Η άλλη πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Η άλλη πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Όσο πλησιάζουν οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τόσο κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της διοργανώτριας χώρας. Η υπόθεση του Θιβέτ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο τμήμα από τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως λόγω της διεθνούς κινητοποίησης των ακτιβιστών. Όμως, οι προτροπές για μποϊκοτάζ στην αγορά των επίσημων Ολυμπιακών αναμνηστικών, ως «τιμωρία» για την ανοχή του Πεκίνου στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται στις τέσσερις κινεζικές εταιρείες που έχουν την άδεια της ΔΟΕ να τα κα

Η άλλη πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Όσο πλησιάζουν οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τόσο κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της διοργανώτριας χώρας. Η υπόθεση του Θιβέτ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο τμήμα από τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως λόγω της διεθνούς κινητοποίησης των ακτιβιστών. Όμως, οι προτροπές για μποϊκοτάζ στην αγορά των επίσημων Ολυμπιακών αναμνηστικών, ως «τιμωρία» για την ανοχή του Πεκίνου στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται στις τέσσερις κινεζικές εταιρείες που έχουν την άδεια της ΔΟΕ να τα κατασκευάζουν, είναι η αιτία που η διοργάνωση κινδυνεύει να πέσει έξω οικονομικά!

Πίσω από την παγκόσμια καμπάνια για το μποϊκοτάζ των αναμνηστικών βρίσκεται η Playfair, μια συμμαχία εργατικών συνδικάτων από όλο τον κόσμο που, σε μια έκθεση με τίτλο «Κανένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς για τα δικαιώματα των εργαζομένων», αποκάλυψε τις συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα κάτω από τις οποίες ακόμη και 12χρονα παιδιά εργάζονται ως και 15 (!) ώρες την ημέρα, με μισθούς πείνας και απειλές σε περίπτωση που κάνουν καταγγελίες!

Η Playfair δεν είναι μια τυχαία οργάνωση… Δημιουργήθηκε από τα συνδικαλιστικά σωματεία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Clean Clothes Campaign (CCC), International Trade Union Confederation (ITUC) και International Textile, Garment and Leather Worker’s Federation (ITGLWF) κι έχει εκατομμύρια υποστηρικτές σ’ όλο τον κόσμο. Οι καταγγελίες που έκανε για τις εταιρείες Yue Wong Cheong, Mainlaind Headwear Holdings Ltd, Eagle Leather Products και Le Kit Stationery Co Ltd, είναι τεκμηριωμένες και έγιναν μετά από προσεκτική μελέτη και έρευνα.

Αρχικά, τόσο οι εταιρείες όσο και η οργανωτική επιτροπή «Πεκίνο 2008» αρνήθηκαν ότι ισχύουν οι καταγγελίες. Όμως, στις 31 Ιουλίου 2007, η επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι, μετά από έρευνα ενός μηνός, διαπίστωσε ότι υπήρχε βάση και αφαίρεσε τις άδειες της ΔΟΕ από τις συγκεκριμένες εταιρείες! Εκείνο που δεν είπε, όμως, είναι ότι ο βασικός όγκος των αναμνηστικών είχε ήδη βγει στην αγορά και εκατομμύρια έτοιμα προϊόντα περίμεναν τη σειρά τους στις αποθήκες!

Όσο για τη ΔΟΕ, απέφυγε να πάρει θέση. Αν το έκανε, θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη διοργανώτρια πόλη κι αυτό θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την επιτυχία των Αγώνων και το Ολυμπιακό Κίνημα γενικότερα… Πάντως, η απήχηση που είχαν στον κόσμο όσα δημοσιοποίησε η Playfair ήταν τόσο μεγάλη ώστε, μόλις πέντε μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων, η ζήτηση σε αναμνηστικά είναι μικρότερη από κάθε άλλη διοργάνωση!

                                          Οι απάνθρωπες εταιρείες

Οι τέσσερις εταιρείες που καταγγέλλονται στην έκθεση, εδρεύουν στην επαρχία Guangdong την παλιά Καντόνα, στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας, στην οποία ανήκουν το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Είναι μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ελλάδα (177.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα) με πληθυσμό 113.040.000 κατοίκους, με πρωτεύουσα την Guangzhou και κυριότερο οικονομικό κέντρο την Shenzhen στην οποία εδρεύουν εργοστάσια αξίας 30 δισ. δολαρίων.

