίνων». Επανέλαβε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε, της οικογένειας αέριων νεύρων «Νόβιτσοκ», παρασκευάζεται μόνο στη Ρωσία.

Εκτός από τις δημόσιες δηλώσεις που βάζουν στο κάδρο το Κρεμλίνο και οξύνουν τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Βρετανία μοιάζει αποφασισμένη να λάβει μέτρα. Σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών. Βρίσκεται σε αναζήτηση νέων προμηθευτών αερίων. «Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας, αλλά και για το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας», είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου. Τέλος, έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της που βρίσκονται ή σχεδιάζουν να επισκεφτούν την Ρωσία. 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δεν φαίνεται να πτοείται. Επιμένει πως η Μόσχα έχει ζητήσει αλλά δεν έχει λάβει δείγματα της ουσίας που οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι έχουν ανιχνεύσει στο Σόλσμπερι. Έκανε επίσης λόγο για «πολιτικό σόου» της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη και για διάρρηξη της εμπιστοσύνης που είχε η Ρωσία στη Βρετανία ως διεθνή εταίρο. Δεν είναι  μυστικό πάντως πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το Κρεμλίνο θα απαντήσει άμεσα, καθώς επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας. Επιπλέον, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει άγνοια για τις έρευνες, καθώς όπως υποστηρίζει «η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση».
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σε μία μάλλον συμβολική κίνηση πάντως επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που δηλητηριάστηκε. «συναντήθηκε με τον αρχιφύλακα… Είχαν μια ιδιωτική συνομιλία» εξήγησε ο εκπρόσωπος της Μέι μιλώντας σε δημοσιογράφους, χωρίς να αναφερθεί στο τι συζητήθηκε. Νωρίτερα βρέθηκε και στο σημείο που εντοπίστηκαν αναίσθητοι ο Σκριπάλ και η ενήλικη κόρη του Γιούλια, στο Σάλσμπουρι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΝΑΤΟ. «Σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» χαρακτηρίζουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την επίθεση στο Σάλσμπερι και παράλληλα καλούν τη Ρωσία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, για την ετήσια έκθεση απολογισμού της Συμμαχίας το 2017. Ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης Μαρκ Σέντγουιλ δήλωσε στο ΝΑΤΟ ότι η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία, είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί «όλη τη Συμμαχία», κατηγορώντας τη Μόσχα για απόπειρα δολοφονίας. «Αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σαφές μοτίβο επικίνδυνης και αθέμιτης συμπεριφοράς εκ μέρους του ρωσικού κράτους και αφορά όλη τη Συμμαχία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης