Η Ουκρανία ξεκίνησε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Gazprom

Η Ουκρανία ξεκίνησε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Gazprom

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο σημείωσε ότι, η Gazprom δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, και η Gazprom θα πρέπει να πληρώσει τη Naftogaz 2,56 δισ. δολάρια

Οι ουκρανικές αρχές άρχισαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον ρωσικό γίγαντα αερίου Gazprom αναφέροντας την εικαζόμενη μη συμμόρφωσή του με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης.

"Υπό τις παρούσες συνθήκες, το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο ξεκινά διαδικασίες με στόχο την εκπλήρωση ποινής από... τη Gazprom", ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής κυβέρνησης σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η κίνηση διεξήχθη σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης και συνεπάγεται τη συλλογή προστίμου από τη ρωσική εταιρεία για την υποτιθέμενη παραβίαση της νομοθεσίας της Ουκρανίας, περί μονοπωλίων.

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε  την παροχή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υποδιευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της συνέντευξης  που παρεχώρησε στους  δημοσιογράφους  σημειώνοντας ότι δεν εξασφαλίσθηκε συμφωνία με την Ουκρανική εταιρία Naftogaz αναφορικά με την διοχέτευση του φυσικού αερίου.

«Επιστράφηκε η πληρωμή της Ουκρανικής εταιρίας Naftogaz που είχε κάνει για τον Μάρτιο μήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η παράδοση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία με ισχύ από τις 1η Μαρτίου» είπε ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο  με έδρα τη Στοκχόλμη  στην απόφαση που έλαβε  υπέρ  της Ουκρανικής εταιρίας Naftogaz στην υπόθεση μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, σημείωσε ότι, η Gazprom δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, και η Gazprom θα πρέπει να πληρώσει τη Naftogaz 2,56 δισ. δολάρια.

Η εφημερίδα Vedomosti γράφει ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία προτίθεται να ακυρώσει τη συμφωνία που αφορά και την διαμετακόμιση και την προμήθεια φυσικού αερίου, παραθέτοντας δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ο οποίος λέει: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το να λύνονται εις βάρος μας τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz Αντρεί Κακμπαλιόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «εκβιασμό».

Όπως δήλωσε ο Μίλερ, ότι η Gazprom οδηγήθηκε στην ακύρωση των ισχυουσών συμφωνιών με την Ουκρανία εξαιτίας της ετυμηγορίας του διαιτητικού δικαστηρίου που βασίστηκε στη συμφωνία για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου (transit). “Το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, με γνώμονα την αρχή των δύο μέτρων, υιοθέτησε μια ασύμμετρη απόφαση όσον αφορά τις συμφωνίες διαμετακόμισης και προμήθειας φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μίλερ. Το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης στην ουσία υποχρέωσε την Gazprom, να διοχετεύει ετησίως μέσω Ουκρανίας (transit) 110 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

Οι ειδήμονες εκτιμούν ότι η διακοπή των σχέσεων δεν θα επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ελένα Ανάνκινα, διευθύντρια της S&P Global Ratings επισημαίνει ότι εάν οι πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η υπόθεση αυτή στην διαιτησία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Και για την Gazprom θα είναι δύσκολο να αποδείξει ότι έχουν αλλάξει θεμελιωδώς οι περιστάσεις εκείνες που συνηγορούν υπέρ του επιχειρήματος που υποστηρίζει ότι δεν έχουν νόημα οι συμφωνίες με την Naftogaz, όπως λέει εταίρος της εταιρείας Tertychny Agabalyan Ιβάν Τερτίτσνι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

may87

Η αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία

merkel_juncker_macron

Στόχος είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα» σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

may0

Αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας εγκρίνει, την επόμενη εβδομάδα, την Συμφωνία Αποχώρησης, τότε οι «27» θα προσφέρουν αναβολή του Brexit έως τις 22 Μαΐου - Εάν καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε το Λονδίνο θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ, μέχρι τις 12 Απριλίου, για το αν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή ευρωεκλογών - Μόνο τότε θα εξετάσει η ΕΕ μια μεγαλύτερη παράταση

mad98

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε  ότι ο Ρομπέρτο Μαρέρο συνδέεται με έναν υποτιθέμενο «πυρήνα τρομοκρατών» που σχεδίαζε επιθέσεις ενάντια σε υψηλά ιστάμενες πολιτικές προσωπικότητες