«Τσουνάμι» καταγγελιών για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

«Τσουνάμι» καταγγελιών για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως καταβλήθηκαν 17 εκατ ευρώ για νομικές διευθετήσεις που αφορούσαν αγωγές σε βάρος κληρικών που κακοποίησαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και γυναίκες

«Τσουνάμι» καταγγελιών για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Μαζί εργαστήκαμε για να καταβάλουμε περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια σε δικηγορικές δαπάνες και νομικούς διακανονισμούς αποζημιώσεων προκειμένου να απαλλαγεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής από το τεράστιο αυτό φορτίο

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων και ραγδαίων εξελίξεων προιωνίζεται μετά την επιστολή-καταπέλτη του επί 17 και πλέον έτη εκτελεστικού Διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Τζέρρυ Δημητρίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με ταυτόχρονη κοινοποίησή της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Πέντε μήνες μετά την ουσιαστική εκδίωξή του από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με προσωπική απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και ουσιαστικά βαρύτατα υπονοούμενα για τις ημέρες και τα έργα του στη διαχείριση των οικονομικών της εκκλησίας της Αμερικής ο Τζέρρυ Δημητρίου σπάει τη δέσμευση που είχε αναλάβει με την υποτιθέμενη παραίτησή του να μη μιλήσει και κυριολεκτικά απασφαλίζει.

Κλείσιμο
Στην μακροσκελή τρισέλιδη επιστολή του με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου , την οποία όπως λέει την γράφει με φόβο, για τον ευατό του , την οικογένεια του και για την εκκλησία, καθιστά μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει Ιφιγένεια κανενός.

Ο κ. Δημητρίου δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι απόλυτα έτοιμος στο πλαίσιο μίας δίκαιης και αντικειμενικής διαδικασίας που στόχο θα έχει την αποκάλυψη της αλήθειας να αναφερθεί διεξοδικά σε όλα όσα εκ της θέσεως του και ολοκληρωμένα γνωρίζει για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και μάλιστα για αυτά που α φορούν την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν στο Μανχάταν.
«Αυτό το οποίο δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω», σημειώνει ο κ. Δημητρίου «είναι να παραμείνω σιωπηλός και να επιτρέψω να γίνει ο ευατός μου ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Την στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εδώ και πολλούς μήνες και μέχρι και σήμερα διακηρύττει παντού και φυσικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τη μαύρη τρύπα των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων και τα απίστευτα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κάνοντας μάλιστα διαρροές, για τις ευθύνες του ιδίου , του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Τζέρρυ Δημητρίου , με σειρά αμείλικτων ερωτημάτων του υπενθυμίζει ότι από τη θέση του Αρχιεπισκόπου γνώριζε ο ίδιος από πρώτο χέρι τα πάντα.

«Δεν είσαστε εσείς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά τα τελευταία 17 χρόνια . Δεν εργασθήκαμε μαζί και με τον αείμνηστο Μάικλ Τζάχαρη, με τον Μάνου Δήμο και με πολλούς άλλους για να επιλύσουμε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στα οποία η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε βυθισθεί από την περίοδο Αρχιεπισκοπείας του προκατόχου του Σπυρίδωνα”.

«Δεν δουλέψαμε μαζί προκειμένου να αποπληρώσουμε το ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων τραπεζικό χρέος που κληρονομήσαμε και για να τακτοποιήσουμε το 3 εκατομμυρίων δολαρίων δημοσιονομικό ΄έλλειμμα που βρήκαμε όταν εκλεγήκατε Αρχιεπίσκοπος « ρωτά ο κ. Δημητρίου ο οποίος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν δέχεται να παιζει κανείς με το όνομά του και να αμφισβητεί την εντιμότητα και την ακεραιότητά του.
''Δεν εργαστήκαμε μαζί”, συνεχίζει ο κ. Τζέρρυ Δημητρίου για να διευθετήσουμε τις ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αγωγές σε βάρος κληρικών μας που κακοποίησαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και γυναίκες παρά το ότι είχαν ορκισθεί να υπηρετούν τον Χριστό”

“Δεν εργαστήκαμε μαζί για να καταβάλουμε περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια σε δικηγορικές δαπάνες και νομικούς διακανονισμούς αποζημιώσεων προκειμένου να απαλλαγεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής από το τεράστιο αυτό φορτίο” Τα ερωτήματα του κ. Δημητρίου διαδέχονται το ένα το άλλο με καταιγιστική ταχύτητα. Και αφορούν και την αναδιοργάνωση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την αλλαγή του τρόπου οικονομικής συνεισφοράς των κοινοτήτων και τη δημιουργία νέων διακονιών και τμημάτων στην Αρχιεπισκοπή προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του έργου της και τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των διακονιών μέσω των προυπολογισμών της Αρχιεπισκοπής με πλήρη την γνώση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου κάθε χρηματοδότηση, κάθε δαπάνης και κάθε κόστους γιατί όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου δεν ήταν η εκτελεστική επιτροπή του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου και οι κληρικολαικές συνελεύσεις αυτές που επικύρωναν τους οικονομικούς προυπολογισμούς και τη χρηματοδότηση των διακονιών της Αρχιεπισκοπής τα τελευταία 17 χρόνια”

Ο κ. Τζέρρυ Δημητρίου δεν διστάζει να προχωρήσει και ακόμα πιο βαθιά”. Δεν συζητήσαμε μαζί και μαζί με άλλους”, σημειώνει, οτι η απώλεια των πολύ αγαπητών φίλων και μεγάλων ευεργετών της Αρχιεπισκοπής Μάικ Τζάχαρη και Νικολάου Μπόρα θα είχε επιπτώσεις στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην εκκλησία της Αμερικής καθώς συνεισέφεραν περισσότερο από 3 εκατομμύρια δολάρια για το έργο της Αρχιεπισκοπής και φυσικά ο Τζέρρυ Δημητρίου δεν ξεχνά στο πλαίσιο της επιστολής του να αναφερθεί και στο καυτό θέμα της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν στο Μανχάταν, υποστηρίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η επιτροπή που αυτός διόρισε επέλεξε τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα για την οικοδόμηση της εκκλησίας, συμφώνησε για όλες τις αλλαγές που πρότεινε ο κ. Καλατράβα παρά το ότι κόστιζαν, όπως ο Τζέρρυ Δημητρίου τους προειδοποίησε πολλά επιπλέον εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα έπρεπε να συγκεντρώσουν , καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προυπολογισμό και αγνόησε όλες εκείνες τις φωνές που επεσήμαναν ότι αν ο Καλατράβα επιλέγετο ως ο αρχιτέκτονας αυτό θα οδηγούσε στον υπερδιπλασιασμό του αρχικού προυπολογισμού.

 “Εαν δεν γνωρίζατε όλες αυτές τις οικονομικές καταστάσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως ισχυρίζετε ποιος ακριβώς ήταν ο Αρχιεπίσκοπος με τον οποίο εγώ εργαζόμουν στενά τα τελευταία 17 χρόνια “ρωτά ο κ. Δημητρίου και απαντά” εσείς είστε Σεβασμιώτατε εσείς λαμβάνατε τις αποφάσεις εσείς γνωρίζατε όλα όσα αφορούσαν αυτά που κάναμε και τον δρόμο τον οποίο πορευόταν η Αρχιεπισκοπή γιατί εσείς είστε ο Αρχιεπίσκοπος και εσείς είστε ο υπεύθυνος για αυτές τις αποφάσεις για τις περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν επίσημες επιστολές και υπομνήματα”.
Η επιστολή του κ. Δημητρίου , σύμφωνα με πληροφορίες του “protothema.gr”έχει ταράξει τα νερά και συζητείται πολύ έντονα από προχθές μεταξύ των ισχυρών παραγόντων της ομογένειας οι οποίοι βλέπουν το κύρος της εκκλησίας της Αμερικής να πλήττεται ακόμα περαιτέρω και δεν ανέχονται να ακούν τα όσα περίεργα τουλάχιστον κυκλοφορούν στο κτίριο της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν καθώς τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος όσο και οι επιτελείς του δεν διστάζουν να διαρρέουν οτι για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ευθύνεται ο κ. Τζέρρυ Δημητρίου αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο οποίο απαιτούσε και απαιτεί δήθεν υπέρογκες οικονομικές συνεισφορές. Πάντως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ετοιμάζει την απάντησή της στον κ. Δημητρίου , χωρίς να απαντά στα καυτά ερωτήματα του αλλά αποδίδοντας του την υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών καθώς και την χρέωση προσωπικών εξόδων στην πιστωτική κάρτα που η Αρχιεπισκοπή του είχε χορηγήσει για υπηρεσιακούς λόγους.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης