Βέλγιο: Χάπια ιωδίου στους πολίτες για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος

Βέλγιο: Χάπια ιωδίου στους πολίτες για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος

Σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες - Ειδική μέριμνα για τους νέους κάτω των 18 και για τις έγκυες

Έκδηλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Βέλγιο η κίνηση της κυβέρνησης να προμηθευτεί και να αποκθηκεύσει μεγάλες ποσότητες χαπιών ιωδίου, προκειμένου να τα προμηθεύσει στους πολίτες για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο βελγικό Τύπο, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα σχέδιο επείγουσας αντίδρασης, ώστε να είναι έτοιμη και να αντεπεξέλθει σε μία πιθανή πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση ατυχήματος.

Το σχέδιο υπογράφει η Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αφορά τους κατοίκους που ζουν σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει το Βέλγιο.

Ωστόσο, το πλάνο επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ ειδοποιήθηκαν οι νέοι κάτω των 18 και οι έγκυες γυναίκες, να σπεύσουν και να προμηθευτούν μία συσκευασία με χάπια ιωδίου, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η εκκένωση περιοχών σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, μέσω ενός συστήματος αυτόματης ειδοποίησης, ώστε να επισπευθεί ο χρόνος αντίδρασης.

Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι το νέο αυτό σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ανανέωσης των πλάνων για την προστασία των πολιτών του Βελγίου, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

baba

Στην Ολλανδία τα μοίρασαν πριν μήνες. Δεν σημαίνει κάτι απλώς αντί να τα έχουν στις αποθήκες τα έχει ο κόσμος στο σπίτι του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Udo

Η οικονομική κρίση είναι κατά τον κ. Μπούλμαν, πρόεδρο της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτέλεσμα «της ανισομερούς κατανομής των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο και γι' αυτό απαιτείται να εισαχθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Πρέπει να φορολογηθεί το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να χρηματοδοτήσουμε αντίστοιχες πολιτικές και να σώσουμε τον πλανήτη»

di_maio

Δεν θέλησε να αναφερθεί, πάντως σε ακριβή στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ επέμεινε ότι χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται