Αβραμόπουλος: Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε

Αβραμόπουλος: Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε

«Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες» είπε αναφορικά με την κόντρα του με τον Τουσκ

Την εκτίμηση ότι «το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε» εξέφρασε, μιλώντας στο Euronews, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο Έλληνας επίτροπος σχολίασε και την αντιπαράθεσή του με τον Ντόναλντ Τουσκ
, την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες».

Ερωτηθείς για «το αν πιστεύει ότι ο κύριος Τουσκ πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων», ο Έλληνας επίτροπος υποστήριξε: «Αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές, που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές».

Αναφορικά με «τον κανονισμό του Δουβλίνου και το αν θα πρέπει να αλλάξει» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απήντησε, λέγοντας: «Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην συνέντευξή του στο Euronews προσέθεσε ακόμη, ότι: «Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου».

Ερωτηθείς για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και για το αν «αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι αρνητικό ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας», ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Θυμίζω ότι πριν από ενάμιση χρόνο, την ημέρα πέρναγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη, πάνω από 14.000 άτομα την ημέρα. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 70 άτομα την ημέρα. Υπήρξαν και κάποιες στιγμές που ανέβηκε, αλλά δεν έφτασε στο επίπεδο το προηγούμενο. Που σημαίνει ότι η Τουρκία τηρεί τη συνεννόηση».

Επιπλέον, ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθάρισε, ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη στήριξη και οικονομική και πρακτικά» και συνέχισε λέγοντας: «Είναι αλήθεια, ότι η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στα όριά της. Γιατί πάρα πολύ απλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι αιτήσεις ασύλου, έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την έχουν και να πάρουν το δρόμο προς την Ευρώπη, οι υπόλοιποι να επιστραφούν στην Τουρκία. Και πρέπει να σας πω ότι η Τουρκία έχει επισημάνει πως είναι έτοιμη να δεχθεί αυτούς που θα επιστραφούν. Στην αρχή παρατηρήθηκε κάποια αργοπορία στους ρυθμούς διεκπεραίωσης αυτών των αιτήσεων, από τις υπηρεσίες που είχαν στηθεί εκεί. Τώρα θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα επιταχυνθεί και με μια σειρά από άλλες συνεννοήσεις θα ανακουφιστούν τα νησιά. Γιατί πράγματι η κατάσταση δεν είναι καλή».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ερωτηθείς για τα επόμενα βήματά του και για το πώς βλέπει το δικό του πολιτικό μέλλον, απήντησε: «Κάποτε με είχε ρωτήσει ένα συνάδελφός σας στην Ελλάδα, πριν από καιρό, για κάτι σε μια παρόμοια συγκυρία. Είχα απαντήσει με μια από τις αγαπημένες φράσεις μου του Ταλεϋράνδου. Είχε πει κάποτε ο μεγάλος αυτός Γάλλος διπλωμάτης: “Je me met a la disposition des evenements”. Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Σχολιαστής

Μετά απο τις αμέτρητες "πολιτικές επιτυχίες" σου κ. Αβραμόπουλε, σε εθνικό και διεθνές πολιτικό τοπίο, το που θα τεθείς, είναι τόσο πασιφανές που δεν χρειάζεται ουδόλως να ανησυχείς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

us-banks

Το σχέδιο νόμου ανακαλεί την ισχύ αρκετών από τους κανόνες των Ντοντ και Φρανκ (2010) που επέβαλαν περιορισμούς στις δραστηριότητες των μικρότερων τραπεζών και άλλων δανειστών

zeid-raad

Ο Ιορδανός διπλωμάτης κατήγγειλε στην ομιλία του ότι σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη το μίσος εναντίον μεταναστών έχει διεισδύσει στα επικρατούντα κόμματα και έχει μετακινήσει το πολιτικό τοπίο "στην κατεύθυνση για περισσότερη βία και πάθος"

mike-pompeo

"Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια σειρά αλληλοεπικαλυπτόμενων αξιών και συμφερόντων εδώ και αυτό θα μας οδηγήσει στο ίδιο συμπέρασμα για την ανάγκη να απαντήσουμε στις απειλές που θέτει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στον κόσμο", δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

cecilia-wikstrom

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες η Ελλάδα θα έπρεπε να υποδεχθεί το 2015 περίπου 1,5 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και οι άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να μην κάνουν τίποτε, κάτι που είναι τελείως παράλογο, καταγγέλλει η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σεσίλια Βίκστρομ

kor22

Η Πιονγκγιάνγκ ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, σε διαμαρτυρία για τα κοινά γυμνάσια Σεούλ και Ουάσινγκτον και απείλησε να αποσυρθεί από την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν