Μπόρις Τζόνσον: «Είμαι αφοσιωμένος ρωσόφιλος»

Μπόρις Τζόνσον: «Είμαι αφοσιωμένος ρωσόφιλος»

Είναι ο πρώτος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών που μετέβη στη Ρωσία εδώ και πέντε χρόνια

Μπόρις Τζόνσον: «Είμαι αφοσιωμένος ρωσόφιλος»
Ο Μπόρις Τζόνσον τείνει χείρα φιλίας στη Μόσχα δηλώνοντας «αφοσιωμένος ρωσόφιλος» κι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιτυχή ρωσική παρέμβαση σε βρετανικές υποθέσεις όπως το Brexit και οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.  

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο πρώτος που μεταβαίνει στη Μόσχα εδώ και πέντε χρόνια, ύστερα από την επιδείνωση των διμερών σχέσεων μετά τον φόνο του πρώην πράκτορα της Ρωσίας Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006 στο Λονδίνο και πιο πρόσφατα εξαιτίας της κρίσης σε Ουκρανία και  Συρία.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι «αφοσιωμένος ρωσόφιλος», παρά το γεγονός ότι «οι σχέσεις Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου διανύουν μία πολύ δύσκολη περίοδο».
   
Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Τζόνσον και ζήτησε να διεξαχθούν χρήσιμες συνομιλίες σε "φιλικό" κλίμα. 
     
«Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας είναι σε πολύ κακό επίπεδο και όχι από δική μας πρωτοβουλία»,σχολίασε νωρίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζόνσον.
     
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε κομψά τον Βρετανό ομόλογό του και άλλους δυτικούς συναδέλφους του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχετε τις δικές σας απόψεις για τους λόγους» των κακών διμερών σχέσεων και «προτιμάτε να τους αναφέρετε δημοσίως. Θα προτιμούσαμε να συζητάμε τις κοινές μας ανησυχίες πρόσωπο με πρόσωπο».

«Υπάρχουν βαθιές διαφωνίες στις απόψεις μας, αλλά μοιραζόμαστε μια κοινή ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε εποικοδομητικά», απάντησε ο Τζόνσον σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. 

Οι δύο πολιτικοί άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της Βορείου  Κορέας, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της Συρίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα δεν ήταν απλά» με τη Ρωσία, ενώ δήλωσε πρόθυμος να έχει «έναν ειλικρινή διάλογο» για το θέμα της Ουκρανίας και «για τα όσα συμβαίνουν στο Διαδίκτυο».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια θετική συνεργασία σε προβλήματα στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως το Ιράν, η ανάγκη να εμποδιστεί η Βόρεια Κορέα από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και το μέλλον της Συρίας», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δύο χώρες έχουν αντίθετες απόψεις κυρίως στα θέματα της Ουκρανίας, όπου το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, και τη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Τζόνσον συζήτησε,μεταξύ άλλων, με το Λαβρόφ και για τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το 2018 στη Ρωσία.

Μια προηγούμενη επίσκεψη του Τζόνσον στη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας «της συνεχιζόμενης υπεράσπισης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ» στη Συρία, κυρίως μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, την οποία οι Δυτικοί αποδίδουν στη Δαμασκό.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταγγείλει τις «εχθρικές» ενέργειες της Ρωσίας,επικαλούμενη την ουκρανική κρίση και τις εκστρατείες «κυβερνοεπιθέσεων» και «παρεμβάσεων» στη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.Mία επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισε η φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις ψηφοφορίες για το Brexit και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης