Πορτογαλία: Τετραήμερη απεργία των εκπαιδευτικών που ζητούν «ξεπάγωμα» μισθών

Πορτογαλία: Τετραήμερη απεργία των εκπαιδευτικών που ζητούν «ξεπάγωμα» μισθών

Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και συνδικάτων – Το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 60% - Το τέλος της απεργίας συμπίπτει με τη μεγάλη διαδήλωση των δημοσίων υπαλλήλων 

Αναπροσαρμογή των μισθών τους μετά από εννέα χρόνια στασιμότητας ζητούν οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία, που προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τεσσάρων ημερών. 

«Οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Καθηγητών (Fenprof), Μάριο Νογκέιρα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 60%. 

Η απεργία είναι κλιμακούμενη. Η αρχή της έγινε στη Λισαβόνα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με απεργία των εκπαιδευτικών στον βορρά και στο αρχιπέλαγος των Αζορών. 

Το κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι να ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις των μισθών τους. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους θεσμούς, σε αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Πορτογαλία έχει εξέλθει από την κρίση το 2014. 

Η απεργία προκηρύχθηκε μετά το αδιέξοδο κυβέρνησης και συνδικάτων τη Δευτέρα, που βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις. 

Το τέλος της απεργίας, την Παρασκευή, θα συμπέσει με τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Λισαβόνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sri_ar

Οι αρχές είχαν πληροφορίες για επιθέσεις 10 ημέρες πριν - 13 συλλήψεις από την αστυνομία - Ανάμεσα στους νεκρούς Αμερικανοί, Βρετανοί, Ινδοί, Δανοί και Τούρκοι - Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και κοντά στο αεροδρόμιο

Skopia_Ypopsifioi

Με καταμετρημένο το 99,69% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε 42,84% (323.333 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 42,24% (318.811 ψήφους) – Για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, ειδάλλως θα ακυρωθούν

1