Κιμ Γιο Γιονγκ: Η αινιγματική «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η αινιγματική «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας

Είναι... 29, 30 ή 31 ετών - Το πρώτο μέλος της δυναστείας που ταξιδεύει στη Νότια Κορέα - Μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά - Φροντίζει το προφίλ του Βορειοκορεάτη ηγέτη και αδερφού της, που την ετοιμάζει για υψηλά αξιώματα

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η αινιγματική «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας
Διαθέτει μία φινέτσα που λίγοι θα περίμεναν από το απομονωμένο βασίλειο. Είναι επίσης το πρώτο μέλος της δυναστείας της Βόρειας Κορέας που επισκέπτεται τον Νότο, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ολοένα αυξανόμενη ισχύς της στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Ο λόγος για την αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, την «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας», όπως την αποκαλούσε ο πατέρας της. Το διακριτικό μακιγιάζ, το total black ντύσιμό της και η απλή τσάντα που κρατούσε, καθώς και ένα λαστιχάκι με λουλούδι -δεκαετίας 90-  που φορούσε, σχολιάστηκαν κατά την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. 

Η αντιπρόεδρος του Τμήματος Προπαγάνδας του Εργατικού Κόμματος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα δημόσια βλέμματα το 2011, στην κηδεία του πατέρα της, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, μία από τις πιο δυσάρεστες στιγμές στην ιστορία της Βόρειας Κορέας.

Κλείσιμο

Την Παρασκευή εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή σε μία από τις αναμφισβήτητα πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία, κλέβοντας την παράσταση στη διοργάνωση που «ένωσε» για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τον Βορρά με τον Νότο.



Στη Σεούλ είναι γνωστή ως «Ιβάνκα της Βόρειας Κορέας» εξαιτίας των οικογενειακών συνδέσεών της και της ικανότητάς της να είναι μια ανταγωνιστική επιχειρηματίας, δήλωσε πρώην αναλύτρια της Κορέας της CIA.

Η Γιο λέγεται ότι είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του αδελφού της, έχοντας ζήσει για αρκετό καιρό σε απομόνωση  μαζί του, όταν σπούδαζαν μαζί στην Ελβετία στα τέλη της δεαετίας του 1990. 

Ποια είναι όμως η αινιγματική «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας»;

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι μία ισχυρή προσωπικότητα της χώρας. Το πρόσωπό της περιβάλλει ένα μυστήριο, καθώς η δυναστέια των Κιμ αποκαλύπτει ελάχιστα πράγματα για εκείνη.  Η Γιο είναι το μικρότερο παιδί και η μοναχοκόρη του Κιμ Γιονγκ-Ιλ με την Γιαπωνέζα χορεύτρια Κο Γιονγκ Χούι. Το μεγαλύτερο παιδί τους είναι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο ενώ δεύτερος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που είναι 34 ετών.

Η Γιο γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η πληροφορία αποκαλύφθηκε, όταν μπήκε στη μαύρη λίστα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρυσι. Όμως οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας λένε ότι γεννήθηκε το 1987. Συνεπώς, είναι 29, 30 ή 31 ετών!



Από το σχολείο στην Ελβετία, στο ενδιαφέρον για την πολιτική

Όπως και τα αδέλφια της, η Γιο πήγε σχολείο στη Βέρνη. Φοίτησε στο δημόσιο σχολείο Liebefeld-Steinhölzli, όπως και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και έμενε σε ένα απλό διαμέρισμα κοντά στο σχολείο. Είχε το ψευδώνυμο Πακ Μι Χιάνγκ, ενώ έκανε μαθήματα μπαλέτου. 

Όπως έχει διηγηθεί ο σεφ της δυναστείας, Κέντζι Φουτζιμότο, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ  της είχε πολύ μεγάλη αδυναμία και μάλιστα τη φώναζε «γλυκιά, γλυκιά Γιο Γιονγκ» και «Πριγκίπισσα Γιο Γιονγκ».

Η Γιο επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα το 2000 ή το 2001, την ίδια δηλαδή χρονική περίοδο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.  Δεν έχει γίνει γνωστό πού φοίτησε τις τάξεις του λυκείου, ωστόσο πιστεύεται ότι έχει ολοκληρώσει ειδική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο «Κιμ Ιλ Σουνγκ» της Πιονγκγιάνγκ.

Το 2002 ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε περήφανος πει σε ξένους  συνομιλητές του ότι η νεότερη κόρη του ενδιαφερόταν πολύ για την πολιτική και ήθελε να κάνει καριέρα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. 





Μοιάζει πολύ στη θεία «μέντορά» της

Στα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν λέγεται ότι προετοιμαζόταν για έναν ηγετικό ρόλο από την θεία της Κιμ Κιονγκ Χούι, η οποία είχε αναλάβει τον ίδιο υποστηρικτικό ρόλο και για τον αδελφό της, Κιμ Γιονγκ Ιλ, όπως σήμερα κάνει η Γιο για τον δικό της αδελφό Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Άρχισε να βοηθά στην εκστρατεία διαδοχής του Κιμ το 2010 και 2011, εργαζόμενη στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και ήταν η προσωπική γραμματέας του πατέρα της. 

Μαζί με τη θεία της, Κιμ Κιονγκ Χούι


Όπως έκανε και η θεία της, έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να προστατεύει και να προωθεί την εικόνα του αδελφού της.  Είναι επισήμως η αντιπρόεδρος του Τμήματος Προπαγάνδας του Εργατικού κόμματος και ο ρόλος της είναι να διασφαλίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσιάζεται ως ένας ισχυρός ηγέτης και ότι όλα στη χώρα κυλούν ομαλά. 

Πέρσι τον Απρίλιο είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της  μεγάλης παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ, τρέχοντας να φέρει έγγραφα στον αδελφό της. Επίσης, εθεάθη στο πλευρό του κατά τα εγκαίνια του πρότζεκτ της Οδού Ryomyong, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι και συνεργαζόμενη με φωτογράφους και άλλους ανθρώπους.




Θα είναι η επόμενη ηγέτις; 

Με μία λέξη, όχι. Η κομφουκιανική, ιεραρχική και πατριαρχική, κοινωνία της Βόρειας Κορέας αποκλείει για την «πριγκίπισσα της Πιονγκγιάνγκ» ρόλο ηγέτη.

«Δεν μπορεί να είναι ηγέτις. Είναι γυναίκα», εξηγεί ειδικός στην δυναστεία των Κιμ στο Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ.

Ωστόσο, η παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ θεωρείται το διπλωματικό της ντεμπούτο, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο αδελφός της την προετοιμάζει απλώς  για τα υψηλότερα αξιώματα.




Παντρεμένη, ερωτευμένη με σωματοφύλακα ή ελεύθερη


Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, η Γιο φέρεται να έχει παντρευτεί το 2014 με τον οικονομολόγο Choe Song, ο πατέρας του οποίου είναι στενός σύμβουλος του βορειοκορεάτη ηγέτη. Μάλιστα, λ΄γεγεται ότι έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί. '

Άλλες αναφορές τονίζουν ότι είναι ερωτευμένη με έναν σωματοφύλακα, ενώ άλλες ότι είναι ελεύθερη και χωρίς παιδιά. Παρόλα αυτά έχει εμφανιστεί με δαχτυλίδι στον παράμεσό της.

Πέρα απ' αυτό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε άλλο...


«Βόρειοι» και «Νότιοι» μαζί στη συναυλία

Η Γιο, μαζί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, παρακολούθησαν μαζί σήμερα στη Σεούλ μια συναυλία, σε κοντινή απόσταση από τον χώρο διεξαγωγής της οποίας διαδηλωτές έκαψαν τη βορειοκορεατική σημαία για να καταγγείλουν τη θεαματική προσέγγιση των δύο κρατών.

Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία αναχώρησε στη συνέχεια για τον Βορρά έπειτα από μια ιστορική τριήμερη επίσκεψη με την ευκαιρία της διεξαγωγής των «Αγώνων της Ειρήνης» της Πιοντσάν (9-25 Φεβρουαρίου) έπειτα από δύο χρόνια υψηλών εντάσεων στη χερσόνησο.

Η συναυλία, ένα μείγμα μουσικών ερμηνειών του Βορρά από μια βορειοκορεατική ορχήστρα και τραγουδιών της K-pop, της μουσικής ποπ του Νότου, είχε μεγάλη ζήτηση, καθώς σχεδόν 120.000 άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν και να αγοράσουν ένα από τα 1.000 διαθέσιμα εισιτήρια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης