Επιμένει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος: Το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας

Επιμένει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος: Το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας

Μπορεί η αυστριακή κυβέρνηση να έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά το νομικό καθεστώς της περιοχής δεν έχει αποσαφηνιστεί οριστικά, τόνισε ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε

Επιμένει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος: Το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας
Της θέσης, την οποία είχε διατυπώσει σε χθεσινή συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politika, πως «το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας», και που το βράδυ διέψευσε ο εκπρόσωπός του στη Βιέννη, υπεραμύνεται σήμερα, με δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αυτό είναι αλήθεια και πραγματικότητα, όπως όμως αλήθεια και πραγματικότητα είναι επίσης πως η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας, στο πνεύμα του Ψηφίσματος 1.244 του ΟΗΕ, τόνισε στις δηλώσεις του ο Στράχε.

Πρόσθεσε δε, πως το νομικό καθεστώς του Κοσόβου ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί οριστικά, και ως εκ τούτου το πρόβλημα για τις δύο πλευρές δεν έχει λυθεί μόνιμα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ίδιο, ως μέλος της αυστριακής κυβέρνησης έχει ως επίσημη θέση ότι επιθυμητό είναι να ακολουθηθεί ένας δρόμος, όπου στο πλαίσιο μίας κοινής διαδικασίας με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βελιγράδι και Πρίστινα θα αναζητήσουν μία ενιαία λύση, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Σε σχέση με την χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika στην οποία είχε αναφέρει πως "το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας", ο Στράχε αποσαφήνισε πως σε αυτή είχε επισημάνει ότι, σύμφωνα με το σερβικό δίκαιο, το Κόσοβο εξακολουθεί να είναι τμήμα της Σερβίας, ενώ παράλληλα είχε επισημάνει και τη θέση της Αυστρίας.

Στην σημερινή κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ιβίτσα Ντάτσιτς, ευχαρίστησε τον Στράχε, "ο οποίος, δεν άλλαξε τη θέση του ως προς το Κόσοβο από τότε που μετέχει ως μέλος στην αυστριακή κυβέρνηση", και τόνισε πως δεν κατανοεί την κριτική που ασκήθηκε στον Αυστριακό αντικαγκελάριο.

Πρόσθεσε δε, πως, κατά την άποψή του, η σταθερότητα στα Βαλκάνια υπονομεύεται ακριβώς από εκείνες τις χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η, ουσιαστικά, επανάληψη από τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, της θέσης που είχε διατυπώσει στη χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika, πως "το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας", έρχεται να εντείνει τη σύγχυση που προκλήθηκε με τις χθεσινοβραδινές διαψεύσεις από συνεργάτες του στη Βιέννη.

Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο εκπρόσωπος του Στράχε, Μάρτιν Γκλιρ, τόνιζε πως ο Αυστριακός αντικαγκελάριος δεν έκανε τέτοια αναφορά στη συνέντευξή του και πως "η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο και είναι από τότε ένας από τους έμπρακτους υποστηρικτές του Κοσόβου".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στράχε, "η Αυστρία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου, αυτή είναι η γραμμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σε αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι".

Συνεργάτης του αντικαγκελάριου, επίσης σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο Στράχε, ως τότε αρχηγός της αυστριακής αντιπολίτευσης, είχε επικρίνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν ήταν τότε της ίδιας γνώμης με την αυστριακή κυβέρνηση.

Γεγονός είναι πως ο Στράχε στη συνέντευξή του στην Politika επισήμανε πως το κόμμα του είχε επικρίνει έντονα, πριν από χρόνια, την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που, όπως ο ίδιος αποσαφήνισε στη συνέντευξη, τώρα είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει.

Κατά την άποψή του, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι υπόθεση της Σερβίας και θα ήταν ο λάθος δρόμος να ασκηθεί σχετικά με αυτό πίεση στη Σερβία, ενώ η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Αναλυτές στη Βιέννη ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής πως οι διαψεύσεις από τους συνεργάτες του γίνονταν προφανώς έπειτα από αντιπαράθεση ως προς τις δηλώσεις Στράχε, που πρέπει να προέκυψε στην πορεία της ημέρας στο εσωτερικό του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σήμερα το μεσημέρι, ο επί σειρά ετών εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Κόσοβο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της γερμανικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μπερντ Πόσελτ, ζήτησε την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τονίζοντας πως "τέτοιοι άνθρωποι είναι οι Δούρειοι Ίπποι του Πούτιν στην ΕΕ, καθώς η Μόσχα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει πάλι την αυτονομία του Κοσόβου".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης