«Κατεβάζει ρολά» και πάλι το ομοσπονδιακό κράτος στις ΗΠΑ

«Κατεβάζει ρολά» και πάλι το ομοσπονδιακό κράτος στις ΗΠΑ

Δεν συμφωνούν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί για τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας για απροσδιόριστο προς το παρόν χρονικό διάστημα

«Κατεβάζει ρολά» και πάλι το ομοσπονδιακό κράτος στις ΗΠΑ
Η αμερικανική Γερουσία διέκοψε το βράδυ της Πέμπτης τις εργασίες της ως τις 00:01 της Παρασκευής (07:01 ώρα Ελλάδας), χωρίς να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι τρέχουσες πιστώσεις για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους εκπνέουν τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, για κάποιο, ακόμη απροσδιόριστο, χρονικό διάστημα.

Ο φιλελεύθερος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, που θεωρείται γεράκι στα δημοσιονομικά θέματα, καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης του συμβιβασμού μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση του κράτους την επόμενη διετία, καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την επανεπιβολή ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα ανασταλεί εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά την αποτυχία του αμερικανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου βάσει του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Για να αποτραπεί το διαβόητο shutdown, η πρόταση νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το 2019 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα από τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς επικύρωση.
Κλείσιμο

Οι εργασίες της Γερουσίας άρχισαν ξανά στις 07:01 και αναμενόταν να γίνει μια νέα ψηφοφορία μία ώρα αργότερα (περί τις 08:00 ώρα Ελλάδας). Αν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 60 ψήφοι και εγκριθεί, κατόπιν το νομοσχέδιο θα αναπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου όμως συναντά επίσης αντιστάσεις, για να υπερψηφιστεί πριν καταλήξει στο Οβάλ Γραφείο. Η αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μπορεί επομένως να αποδειχθεί πολύ σύντομη, αλλά αντανακλά την πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό παρότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε είχε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών τόσο των δημοκρατικών όσο και του GOP.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Γερουσία εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου μετά τα μεσάνυχτα, το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί κατόπιν αυτολεξεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να το υπογράψει και να το μετατρέψει σε νόμο του κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης