Κίνα: Βυθίστηκε το ιρανικό τάνκερ που φλεγόταν εδώ και μία εβδομάδα– Καμία ελπίδα για επιζώντες

Κίνα: Βυθίστηκε το ιρανικό τάνκερ που φλεγόταν εδώ και μία εβδομάδα– Καμία ελπίδα για επιζώντες

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αναλώθηκε πλήρως από τις φλόγες και βυθίστηκε 

Κίνα: Βυθίστηκε το ιρανικό τάνκερ που φλεγόταν εδώ και μία εβδομάδα– Καμία ελπίδα για επιζώντες
Καμία ελπίδα δεν υπάρχει πλέον για τον εντοπισμό επιζώντων μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Sanchi, που είχε παραδοθεί στις φλόγες για 8 μέρες. Την ίδια ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις των κινεζικών αρχών, πολλοί εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής. 

Το πετρελαιοφόρο συγκρούσθηκε στις 6 Ιανουαρίου πριν από 8 ημέρες με κινεζικό πλοίο στα ανοιχτά των κινεζικών ακτών. Τα μέλη του πληρώματος ήταν 32, εκ των οποίων 30 Ιρανοί και 2 από το Μπαγκλαντές. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί νεκροί τρεις άνθρωποι. 

Το Sanchi μετέφερε  136.000 τόνους ελαφρούς υδρογονάνθρακες. Οι κινεζικές αρχές υποβαθμίζουν πάντως τον κίνδυνο να σημειωθεί μια μείζων περιβαλλοντική καταστροφή μετά το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 300 χλμ. ανατολικά της Σανγκάης.

Κλείσιμο
Παρανάλωμα του πυρός 

Σήμερα το μεσημέρι, το πλοίο έγινε ολόκληρο παρανάλωμα του πυρός με τον καπνό να υψώνεται 1.000 μέτρα στον ουρανό, εξήγησε το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών.

Το πλοίο στη συνέχεια βυθίσθηκε. «Σύμφωνα με τα τελευταία νέα από την Διεύθυνση Ωκεανών, το Sanchi βυθίσθηκε πλήρως», μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας διάσωσης που σχηματίσθηκε από το Ιράν δήλωσε στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως δεν υπάρχει πια ελπίδα να βρεθούν επιζώντες.

«Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου σκοτώθηκαν την πρώτη ώρα μετά το δυστύχημα από την ισχύ της έκρηξης και τις αναθυμιάσεις», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ραστάντ.

«Παρά τις προσπάθειές μας για να κατασβέσουμε την πυρκαγιά και να μεταφέρουμε τα πτώματα και την παρουσία ομάδων διασωστών, αυτό δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας των επανειλημμένων εκρήξεων και των αναθυμιάσεων», συνέχισε. «Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να βρεθούν επιζώντες».

Φόβοι για το πραγματικό μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας 


Οι κινέζοι διασώστες βρήκαν χθες Σάββατο το «μαύρο κουτί» του πετρελαιοφόρου, το οποίο έπλεε προς τη Νότια Κορέα.

Ένας δημοσιογράφος της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV, που ήταν παρών σ' ένα αεροπλάνο της Διεύθυνσης Ωκεανών, εξήγησε πως είδε τα συντρίμμια του Sanchi και φλεγόμενο πετρέλαιο, καθώς και υδρογονάνθρακες να έχουν διασκορπιστεί σε μια ζώνη 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Η πετρελαιοκηλίδα είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο δημοσιογράφος σύμφωνα με την CCTV. Όμως η τηλεόραση επικαλέσθηκε επίσης έναν μηχανικό της Διεύθυνσης Ωκεανών, τον Ζανγκ Γιόνγκ, ο οποίος ελαχιστοποίησε τους φόβους για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Πρόκειται για ελαφρύ αργό και αυτός ο τύπος της πετρελαιοκηλίδας έχει πολύ μικότερες συνέπειες, σε σύγκριση με άλλες πετρελαιοκηλίδες, επειδή αυτό το είδος πετρελαίου είναι ιδιαίτερα πτητικό. Το μεγαλύτερο μέρος του έφυγε στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν λοιπόν μικρότερες συνέπειες για τον ωκεανό», δήλωσε ο Ζανγκ. «Βρισκόμαστε στη μέση της θάλασσας, πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές, έτσι οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο αναμένεται να είναι πολύ μικρές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης