Der Spiegel: O «Σολτς-αυτόματο» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Der Spiegel: O «Σολτς-αυτόματο» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Τι μηνύματα στέλνει η επιλογή του για την Ευρώπη – Θα μπορέσει ο Όλαφ Σολτς να ανατρέψει τη λιτότητα ή θα του γυρίσει μπούμερανγκ το ευρωπαϊκό του όραμα.

Μεγάλη επιτυχία αλλά και μεγάλο ρίσκο χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel την πλην απροόπτου επιλογή του Όλαφ Σολτς στη θέση του υπουργού Οικονομικών. 

«Ο “Σολτς-αυτόματο” (το παρατσούκλι είχε δοθεί από την εφημερίδα Zeit για τις γλωσσοπλασίες του, όταν κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του SPD) πρέπει να εκπληρώσει μεγάλες προσδοκίες, πολλές από τις οποίες τέθηκαν από το ίδιο του το κόμμα» αναφέρει το περιοδικό. 

Η επιλογή ενός Σοσιαλδημοκράτη για το συγκεκριμένο υπουργείο δημουργεί μεγάλες προσδοκίες. «Υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η γερμανική οικονομική πολιτική φαινόταν σαν μια σειρά εκκλήσεων για λιτότητα και προτροπών για μεταρρυθμίσεις προς άλλους. Τώρα η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι και η ευρωπαϊκή ενότητα αξίζει κάτι γι’ αυτήν», σημειώνει το δημοσίευμα. 

Εσωτερικά προβλήματα 

Ωστόσο, οι εξαγγελίες θα ξυπνήσουν επιθυμίες στο εξωτερικό, που ο Σολτς δεν θα μπορεί ή δεν θα θέλει να υλοποιήσει. Κάτι τέτοιο ισχύει ασφαλώς, τη στιγμή που στη γερμανική Βουλή στο μέλλον θα βρίσκονται το AfD και το FDP, δύο κόμματα της αντιπολίτευσης με επικριτική ματιά στην Ευρώπη, τα οποία πιθανότητα θα επιτίθενται σε κάθε βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης.

Αλλά κι ένα άλλο εγχείρημα στη διεθνή σκηνή θα είναι δύσκολο για τον Σολτς: Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να δώσουν μια «ευρωπαϊκή απάντηση» στη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ και να καθιερώσουν πανευρωπαϊκά κατώτατα ποσοστά για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Μέχρι τώρα ωστόσο, η ενιαία ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική δεν προχωρεί, όπως δείχνουν και οι χρονίζουσες διαπραγματεύσεις για ένα φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών, τον οποίο παρ’ όλα αυτά η Ένωση και το SPD συμπεριέλαβαν και πάλι στο κείμενο του συμφώνου συνασπισμού.

Στο εσωτερικό τουλάχιστον, ο Σολτς έχει έτοιμη ήδη μια μεταρρύθμιση: Η εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να εκλείψει ακόμη και εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου για το 90% περίπου όσων την καταβάλλουν. Μ’ αυτό όμως τελειώνουν οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης συνασπισμού για τη φορολογική πολιτική. 

Τα χρήματα τελειώνουν 

Ο Σολτς έχει να αντιμετωπίσει κι άλλο ένα πρόβλημα: Τα χρήματα τελειώνουν. Το κυβερνητικό σύμφωνο προβλέπει πρόσθετες δαπάνες ύψους 46 δισ. ευρώ και παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζει την ανάγκη να διατηρηθεί το ‘μαύρο μηδέν’ (σ.σ. ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός), που είχε υποστηρίξει τόσο σθεναρά ο Σόιμπλε.

Αυτό είναι δυνατό μόνον επειδή το κράτος, λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης, έχει ρεκόρ εσόδων και ταυτόχρονα λόγω των χαμηλών επιτοκίων εξοικονομεί πολλά χρήματα. Αλλά είναι εύλογη μια στροφή στην πολιτική των επιτοκίων και η ανησυχία γι’ αυτήν θεωρείται αιτία της πρόσφατης «κατρακύλάς» του δείκτη των χρηματιστηρίων.

Από διαχειριστής οραμάτων σε Mister Njet

Έτσι, ο Σολτς θα μπορούσε σύντομα από τη θέση του διαχειριστή οραμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής να βρεθεί πάλι να παίζει τον ρόλο ενός υπουργού Οικονομικών: Ένας «Mister Njet», που θα απορρίπτει με τη σειρά τις επιθυμίες των συναδέλφων του υπουργών.

Για τον έμπειρο πολιτικό Σολτς κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πρόβλημα: «Όποιος μου παραγγέλνει ηγεσία, πρέπει να ξέρει ότι θα τη λάβει κιόλας», δήλωσε κάποτε. Αντιθέτως, μέχρι τώρα ο Σολτς δεν έχει δώσει την εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα δημιουργικός. Όταν μετά ο Σολτς τόλμησε να στρέψει το βλέμμα του στο μέλλον, είδε μια σύνοδο κορυφής των G20, που πολλοί κάτοικοι του Αμβούργου σχεδόν δεν θα έπαιρναν είδηση. Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο με μαζικά έκτροπα, τα οποία -στο μεταξύ- απασχολούν μια ειδικά συσταθείσα επιτροπή. Από τότε το αργότερο ο Σολτς ξέρει ότι τα οράματα μπορεί να είναι και επικίνδυνα, καταλήγει το Der Spiegel.-

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

miselmparnie

«Εάν θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις της μελλοντικής μας σχέσης πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να επιταχύνουμε» είπε ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις 

mattarella

Μάχη διεξάγεται στην Ιταλία για το πρόσωπο που θα γίνει νέος υπουργός Οικονομικών – Οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει καθώς ο Σαλβίνι προωθεί τον 81χρονο Πάολο Σαβόνα, αυστηρό ευρωαντίπαλο και εχθρό της Γερμανίας 

kim_trump

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, η ομάδα του Λευκού Οίκου θα πραγματοποιήσει το ταξίδι, όπως είχε προγραμματιστεί – Άγνωστο τελικά αν θα γίνει η συνάντηση των δύο ανδρών