Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Το Αφγανιστάν θέλει πίσω... τη χώρα του
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σήμερα στη διεθνή Διάσκεψη της Καμπούλ ότι ο αφγανικός λαός επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας μέχρι το 2014.
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σήμερα στη διεθνή Διάσκεψη της Καμπούλ ότι ο αφγανικός λαός επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας μέχρι το 2014.
"Παραμένω αποφασισμένος οι αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν την ευθύνη όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της επιβολής του νόμου σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2014", δήλωσε στη Διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν.
Ο ίδιος είπε ότι οι ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας είναι η αιτία, ως έναν μεγάλο βαθμό, της διαφθοράς και ότι υπονομεύουν τη σταθερότητα.
Οι αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 40 υπουργοί Εξωτερικών, αναμένεται να συσκεφθούν και στη συνέχεια να επικυρώσουν 15 αναπτυξιακά προγράμματα εθνικής προτεραιότητας κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου, τα οποία κατάρτισε η αφγανική κυβέρνηση.
Οι δωρητές που μετέχουν στη Διάσκεψη αναμένεται να αποφασίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας και τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στην αφγανική κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Καμπούλ ότι θα πατάξει τη διαφθορά στον πολιτικό χώρο.
Στη Διάσκεψη της Καμπούλ αναμένεται να υιοθετηθεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη μεταφορά της ασφάλειας 34 επαρχιών στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της κάλεσε το Αφγανιστάν και τους διεθνείς εταίρους του να εντείνουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας ώστε να επιτύχουν στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν.
Η Κλίντον δήλωσε ότι ο Ιούλιος του 2011, η ημερομηνία που έχει θέσει ως στόχο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, υπογραμμίζει την ανάγκη μεταβίβασης μεγαλύτερης ευθύνης για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στην κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.
«Ο Ιούλιος του 2011 ως χρονικός στόχος εμπεριέχει και την έννοια του επείγοντος και το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας. Η διαδικασία μεταβίβασης (της ευθύνης) είναι πολύ σημαντική για να μετατεθεί επ' αόριστον», είπε η Κλίντον.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βλέπει «θετικά βήματα» στις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης στο Αφγανιστάν.
Η Κλίντον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα «αναμένει αποτελέσματα» από τις προσπάθειες του Αφγανιστάν για την πάταξη της διαφθοράς.
Δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε ότι η διεθνής στρατιωτική δύναμη θα παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα αναλάβουν τον έλεγχο ο στρατός και η αστυνομία της χώρας.
«Η μεταβίβαση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ύστερα από ρεαλιστική εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, έτσι ώστε να είναι οριστική», δήλωσε ο Ράσμουσεν. «Αλλά και όταν αυτό επιτευχθεί, οι διεθνείς δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν. Απλά θα αποκτήσουν υποστηρικτικό ρόλο», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος, η διεθνής κοινότητα αναμένεται να αποφασίσει ότι «οι Αφγανικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) θα πρέπει να ηγούνται και να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014», ενώ θα πρέπει να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιχειρήσεις ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr