Ισπανία: Το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη μετά την οριακή νίκη των Καταλανών αυτονομιστών

Ισπανία: Το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη μετά την οριακή νίκη των Καταλανών αυτονομιστών

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού - Το κόμμα των  Ciudadanos αναδείχθηκε πρώτη δύναμη - Η ηγέτης τους Ινές Αριμάδας που υποστηρίζει την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία θα προσπαθήσει για τον σχηματισμό συνασπισμού

Ισπανία: Το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη μετά την οριακή νίκη των Καταλανών αυτονομιστών
Μετά την ισχνή πλειοψηφία των αποσχιστικών κομμάτων στην Καταλονία στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές, το «μπαλάκι» πλέον βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία προς το παρόν τηρεί ιχθύος. Την ίδια ώρα, η πρωτιά των ενωτικών με την ηγέτιδα του κόμματος «Cuidadanos» Ινές Αριμάδας να πανηγυρίζει, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός καθώς είναι η πρώτη φορά που από την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο ένα μη εθνικιστικό κόμμα έρχεται πρώτη δύναμη στην Καταλονία.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ήταν ένα «χαστούκι» για τον Μαριάνο Ραχόι.   

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι η στάση της ισπανικής Δικαιοσύνης. Θα αναγνωρίσει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία; Ωστόσο, το Citizens Party (στα ισπανικά Ciudadanos) που θέλει την Καταλονία να παραμένει ημιαυτόνομη περιοχή της Ισπανίας,αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές.

Πλειοψηφία τα αυτονομιστικά κόμματα 

Κλείσιμο
Τα αυτονομιστικά κόμμα «Together for Catalonia» (JxCat),το «Republican Left of Catalonia» (ERC) και το «Popular Unity» (CUP) καταλαμβάνουν συνολικά 70 έδρες διασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Βαρκελώνης. Το κόμμα των «Citizens» κατέλαβε το 25.3% αποσπώντας 37 έδρες σε σύνολο 135 εδρών. Η 36χρονη ηγέτης του Ινές Αριμάδας δήλωσε πανευτυχής στο BBC ότι το κόμμα της θριάμβευσε. Τόνισε επίσης ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι δύσκολος αλλά «εμείς θα προσπαθήσουμε».
  
Λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα,η Κομισιόν δήλωσε ότι η στάση της παραμένει η ίδια απέναντι στο καταλανικό ζήτημα. 

«Η Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα για την Ισπανία. Δεν πρόκειται για αλλαγή», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντρ Ουίνστερσταϊν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», πρόσθεσε.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα αποτελέσματα.

Τι θα συμβεί από και στο εξής 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την επικράτηση των αυτονομιστικών κομμάτων το «μπαλάκι» επιστρέφει τώρα στο δικαστήριο της ισπανικής κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο BBC o Αντόνιο Μπαρόζο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών με έδρα το Λονδίνο Teneo «Intelligence», το πρόβλημα για την κυβέρνηση της Μαδρίτης παραμένει «και το κίνημα απόσχισης δεν πρόκειται να πάει μακριά».

Επιπλέον, εάν ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, που ζει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες- και δεν ψήφισε χθες- επιδιώξει εκ νέου την προεδρία, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί εισαγγελείς μπορεί να απέσυραν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα για έκδοση του Πουτζδεμόν, όμως ο τελευταίος θα βρεθεί με τις χειροπέδες αν επιστρέψει στην Ισπανία. 

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα επιτελεία των κομμάτων 


Σήμερα το πρωί στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων αλλά και στο κυβερνητικό Μέγαρο θα γίνουν συσκέψεις έτσι ώστε να αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να γίνει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. 

Υπενθυμίζεται, ότι από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε ισχύ το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η Καταλονία περνάει στον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι ,θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα αυτονομιστικά κόμματα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Την στιγμή μάλιστα, που ο αποπεμφθείς πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες φοβούμενος τη σύλληψη του, ενώ ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος ERC, Οριόλ Χουνκέρας βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για «εξέγερση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης