Να «καλμάρει» την Ευρώπη επιχειρεί ο ηγέτης των Ιταλών λαϊκιστών

Να «καλμάρει» την Ευρώπη επιχειρεί ο ηγέτης των Ιταλών λαϊκιστών

«Το πρώτο ταξίδι που θα κάνω ως πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες», είπε. «Θα προωθήσουμε τα οικονομικά μας μέτρα σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όχι ενάντια»

Τους φόβους που πυροδότησε στις Βρυξέλλες η εκλογική νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία επιχείρησε να κατευνάσει ο ηγέτης  του Κινήματος 5 Αστέρια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους ο Λουϊτζι Ντι Μάιο τόνισε ότι «δεν είναι πια ώρα να φύγουμε από το ευρώ και το M5s δεν σχεδιάζει την έξοδο [της χώρας] από την Ευρώπη».

«Το πρώτο ταξίδι που θα κάνω ως πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες», είπε. «Θα προωθήσουμε τα οικονομικά μας μέτρα σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όχι ενάντια».

Ξεκαθάρισε δε ότι το κίνημά του δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα ακραία κόμματα στην Ευρώπη κι ότι «θα επιδιώξει το μέγιστο διάλογο» με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εξασφαλίζοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές το αντισυστημικό Μ5s αναδείχθηκε μεν πρώτο κόμμα, αλλά πίσω από τον κεντροδεξιό συνασπισμό, όπου πρώτη δύναμη είναι πλέον η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες.

Ο Ντι Μάιο είπε ότι ήρθε η ώρα για «βαθιά περισυλλογή» ως προς το πώς θα προωθηθούν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα χαλαρώσουν οι αυστηροί κανόνες προϋπολογισμού.

«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να αναθεωρηθεί ή να αντικατασταθεί το όριο του 3% έναντι του ΑΕΠ για το έλλειμμα», είπε υπογραμμίζοντας ότι μια κυβέρνηση υπό το κόμμα του θα επιδιώξει την απομείωση του τεράστιου χρέους της χώρας όχι με λιτότητα, αλλά με «επεκτατικά οικονομικά μετρα».

Δήλωσε δε έτοιμος να μιλήσει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εστιάζει σε κοινές προτεραιότητες, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα να μετάσχει το M5s σε μια «θεσμική κυβέρνηση» με όλα τα μεγάλα κόμματα, σε περίπτωση που αποτύχουν όλες οι άλλες προσπάθειες. Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε ο Ντι Μάιο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να οδηγηθεί η χώρα και πάλι στις κάλπες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα βγει ακόμη περισσότερο ενισχυμένο.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Emanouel_Makron

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού (...) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