Le Kit Stationery Co. Ltd.: Η εταιρεία που κατασκευάζει δερμάτινα και γούνινα organizer, σημειωματάρια, ημερολόγια, πορτοφόλια, θήκες για κάρτες, γραφική ύλη και είδη γραφείου, ιδρύθηκε το 1977 στο Qishi Town της πόλης Dongguan και θεωρείται μια από τις κορυφαίες στο είδος της στην Κίνα με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκ. δολαρίων ετησίων. Απασχολεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, 1.300 εργαζόμενους… Η έρευνα της Playfair αποκάλυψε ότι, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2007, εργάζονταν εκεί παράνομα περισσότερα από 20 παιδιά 11 και 12 χρόνων, τα οποία δούλευαν εξαντλητικά από τις 7.30΄ το πρωί ως τις 10.30΄ τη νύχτα και έκαναν τις ίδιες δουλειές με τους ενήλικους εργάτες και πληρώνονταν 20 γιουάν την ημέρα, δηλαδή 2,6 δολάρια! Χωρίς κανενός είδους συμβόλαιο δούλευαν και οι ενήλικοι εργαζόμενοι, που πληρώνονταν με λιγότερο από το μισό του νόμιμου μεροκάματου χωρίς ρεπό, ενώ παράλληλα εξαναγκάζονταν σε… υπερωρίες (!) ή πλήρωναν πρόστιμα και υποβάλλονταν σε διάφορες τιμωρίες!

Mainland Headwear Holdings Limited: Η εταιρεία που λειτουργεί από το 1986, διαθέτει τρία εργοστάσια στο Buji, τη Shenzhen και το Dongguan, τα οποία κατασκευάζουν κάθε λογής καπέλα, jockey και γυαλιά ηλίου με τις φίρμες πασίγνωστων πολυεθνικών αθλητικής ένδυσης, αλλά και μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών (Batman, Superman, Star Wars κλπ), ή διάσημων ποδοσφαιρικών συλλόγων όπως η Manchester United! Παρά τα τεράστια ποσά που εισρέουν στα ταμεία της, όμως, οι 3.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Shenzhen αμείβονται μόλις με το 45% του νόμιμου ημερομισθίου και εξαναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες πέρα από το όριο που προβλέπει η νομοθεσία! Η εργοδοσία τους δίνει «οδηγίες» πώς να πουν ψέματα στους ελεγκτές για τους μισθούς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και δίνει…bonus σε όποιον συμμορφώνεται, ενώ όποιος δεν το κάνει απολύεται με αποζημίωση ενός μισθού!

Κλείσιμο

Yue Wong Cheong: Η εταιρεία που εδρεύει στο Shenzen κατασκευάζει 50 διαφορετικά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όπως καρφίτσες και μπρελόκ. Τα φτιάχνουν και τα συσκευάζουν, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα, με αμοιβή το 50% του νόμιμου κινεζικού ημερομισθίου! Αυτό, βέβαια, δεν φαίνεται πουθενά… Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κρατούν πλαστά βιβλία στα οποία αναφέρονται οι νόμιμες ώρες εργασίας και μισθοί, για να κρύβουν τις παραβάσεις από τους ελέγχους!

Eagle Leather Products: Στο εργοστάσιο της Guangdong, η εταιρεία που έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους, επιφορτισμένους να κατασκευάζουν κάθε είδους μικρές και μεγάλες δερμάτινες τσάντες ή πορτοφόλια με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008… Όλοι υποχρεώνονται να εργάζονται 30 ημέρες το μήνα με υποχρεωτικές υπερωρίες, δηλαδή ξεπερνούν τις 300 εργάσιμες ώρες! Αν και οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, καταγγέλλουν ότι η ζωή τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολη εξ αιτίας των υψηλών προστίμων που τους επιβάλλουν οι προϊστάμενοί τους!

Το ότι αυτά τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν για τις τέσσερις εταιρείες που κατασκεύασαν τα αναμνηστικά των Αγώνων του Πεκίνου, δεν σημαίνει ότι στα υπόλοιπα εργοστάσια επικρατούν καλύτερες συνθήκες… Κάθε άλλο, μάλιστα! Η Κίνα έχει πολύ κακή –και μακρόχρονη- παράδοση στην καταπίεση των εργαζομένων. Τρανταχτό παράδειγμα, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις απώλειες εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών στα πολύ συχνά δυστυχήματα σε ορυχεία: «Φυσική καταστροφή» είναι το σύνηθες επίσημο πόρισμα! Στην απέραντη χώρα των δύο δισεκατομμυρίων ψυχών, μερικές λιγότερες δεν έχουν καμία αξία!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης