Οι Ελβετοί ψήφισαν να παραμείνει η εισφορά υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης

Οι Ελβετοί ψήφισαν να παραμείνει η εισφορά υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης

Οι Ελβετοί ψήφισαν επίσης υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ και του άμεσου ομοσπονδιακού φόρου


Με συντριπτική πλειοψηφία, οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση να καταργηθεί η εισφορά υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη που ανακοινώθηκε αφού έκλεισαν οι κάλπες σήμερα το μεσημέρι.

Οι Ελβετοί ψήφισαν επίσης υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ και του άμεσου ομοσπονδιακού φόρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, η πρόταση για κατάργηση του τηλεοπτικού τέλους, που είχε τεθεί σε δημοψήφισμα, απορρίφθηκε με ποσοστό 71%. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3%.

Στο καντόνι της Ζυρίχης το "όχι" ξεπέρασε το 70% ενώ στη Γενεύη πλησιάζει το 75%, μετέδωσε το ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος είχε η νεολαία του ριζοσπαστικού Φιλελεύθερου κόμματος, με το σκεπτικό ότι τα τηλεοπτικά τέλη "δεν είχαν καμία σχέση με τη νέα γενιά" που έχει μεγαλώσει με το διαδίκτυο και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Τα τηλεοπτικά τέλη στην Ελβετία, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ανέρχονται σήμερα σε 451 φράγκα (περίπου 392 ευρώ). Το 2019 το ποσό θα μειωθεί στα 365 ελβετικά φράγκα. Θα καταβάλλεται όμως από όλους, ακόμη και από αυτούς που δεν διαθέτουν τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς δέκτες, καθώς οι αρχές αποδέχτηκαν το σκεπτικό ότι πολλοί παρακολουθούν πλέον τηλεόραση ή ραδιόφωνο μέσω του Ίντερνετ.

Στην Ελβετία υπάρχει μόνο ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, ο SSR, που μεταδίδει στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά). Ο SSR απασχολεί 6.000 εργαζόμενους και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από τα τηλεοπτικά τέλη. Από την εισφορά αυτή επωφελούνται επίσης 21 ραδιοφωνικοί και 13 τηλεοπτικοί περιφερειακοί σταθμοί.

Αν είχε επικρατήσει το "ναι" στην κατάργηση θα απειλούνταν συνολικά 13.500 θέσεις εργασίας. Ο εκπρόσωπος της SSR είχε προειδοποιήσει ότι αν σταματούσε αυτή η χρηματοδότηση ο σταθμός θα έπρεπε να διακόψει πολύ γρήγορα τη λειτουργία του.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, για την κατάργηση του ΦΠΑ και του άμεσου ομοσπονδιακού φόρου –τις δύο βασικές πηγές εσόδων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας– απορρίφθηκε επίσης με ποσοστό περίπου 83%.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ωραίοι

Οι Ελβετοί σκέφτονται όλους, όχι μόνο τον εαυτό τους. Η ποιότητα της δημόσιας τηλεόρασης είναι ανάλογη του ποσού που διατίθεται. Στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ δεν αξίζει. Και να άξιζε, οι Έλληνες θα ψήφιζαν να καταργηθεί, έτσι ως αντίδραση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bigben0

Αποκωδικοποιώντας τη συμφωνία - 3.000.000 Ευρωπαίοι στη Βρετανία και 1.000.000 Βρετανοί στην ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται και να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους - Η μεταβατική περίοδος, τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας και οι ειδικές διατάξεις για την Κύπρο

18841750

Σύμφωνα με το Sky Data μόλις ένας στους επτά Βρετανούς πιστεύει ότι η συμφωνία του Brexit που πρότεινε η Μέι είναι καλύτερη τόσο από μία «μη συμφωνία», όσο και από την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Το 55% θέλει νέο δημοψήφισμα

2